için kaldı

Kadir Topbaş hayatını kaybetti

Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Kadir Topbaş hayatını kaybetti
Son Güncelleme: 13 Şubat 2021 Cumartesi 17:17
13 Şubat 2021 Cumartesi 16:24

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş (76),tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Koronavirüse yakalanan Topbaş'ın tedavisi bir süredir yoğun bakımda sürüyordu.

Topbaş'ın vefatı siyaset ve iş dünyasında büyük üzüntüye neden olurken gazeteci Candaş Tolga Işık ünlü siyasetçinin oğluna ulaşarak ilginç bilgilere ulaştı.

Ölüm nedeni Kovid mi?

Kadir Topbaş'ın oğlu Ömer Topbaş, Işık'a verdiği bilgilerde babasının ölüm nedeninin koronavirüs olmadığını kaydetti.

Işık, Ömer Topbaş'la yaptığı görüşmeyi şu sözlerle aktardı;

"Az önce Kadir Topbaş 'ın oğlu Ömer Topbaş'la konuştum "Babam covidi atlattı ama sonrasında bağışıklığın düşmesiyle çoklu organ yetmezliği gelişti ve tekrar yoğun bakıma alındı. 30 dakika önce de babamı kaybettik" dedi. Allah rahmet eylesin yakınlarına sabır versin."

Başsağlığı mesajları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kadir Topbaş'ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kadir Bey'i, İstanbul'a ve ülkemize kattıklarını unutmayacağız" dedi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya "Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’ın vefatını teessürle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" mesajını paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, Twitter'da "Kadir ağabeyimiz, eski İBB Başkanımız Kadir Topbaş Rahmet-i Rahman'a kavuştu. Cenab-ı Allah mekanını cennet eylesin. Ailesine sabır diliyorum. Başımız sağ olsun" mesajını paylaştı.

Kadir Topbaş'ın hayatı

Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945'te Artvin'de doğdu. Topbaş, 1972'te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden, 1974'te de Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden mezun oldu.

Bir süre serbest mimar olarak çalışan Topbaş, Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

1994-1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı.

1999'da Fazilet Partisi'nden Beyoğlu Belediye Başkanlığına seçildi.

Kadir Topbaş, 2004'te Adalet ve Kalkınma Partisinden (AK Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. Aynı yıl Marmara Belediyeler Birliği Meclisi tarafından birlik başkanı olarak seçilerek, bu görevi 2009'a kadar yürüttü.

2004'te Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkan Yardımcısı olarak seçilen Topbaş, 2007'de UCLG'ye eş başkan seçildi.

2009'da ve 2014'te Türkiye Belediyeler Birliği'ne başkan seçilen Topbaş, 2010 ve 2013'te da UCLG'ye başkan seçildi.

2011'de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Fahri Büyükelçi Onur Ödülü ile taltif edildi.

2014'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tekrar seçilen Topbaş, İstanbul tarihinde ilk defa üst üste 3 kez seçim kazanan Büyükşehir Belediye Başkanı olma başarısını elde etti. Topbaş 22 Eylül 2017'de Belediye Başkanlığı görevinden istifa etti.

Birçok ülke tarafından devlet kültür nişanı, devlet madalyası takdim edilen Topbaş'a, İstanbul'da kültür mirasının korunmasına yönelik gayretleri dolayısıyla UNESCO 70. yıl madalyası ile taltif edildi.

Birçok vakıfta da yönetim kurulu üyeliği yaparak sivil toplum örgütlerine de destek veren Topbaş'ın, Bilgi Üniversitesi ile beraber çıkardığı "Beyoğlu: Kültürleri Buluşturan Kent", Tarih ve Çevre Vakfı ile birlikte hazırladığı "Geçmişten Günümüze Beyoğlu I-II" ve "Anılarda Beyoğlu" adlı eserleri bulunmaktadır.

Özleyiş Topbaş ile evli olan Topbaş, üç çocuk babasıdır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar