Bakan Akar'dan flaş açıklamalar: İlk tahıl gemisi yarın İstanbul'da

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'dan yolan çıkan ilk tahıl gemisinin yarın saat 15:00'te İstanbul açıklarında olacağını bildirdi. Bakan Akar, İstanbul'daki koordinasyon merkezine işaret ederek, "Tarafların bir arada olabildiği tek ortam" diye konuştu.

Bakan Akar'dan flaş açıklamalar: İlk tahıl gemisi yarın İstanbul'da
Son Güncelleme: 1 Ağustos 2022 Pazartesi 13:30
1 Ağustos 2022 Pazartesi 13:25

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları yanıtladı.

Bakan Akar'ın açıklamaları:

Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde, dileğimiz herhangi bir aksaklığa uğramadan devam edecek. Tarafların mutabakatları saygıdeğer. Bu gemi yarın saat 15:00 civarında Türk boğazlarında açıkta demirleyecek. Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM temsilcileri, oradaki yükü kontrol edecekler ve sorun çıkmazsa yoluna devam edecek. 25 milyon tondan fazla tahıldan bahsediyoruz.

"TARAFLARIN BİR ARADA OLABİLDİĞİ TEK ORTAM"
Tarafların ilgili personeli, bizim belirlediğimiz koordinasyon merkezinde hazır bulundurulması takdire şayan. İmzaya sadık olduklarının göstergesi. 23 Temmuz'da karargah teşekkül etti, orada görüştük, tanıştık, resmen açılışını yaptık. Orası tarafların bir arada olabildiği tek ortam şu anda. Güven, bizi son derece gururlandırmakta. Biz de olabildiğinde tarafsızca olayların çözülmesine gayret gösteriyoruz. Burada bizim yaptığımız mutabakatta 120 gün ibaresi var. Talep gelmezse mutabakat otomatik olarak yenilenecek. Tabii ki burada zamanla sınırlanması şeklen uygun olabilir ama esas olan insanların ihtiyacını karşılamak. 

TERÖRLE MÜCADELEDE 'YERİNDE İMHA' DÖNEMİ

Terörle mücadeleyi zaman ve mekan ayrımı yapmaksızın elimizden geldiğince yürütüyoruz. Terörle mücadele bazıları tarafından çarpıtmalara maruz kalıyor. Bizim tek amacımız var: Ülkemizin, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak. Komşularımızın egemenlik haklarına saygımız sonsuz. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Tek hedefimiz var, terörle mücadele. Bunun komşularımızın da lehine olduğunu herkesin görmesi lazım. Sivillere, çevreye son derece hassas olduğumuz bilinmeli. 

Mehmetçik büyük bir moral vatanı için, bayrağı için görev yapma duygusuyla büyük bir mücadele vermekte. İnşallah başaracağız. 

Teröristler, elebaşları da dahil hiçbiri iki gün aynı yerde yatmıyor. Mehmetçik enselerinde. Kim destek verirse versin, arkalarında kim olursa olsun, terörü bitirmekte kararlıyız. 

KUZEY IRAK DOHUK'TAKİ SALDIRI

Bizim yaptığımız çalışmalarda sivil insanlar, mahalleler, tarihi-dini yapılar, çevre bizim için dokunulmaz. Musul Konsolosluğumuza yapılan saldırı kimin masum insanlara ateş edebildiğini ispatladı. Bunlar kundaktaki bebeklere kurşun sıkan alçaklar. Bu olayların nasıl yapıldığını herkesin anlaması lazım. Bizim mücadelemizin sadece bizim için değil aynı zamanda Iraklı kardeşlerimizin de güvenliğine büyük katkı sağlayacağını da herkesin görmesi lazım. 

SURİYE'NİN KUZEYİNE HAREKAT HAZIRLIĞI

2011'de Suriye'de kriz çıktıktan sonra ülkemizin sınırlarına karşı çeşitli saldırılar oldu. Camiler bombalandı. Reyhanlı'da insanlar hayatını kaybetti. Kimse tarlasına gidemez oldu. 

Tel Rıfat ve Münbiç'te unsurlarımıza karşı saldırılar var. Misliyle karşılık veriyoruz. 

Hudutlarımızı korumak için, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için nerede ne zaman ne lazımsa bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. 

ÜLKESİNE GÖNÜLLÜ DÖNEN SURİYELİ SAYISI

1,1 milyon civarında Suriyeli kardeşimiz güvenli ve gönüllü şekilde topraklarına döndü. 500 bini de İdlib bölgesine döndü. 

ABD'NİN TERÖRİSTE TAZİYE MESAJI

Bir akıl tutulması, izahı yok bunun. Amerikalı müttefiklerimiz yarın hatırlayınca üzülecekler, 'Çok yanlış bir şey yaptık' diyecekler. 

(ABD, PYD/YPG'den vazgeçer mi?) Vazgeçecek. Terörle, teröristle yaşanmaz. Eninde sonunda bunu anlayacaklar.

ABD'DEN F-16 ALIMI 

Amerika toplantı yapacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Biden'le yaptığı temaslarda, yönetimin son derece pozitif olduğunu müşahede ettik. Beklentimiz herhangi bir şart olmaksınız sonuçlanması. 

YUNANİSTAN'IN PROVOKATİF ADIMLARI

Yunanistan'ın itirazı talihsiz bir girişim. Yunanistan'ın tavrı anormal. F-16'ları vermeyin dediler, Almanya'ya gidip denizaltıları vermeyin dediler. 

Yunan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı maalesef son derece saldırgan söylemlerle iki ülke arasında oluşması muhtemel olumlu havayı çürütüyorlar. Dillerine bir şey doladılar: Yeni Osmanlıcılık. 

Uluslararası hukuk diyoruz. Haklarımızı talep ediyoruz. Bütün haksızlıklara rağmen konuşalım diyoruz. 

Türkiye'ye karşı kendilerince bir hesap içindeler. Silahlanma bütçesinde 5 katına çıkan bir artış var. Diyoruz ki bu TSK ve Türkiye için az, savunma için çok.

Yunanistan'la sorunlarımızın çözümü için diyalogdan başka yol göremiyoruz. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar