İsviçre, Uygurlara yönelik hak ihlalleri sebebiyle Çin Büyükelçisini çağırdı

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Sincan'daki insan hakları ihlallerinden duydukları endişeleri iletmek için Çin'in İsviçre Büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bakanlık, "İsviçre, temel insan haklarına saygı duymak için en doğru yolun, Pekin yönetimiyle yapıcı diyalog kurmaktan geçtiğini düşünmektedir" açıklamasında bulundu.

İsviçre, Uygurlara yönelik hak ihlalleri sebebiyle Çin Büyükelçisini çağırdı
Son Güncelleme: 8 Eylül 2022 Perşembe 16:07
8 Eylül 2022 Perşembe 16:06

İsviçre Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin 31 Ağustos'ta Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerine dair açıkladığı rapora değinilerek, raporda yer alan "keyfi ve ayrımcı tutuklama" uygulamalarının endişe verici olduğu belirtildi.

Açıklamada, "İsviçre, temel insan haklarına saygı duymak için en doğru yolun, Pekin yönetimiyle yapıcı diyalog kurmaktan geçtiğini düşünmektedir" ifadesi kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin Sincan'daki hak ihlallerine dair raporunda, Çin hükümetinin "terör ve aşırılıkla mücadele" adı altında bölgedeki Müslüman azınlığa baskı uyguladığı doğrulanmış, bu uygulamaların insanlık suçu teşkil edebileceği vurgulanmıştı.

Uygurların tutulduğu "yeniden eğitim kampları" da raporda değerlendirilmiş, burada tutulan kişilere kötü muamele edildiği bilgisi paylaşılmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, rapordaki iddiaları "tamamen yasa dışı ve yersiz" ifadeleriyle yalanlamıştı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar