için kaldı

Bakan Kurum: İstanbul’un kaybedecek tek bir saniyesi yok

Bakan Kurum, Küçükçekmece Cennet Mahallesi’nde sonrasında ise Esenyurt Meydanı’ndan coşkuyla karşılandığı vatandaşlara hitap ederek, “İstanbul’un da kaybedecek tek bir saniyesi yok, bu yüzden ne diyoruz, yerinde, hızlı ve gönüllü dönüşüm diyoruz, İstanbul’da 1.5 milyon konutluk dönüşüm diyoruz, yarısı bizden, yarısı devletten diyoruz” dedi.

Bakan Kurum: İstanbul’un kaybedecek tek bir saniyesi yok
Son Güncelleme: 28 Nisan 2023 Cuma 23:20
28 Nisan 2023 Cuma 23:15

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, İstanbul’un da kaybedecek tek bir saniyesi yok, bu yüzden ne diyoruz, yerinde, hızlı ve gönüllü dönüşüm diyoruz, İstanbul’da 1.5 milyon konutluk dönüşüm diyoruz, yarısı bizden, yarısı devletten diyoruz.” dedi.

Bakan Murat Kurum, Küçükçekmece Cennet Mahallesi’nde sonrasında Esenyurt Meydanı’nda seçim otobüsünden coşkulu kalabalığa hitap etti. Bakan Kurum, Küçükçekmece ve Esenyurt’a yaptığı halka seslenişlerde, kalabalığın 14 Mayıs akşamını müjdelediğini ifade ederek, bugün sabah telefonla görüştüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti.

“İstanbul bizim sevdamız, İstanbul bizim canımız, ciğerimiz, aşkımız, ruhumuz ve İstanbul bizim kabul olmuş duamız”

5 yıl Küçükçekmece’de TOKİ şantiyesinde çalıştığını belirten Bakan Kurum, “Küçükçekmece için emin olun şu anki belediyeden Büyükşehir Belediye başkanından daha fazla hizmetim var. Hep milletimiz için vatandaşımız için yapılması gerekenlerin derdiyle dertlendik. Dert insanı yollara düşürürmüş, biz de dertlendik milletimiz için çalıştık, çabaladık, koşturduk. Şimdi Küçükçekmece'miz yapmış olduğumuz inşaatlarla sosyal donatılarla birlikte vatandaşımıza hizmet veriyor. Okullar yaptık, parklar yaptık. TOKİ'de çalışıyordum o zaman 110 tane şantiyeye bakıyorduk ve milletimize ne söz verdiysek tuttuk. İstanbul bizim sevdamız, İstanbul bizim canımız, ciğerimiz, aşkımız, ruhumuz ve İstanbul bizim kabul olunmuş duamız.” dedi.

İstanbul’un da kaybedecek tek bir saniyesi yok, bu yüzden ne diyoruz, yerinde, hızlı ve gönüllü dönüşüm diyoruz, İstanbul’da 1.5 milyon konutluk dönüşüm diyoruz, ‘Yarısı Bizden, Yarısı Devletten diyoruz”

İstanbul’da kentsel dönüşüm için bekleyecek tek bir saniye bile olmadığını belirten Bakan Kurum şöyle devam etti:
6 Şubat’ta hepimiz acıyla uyandık. Afetin ilk anından itibaren, ilk dakikadan itibaren tüm Türkiye tek yürek oldu. Esenyurt’un kalbi deprem bölgesi için attı. İstanbul’umuzun, 81 ilimizin kalbi, gönlü deprem bölgesindeydi. Hızlı bir şekilde vatandaşımızın yanında olduk. Bu yüzden İstanbul’un da kaybedecek tek bir saniyesi yok. Bu yüzden ne diyoruz, yerinde, hızlı ve gönüllü dönüşüm diyoruz. İstanbul’da 1.5 milyon konutluk dönüşüm diyoruz. Ve ne diyoruz?  Eğer vatandaşımız konutunu dönüştürmek istiyorsa, bize başvursun ve vatandaşımızla birlikte biz el ele. Gönül gönüle verelim, konutlarımızı dönüştürelim diyoruz. Ne diyoruz yarısı bizden, yarısı devletten diyoruz. Gaziosmanpaşa’da ilk temellerimizi attık. 500 bin konutumuzu Anadolu yakasında,  500 bin konutumuzu da Avrupa yakasında, kalan 500 bin konutumuzu yerinde dönüştürüyoruz.

Hiçbir zaman yaptıklarımızı yeterli görmedik şimdi ne dedik İstanbul'un büyük dönüşümü dedik, sen yeter ki riskli yapını dönüştür yarısı devletimizden dedik”

Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm dediklerini ve hiçbir zaman yaptıklarını yeterli olmadığını belirten Bakan Kurum, “İstanbul’umuza bugüne kadar 695 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Şu an sahada 93 bin konutun şantiyesi harıl harıl çalışıyor.  Hiçbir zaman yaptıklarımızı yeterli görmedik. Şimdi ne dedik İstanbul'un büyük dönüşümü dedik. Sen yeter ki riskli yapını dönüştür yarısı devletimizden dedik. Küçükçekmece'yi biliyorum, Küçükçekmece'de de acilen hızlı bir şekilde dönüşüme girmemiz lazım. Yerinde hızlı gönüllü vatandaşımızın rızasıyla biz vatandaşımıza rağmen bugüne kadar hiçbir iş yapmadık yaptırmadık. O yüzden Küçükçekmece'yi el ele vereceğiz dönüştüreceğiz. Ne yapıyoruz 500 bini Anadolu yakasında 500 bini Avrupa yakasında 500 bini de yerinde olmak üzere 1,5 milyon yeni konut yaparak İstanbul'daki tüm riskli yapıları dönüştürüyoruz. Biz başka annelerimiz babalarımızı ağlasın istemiyoruz. Ocaklara ateş düşsün istemiyoruz. Kentsel Dönüşüm çalışmalarında vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda gideceğiz binalarımızı inceleyeceğiz ve binaların maliyetinin yarısını devletimiz karşılayacak.” dedi.

 

“Fatih merkez ile İnönü Mahallesi'nde rezerve alanlarımızı hazırladık, tüm bu mahallelerimizdeki dönüşümü hızlıca yapacağız, 230 bin Çekmeceli kardeşimizi güvenli yuvalarına kavuşturacağız”

 

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Küçükçekmece’de yatırımların artacağını kaydeden Bakan Kurum, şöyle devam etti:


Bu güzel ilçemize de müjdelerle geldik, yatırımlarla geldik. Şimdi müsaadenizle sizle paylaşmak istiyorum. Hazır mıyız? Bir Kartaltepe'de konut ofis ve dükkanlarımızı inşa ederek sizlere teslim ettik. Şimdi sizlerin heyecanla beklediği yeraltı otoparkımızın da yapımına süratle devam ediyoruz. En kısa sürede Küçükçekmece’mize

heyecanla mutlulukla armağan edeceğiz. İkincisi; içerisinde koku bahçelerinden oyun alanlarına kadar mesire yerlerine kadar orada camisi ile millet kıraathanesi ile kütüphanesi ile çok güzel olan Halkalı Millet Bahçemizi gördünüz mü? Gittik mi oraya? şimdi yeni projeler üstünde Halkalı'ya yeni yeşil alanlar kazandıracağız. Yeni millet bahçeleri yapacağız. Burada başkanımızla, teşkilatımızla, vatandaşımızla el ele vereceğiz. Halkalı’mızı yeşil daha güvenli hale getireceğiz. Üçüncüsü; Atatürk Merkez ve Kanarya Mahallesi ile Fatih Meydanı ve çevresinde 3 riskli alanda 3 tane riski alan var. 57 bin yapıda yaklaşık 230 bin vatandaşımız yaşıyor. Bu bölgenin acilen dönüşüme girmesi gerekiyor. Fatih merkez ile İnönü Mahallesi'nde rezerve alanlarımızı hazırladık. Tüm bu mahallelerimizdeki dönüşümü hızlıca yapacağız. 230 bin Çekmeceli kardeşimizi güvenli yuvalarına kavuşturacağız. Safta mahallemiz kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Alanda 100 metrekare yine 2+1'imiz ve 163 bağımsız bölümden oluşan projelerimizi tamamladık ve en kısa süre içerisinde kazmayı vuracağız. Kazmayı vuracağız ve yine beşincisi Yenişehir rezerve alanı biliyorsunuz oradaki imar planını sürecini tamamladık ve vatandaşlarımızın taleplerini itirazlarını inceliyoruz.“

 

“O zaman bu da Murat Kurum sözü Yarımburgazı önümüzdeki hafta rezerv alan ilan ediyoruz ve imar planını sürecini başlatıyoruz”

 

Bakan Kurum, Yarımburgaz’ı rezerv alan ilan ederek, imar sürecinin başlatılacağının bilgisini verdi. Kurum, ”Yarımburgaz az önce bana arkadaşlarımız notu verdi. Ya Yarımburgazı ben planını yapayım dedim buradaki kardeşlerimiz kabul etmedi. Hatta onlara dedim ki biz orada gittik söz verdik sonra onlar dediler ki yok biz onu istemiyoruz. Yani eğer Yarımburgaz bizim rezerve olan alanıistiyorsa ve orada imar planı yapılsın istiyorsa biz hemen yapmaya hazırız. İstiyor muyuz? O zaman bu da Murat Kurum sözü Yarımburgazı önümüzdeki hafta rezerve alan ilan ediyoruz ve imar planını sürecini başlatıyoruz. Onu arkadaşlarımıza da söyleyelim. Eserlerin küçük çekmecesini herkesin küçük çekmecesini herkesin İstanbul’unu sizlerle birlikte inşa edeceğiz güvenli huzurlu yeşilin arttığı mavinin arttığı İstanbul'u hayal ediyoruz. Gençlerimizin İstanbul'u olacak hanım kardeşlerimiz burada her türlü imkandan faydalanabilecek. Orada neye ihtiyaçları varsa bütün hanım kardeşlerimiz onlara ulaşacak. Çünkü biz annelerimizi ablalarımızı çok seviyoruz.” ifadelerine yer verdi.

 

“İlk 3 günde İstanbul’umuzda şu an itibariyle 315 bin bağımsız bölüm için 52 bin vatandaşımızın başvurusunu aldık, Esenyurt’umuzda da başvuru sayısı şu anda 5 bin bağımsız bölüme ulaştı”

Bakan Kurum, Esenyurt’ta coşkulu kalabalığa hitap ederken İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayana kadar çalışılacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Evlatlarımız için, annelerimiz, babalarımız endişeli yatağa girmeyeceğiz. “Yarısı Bizden” kampanyamızı biliyor musunuz? Şimdi şu anda muhteşem ilerliyor. İlk 3 günde İstanbul’umuzda şu an itibariyle 315 bin bağımsız bölüm için 52 bin vatandaşımızın başvurusunu aldık. Esenyurt’umuzda da başvuru sayısı şu anda 5 bin bağımsız bölüme ulaştı. Ve bu teveccüh neden biliyor musunuz? İstanbul’umuzda evini  dönüştürmek isteyen kardeşlerimize; yeni evinin yapımını TOKİ ile yapıyoruz,  ve maliyetinin yarısını da biz karşılıyoruz, devletimiz karşılıyor. Ne diyoruz. Ya rezerv alanlardaki konutlardan, ya da yerinde vatandaşlarımızın rızasıyla dönüşüm yapalım. Ve vatandaşlarımıza da bu süreçte aylık 5 bin 250 lira kira desteği veriyoruz. Ve değerli kardeşlerim nasıl TOKİ  ile 1 milyon 200 bin konutumuzu ürettiysek, vatandaşlarımıza sözlerimizi tuttuysak, en geç 2 yıl içerisinde teslim edeceğiz. İstanbul’a söz veriyoruz. Tüm yeni yuvalarımız, millet bahçelerimizle, parklarıyla, camileriyle, otoparklarıyla sosyal tesisleri, orada gençlerimizin, ailelerimizin faydalanacağı sosyal donatılarıyla birlikte tamamlayacağız. Ve Esenyurtlu, İstanbullu kardeşlerimize, evlatlarımıza, sizlere en güzel şekilde armağan edeceğiz.“

“Esenyurt’ta mağdur vatandaşlarımızın gönül rızasını alarak; ‘Yarısı Devletten’ kampanyasıyla, TOKİ’miz eliyle, yarım kalan inşaatları en hızlı bir şekilde tamamlayacağız, vatandaşlarımıza konutlarımızı teslim edeceğiz”

Bakan Kurum, Fikirtepe kangren haline gelmiş sorunların çözüldüğünün altını çizerek, “Şimdi sıra Esenyurt’taki vatandaşlarımız için elimizi taşına altına koyma zamanı. Buradaki sorunu da vatandaşlarımızla el ele vereceğiz kökten çözeceğiz. Mağdur vatandaşlarımızın gönül rızasını alarak; Yarısı Devletten’ kampanyasıyla, TOKİ’miz eliyle, yarım kalan inşaatları en hızlı bir şekilde tamamlayacağız, vatandaşlarımıza konutlarımızı teslim edeceğiz. Orada vatandaşlarımız müteahhitten dolayı zor duruma düşmüş. Müteahhit işini yapmıyorsa anlaşacaklar, üçte iki çoğunluğu sağlayacaklar, bize müracaat edecekler ve biz de inşaatlarımızın maliyetinin yarısını karşılayacağız ve mağdur vatandaşlarımızın mağduriyetine son vereceğiz. Aynı Fikirtepe’de olduğu gibi. Şimdiden bu kararımız Esenyurt için, Esenyurtlu kardeşlerimiz için hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerine yer verdi.

“Belediyenin bugüne kadar size söz verip de yapmadığı imar planlarını da Bakanlık olarak biz yapıyoruz, kentsel dönüşüm sürecinin önünü açıyoruz”

Esenyurt’ta sadece mülkiyet değil yanı sıra belediyenin bugüne kadar söz verip yapmadığı imar planlarını da yaptıklarını belirten Bakan Kurum, “Esenyurt’ta 60 bin nüfusa sahip Örnek ve Pınar mahallelerimiz var. Buralarda uzun yıllardır yaşanan mülkiyet ve imar sorunları var. Ne yaptık, yeni bir düzenleme ile çözüme kavuşturmak için çalışmalarımızı başlattık. Bu çalışmamızla birlikte sadece mülkiyet problemini çözmedik. Ayrıca belediyenin bugüne kadar size söz verip de yapmadığı imar planlarını da Bakanlık olarak biz yapıyoruz, kentsel dönüşüm sürecinin önünü açıyoruz. Artık buradaki kardeşlerimiz,60 bin vatandaşımız mülkiyetini alacak, imar planları onaylanacak ve geleceğe daha güvenle bakacak. Bu projemiz de Esenyurt’umuza hayırlı olsun diyorum.” diye konuştu.

Esenyurt’ta, Türkiye’ye ve dünyaya örnek bir eğitim projesi armağan ediyoruz”

Bakan Kurum, Esenyurt’ta, Türkiye’ye ve dünyaya örnek bir eğitim projesinin armağan edildiğini ifade ederek, “Biliyorsunuz, Esenyurt’un okul ve eğitim alanı ihtiyacı çok fazla. Biz de bu sebepten, arkadaşlarımızla hemen harekete geçtik. Merkez Sanayi Mahallemizde toplam inşaat alanı 108 bin metrekare olacak bir eğitim alanı planlayarak burayı çocuklarımızın, gençlerimizin eğitim için ayırdık. Bu kampüste ne olacak biliyor musunuz?  15 ayrı blokta 340 derslik, 88 laboratuvar ve 500 araçlık otopark yer alacak. Tam burada 10 bin 412 yavrumuz, öğrencimiz eğitimlerine devam edecekler. İçinde ne var biliyor musunuz? 5 tane Anadolu Lisesi var. Bir tane Fen Lisesi, yine Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi ve İmam Hatip Lisesi var. Ve burada o kadar değerli bir araziyi biz Esenyurt halkının kullanımı için tahsis ettik, Milli Eğitim Bakanlığı’mız yine burada inşatlarımızı yapıyoruz. En kısa zamanda Esenyurt’a, Esenyurt’un gençlerine armağan ediyoruz. Hayırlı olsun. Bu projemiz de inşallah 2024’ün Şubat ayında bitecek ve sizlere armağan edeceğiz.” dedi.

“Kılıçdaroğlu Esenyurt’a kaç defa geldi diye ne cevap verir, ben vereyim, sadece ve sadece bir kez, bunlar Esenyurtlu, Esenyurtlu kardeşlerimizin oyunu alıp kaderlerine terk ettiler”

Bakan Kurum, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğ’lunun İstanbul’un oyunu alıp sonrasında şehri yalnız bıraktığını belirterek, “Kılıçdaroğlu Esenyurt’a kaç defa geldi diye ne cevap verir. Ben vereyim;  sadece ve sadece bir kez. Bunlar Esenyurtlu, Esenyurtlu kardeşlerimizin oyunu alıp kaderlerine terk ettiler. Esenyurt’u unuttular. Esenyurt’ta bu meydanda söylediklerini unuttular. Peki Tayyip Erdoğan öle mi yaptı? Biz böyle mi yaptık? Sel oldu buradaydık, vatandaşımızın yanında, devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte vatandaşımızla el ele mücadele verdik. Öyle değil mi? Dediler ki; Esenyurt’ta yeşil alan eksikliği var, yer bulduk yaptık. Okul yok dendi, hemen Esenyurt’un en değerli yerini Esenyurt’un kullanımına sunduk. Türkiye’nin en donanımlı okullarını buraya yapıyoruz. Biz Esenyurt’a sevdalıyız sevdalı. Biz laf değil iş üretiyoruz, eser üretiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

“Onlar ikbal, gelecek kaygısına düşmüş, İstanbul’la, Esenyurt’la ilgilendikleri yok ki, il il geziyorlar, afet olur tatile giderler, sel olur İstanbul’da olmazlar”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gelecek kaygısına düştüğünü ve İstanbul ile ilgilenmediğini ifade eden Bakan Kurum, “Hadi Kılıçdaroğlu unuttu, onu anladık, çok yoğun. Peki, Büyükşehir Belediye Başkanına ne demeli? Biz, İstanbul Büyükşehir yönetimi AK Parti’deyken metronun temelini Esenyurt’ta attık mı? Attık! Peki, bunlar göreve geldi, milletimiz oy verdi ve göreve geldiler. Geldikten sonra ne oldu sözlerini unuttular. Hani boş vaatler var ya. 4 yılın sonunda, inşaatın ilerlemesi kaç biliyor musunuz? 4 koca yıl. 4 yıl geçmiş, bin 500 gün geçmiş. Biz inşaatın ihalesini yapıp başlatmıştık. 4 yılda bunlar sadece yüzde 5 yapmışlar. Kaç metre ilerlemiş metro. Sadece 6 metre. Onlar ikbal, gelecek kaygısına düşmüş. İstanbul’la, Esenyurt’la ilgilendikleri yok ki. İl il geziyorlar. Afet olur tatile giderler, sel olur İstanbul’da olmazlar. Bu İstanbul’a, Esenyurt’a kim bakacak? Esenyurt’un ihtiyaçlarını sen gidermeyecek misin? Sen buradaki  insanların belediye başkanı değil misin? Esenyurt’un projesi yarım kalmış, başkan nerede, yine gezmelerde. Ama ben sizlere güveniyorum, inanıyorum. 14 Mayıs sabahı Türkiye’nin en büyük ilçesi olan Esenyurt bunlara, bu liyakatsizlere, bu beceriksizlere bu vurdumduymazlara en büyük cevabı verecektir.” şeklinde konuştu.

Bizim afetzede kardeşim sana niye inansın, bunların konutlarını yapmayacağını bugünden biliyor, bir de orada ne diyorlar biliyor musunuz, Sayın Cumhurbaşkanımız gelsin, yoksa bunlar bizim evlerimizi yapmazlar”

Bakan Kurum, deprem bölgesindeki vatandaşların tek umutlarının Cumhur İttifakı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Şimdi bizim sözlüne onların sözüne benzemez. Eğer 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanımız yeniden başkan olmazsa, Türkiye Yüzyılı’nı başlatmasa, bu adamlar bundan önce yapmadıkları işi bundan sonra da yapmayacaklar. Milletimiz buna izin verir mi? Metro’yu yapmamışsınız, konutları yapmamışsınız. Millete vaatler vermişsiniz, hiçbir vaadi tutmamışsınız. Bizim afetzede kardeşim sana niye inansın? Bunların konutlarını yapmayacağını bugünden biliyor. Bir de orada ne diyorlar biliyor musunuz? Sayın Cumhurbaşkanımız gelsin, yoksa bunlar bizim evlerimizi yapmazlar. Biz de dedik ki, inşallah Allah’ın izniyle, milletimizin destekleriyle, dualarıyla biz 21 yıldır olduğu gibi ülkemizi her alanda büyütmeye, geliştirmeye devam edeceğiz. Çünkü biz milletimize sevdalıyız. Esenyurt’un güzel insanlarına sevdalıyız.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar