Japonlardan savunma vergisine 'hayır'

Japonya'nın 'savaşı terk' ve 'barışçı' politikasından vazgeçmesinin ardından yapılan bir araştırma, halkın yaklaşık yüzde 65'inin, savunma harcamalarının finansmanı için vergilerin artırılması yönündeki hükümet politikasına karşı olduğunu ortaya koydu.

Japonlardan savunma vergisine 'hayır'
Son Güncelleme: 19 Aralık 2022 Pazartesi 14:18
19 Aralık 2022 Pazartesi 13:52

Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda teslim olmasının ardından 1947'de kabul edilen Anayasa'nın 9'uncu maddesi kapsamında 'savaşı terk' ve 'barışçı' politikasından vazgeçmesi üzerine savunma harcamaları gündeme geldi.

Resmi Kyodo ajansı, hafta sonu Başbakan Kişida Fumio hükümetinin, ulusal savunma harcamalarını finanse etmek amacıyla vergi artırımı programının kamuoyundaki yansımalarını araştırdı.

2 bin 700'ü aşkın kişinin yer aldığı araştırmada, katılımcıların yüzde 64,9'u savunma harcamalarının finanse edilmesi için vergilerin artırılması politikasına karşı olduğunu belirtti.

STRATEJİYİ ONAY VERGİYE RET

Araştırmada, hükümetin geçen hafta içi açıkladığı yeni güvenlik stratejisinde Japonya'ya acil durumda "düşman üslerinin vurulmasını sağlayacak karşı saldırı kapasitesine" bakışları soruldu. Katılımcıların yüzde 50,3'ü yeni açıklanan stratejiyi onayladığını ifade etti.

Diğer yandan, katılımcıların yüzde 61'i ise yeni strateji kapsamında Japonya'ya "karşı saldırı kapasitesi" kazandırılmasının, komşu ülkelerle tansiyonu yükseltebileceğini savundu.

Kişida Fumio hükümetine yönelik kamuoyu desteği yüzde 33,1'de kaldı. Bu oran, Kişida'nın başbakanlık görevine geldiği Ekim 2021 sonrası en düşük kamuoyu desteği olarak kayda geçti.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar