Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kardeş Lübnan'ı yalnız bırakamayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazı çıkışında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan "Her an yanlarında olduğumuzu bildirdik. Kardeş Lübnan'ı yalnız bırakamayız. Madden manen herşeyimizle Lübnan'ın Beyrut'un yanında olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kardeş Lübnan'ı yalnız bırakamayız
Son Güncelleme: 7 Ağustos 2020 Cuma 15:07
7 Ağustos 2020 Cuma 14:59

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazı çıkışında gündemdeki ve piyasalardaki gelişmeleri değerlendiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan mesajlar şöyle:

'Kardeş Lübnan'ı yalnız bırakamayız'

Beyrut'taki patlama açık değil. Beyrut patlaması neticeleri itibariyle failleri kimdir, henüz belirlenmiş değil. Konuyla ilgili başta Lübnan Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede, henüz tabii kimdi, hangi kuruluştur, buna benzer alınan bilgi yok. Bizim şunlar yapmıştır, şunlar failidir dememiz de biz siyasilere yakışmaz. Takip ediyoruz. Oradaki kardeş Lübnan halkının, yöneticilerinin bizlere vereceği bilgileri takip ediyoruz.

Bu çok büyük bir felaket. Benzerini rahmetli Refik Hariri zamanında da yaşamıştık. Bu çok daha ileri seviyede gerçekleşti. Bu konuyla ilgili söylenenleri biliyorsunuz. Henüz bilgilendirmeler yapıldı diyemeyiz. İşi bizler de takip ediyoruz.

En son başkan yardımcım Fuat Bey ile Dışişleri Bakanım oradaki gelişmeleri yerinde takip ediyorlar. Koca Yusuf kargo uçağımızla çok çeşitli yardımları gönderdik. Yaralıları nakletme konusunda yanınızdayız dedik. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanım, Lübnan Sağlık Bakanı ile görüşmelerini yürütüyor. Felaketin boyutu çok çok büyük. Lübnan, Beyrut Limanı ile bölgede çok büyük önem ifade ediyordu.

Her an yanlarında olduğumuzu bildirdik. Kardeş Lübnan'ı yalnız bırakamayız. Madden manen herşeyimizle Lübnan'ın Beyrut'un yanında olacağız

'Yunanistan-Mısır arasındaki anlaşmanın hiçbir kıymet-i harbiyesi yok'

Yunanistan-Mısır anlaşmasının hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Yunanistan'ın Libya ile ilgili olarak kıyıdaş olma konusunda bir alakası yok. Ne işi var orda.

'Libya ile yaptığımız anlaşmayı kararlılıkla sürdüreceğiz'

Biz Libya ile böyle bir anlaşma yapınca hepsi bu işin üstüne atladılar.

Oralardan gelen bilgiler de, 'size karşı yapmış değiliz' gibi bilgileri yansıtıyorlar. Biz Libya ile yaptığımız anlaşmayı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Dışişleri Bakanım Malta ve Libya dışişleri bakanlarıyla geniş etraflı görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler de kararlı bir şekilde devam ediyor. Özellikle deniz yetki alanında hakkı hukuku olmayanlarla görüşmeye gerek duymuyoruz. Şansölye Merkel ricada bulundu, 'Sondajı durdurursanız işimi kolaylaştırırsınız' dedi. 'Siz Yunanistan'a diğerlerine güveniyorsanız 3-4 hafta durdururuz. Biz bunlara güvenmiyoruz' dedik. Dediğimiz gibi de oldu. Şimdi ne olacak? Hemen sondaj çalışmalarına başladık. Barbaros Hayrettin'i de görevine gönderdik. Sözlerinde durmuyorlar. Sayın Merkel'e de dedik, yolumuza devam ediyoruz.

'Küresel ekonomide koronavirüs dolayısıyla zikzaklar var'

Türkiye tırmanışta, bunu görmek istemeyenler var. Belgelerle konuşuyorum. Sadece açılan şirket sayıları 30 bin 842 ilen 2017'de 85 bin 263 adet şirket açılmış. devamlı bir artış içerisinde. İstihdam 19.6 milyon kişiydi, Şu anda 28 milyon 80 bin istihdam var.

İnce ve Akşener yorumu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni parti kurma hazırlığında olduğu iddia edilen Muharrem İnce ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik "evine dön" çağrı hakkında konuştu.

Muharrem İnce'nin CHP'den ayrılarak yeni parti kurduğu iddiaları hakkında, "Bizden de birileri ayrıldı parti kurdular. Bu parti kuruluşları nereye varır bilemem. Sayın İnce'nin de doğal hakkıdır" ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik yaptığı çağrıyı değerlendiren Erdoğan, "Sayın Bahçeli'nin daveti ise benim yadırgadığım bir davet değildir. Makul çizgide bir davettir. Dağınıklıkta bir şey yok. Terör örgütleriyle el ele olmak, milli ve yerli olarak düşündüğümüz İYİ Parti'ye hiç uygun düşmeyebilir. Böyle bir sıkıntının olması hasebiyle böyle bir davet gerçekleşmiş diye düşünüyorum. Ülke genelinde bir bütünleşmenin gereğini düşünüyorum" dedi.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar