11 Kasım’da, Azerbaycan’dan Türkiye’ye dönüş yolundayken Gürcistan hava sahasında düşen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait C-130 tipi askeri uçakta bulunan 20 personel şehit olmuştu. Kazanın ardından başlatılan teknik ve adli soruşturma sürerken, uçağın kara kutuları geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye getirilmişti.
Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, kara kutularla ilgili sürece dair dikkat çeken bilgiler verdi. Kara kutuların çözümünün Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yapıldığını belirten Güler, “Çözüm ve ilk bulgulara ulaşma süreci teknik olarak en az iki ay sürer. Bu süreçte en küçük ayrıntı bile titizlikle inceleniyor” dedi.
“C-130 Güvenilirliği Kanıtlanmış Bir Uçak”
C-130 tipi kargo uçaklarının TSK envanterinde uzun yıllardır yer aldığını hatırlatan Güler, “Bu uçakları 1957 yılından beri kullanıyoruz. 1999 yılında sadece bir kez motor yangını yaşandı. O olayda dahi uçak güvenli şekilde iniş yapmayı başardı. Bu da ne kadar sağlam ve güvenilir bir sistem olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
İlk Bulgular: “Kuyruk Kopuyor, Gövde Üçe Ayrılıyor”
Kazaya ilişkin yürütülen teknik analizlerde ulaşılan ilk değerlendirmeleri de paylaşan Bakan Güler, çarpıcı detaylar verdi. “Ön bulgulara göre, uçuş sırasında ilk olarak uçağın kuyruğu kopuyor. Ardından gövde üçe ayrılıyor. Bu da düşüşün çok ani ve yıkıcı bir şekilde gerçekleştiğini gösteriyor” dedi.
Kazanın kesin nedenine ilişkin kapsamlı teknik raporun kara kutuların çözümlenmesinden sonra açıklanması bekleniyor.
insert_photo
insert_photo
insert_photo
Yorumlar