Gençlere vergisiz cep telefonu projesi ne zaman gelecek? Bakan Uraloğlu’ndan açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, canlı yayında vergisiz cep telefonu konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Gençlere vergisiz cep telefonu projesi ne zaman gelecek? Bakan Uraloğlu’ndan açıklama geldi
Son Güncelleme: 15 Eylül 2023 Cuma 14:01
15 Eylül 2023 Cuma 13:55

Hindistan başbakanının açıkladığı projede deniz yolu var, sonra 4 ülkeyi geçen karayolu ve Akdeniz'e inip sonra deniz yolu AB limanlarına gidecek olan hattan sonra da demiryollarıyla AB'nin içine gidecek proje var. Burada zaman çok kıymetli. Deniz-kara-deniz-kara taşımasının zaman anlamında çok da efektif olmayacağını değerlendirebiliriz.

"DOĞRU VE VERİMLİ, UCUZ OLAN GÜZERGAH BUDUR"

Proje genel anlamda hazır, Irak ve Türkiye tarafında. Bölgedeki hiçbir ülkeyi ötekileştirmeden, herkesin bu projeye katkısını sağlayacak süreç başlattık. Irak, BAE, Türkiye değil, tüm ülkeleri katalım. Bizim kamyoncularımıza güzergahı bırakın, onlar en doğru hattı çizerler. Kamyoncularımızın en önemli kesimi Gerede'ye kadar devlet yolunu kullanırlar. Kargasekmez'de eğim var diye. Doğru ve verimli, ucuz olan güzergah budur, gelip oraya oturacaktır diye düşünüyorum.

"EKİM AYINDA BU İŞİN İMZASI ATILIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Bu yılın başından beri Irak, BAE tarafıyla görüşmeleri yürütüyoruz. Saha incelemelerimiz teknik ekipler tarafından yapıldı, projenin detayları kaldı. Bunun finansmanıyla ilgili de karar verildi. Bu ayın sonu olmadan Irak programı planladık. Orada bakan seviyesinde belki başbakan seviyesinde de görüşme olacak. Cumhurbaşkanımızın Irak Başbakanıyla bir araya geleceği Ekim ayında bu işin imzası atılır diye düşünüyorum. Maliyeler konusunda 1200 km demiryolu, ona paralel güzergahta otoyol planlıyoruz. 15-20 milyar dolar seviyesinde maliyeti olacak. Gerek Körfez tarafından gerek Irak'tan finansmanının sağlanacağı aşamaya gelmiş durumdayız. Türk müteahhitleri de projede yer alacaktır.

BAE İLE ANLAŞMA

Demiryollarında yapmayı düşündüğümüz projeler var. YSS'den geçecek hattın 122 kilometredir, onun finanse edilmesinden tutun, mevcut otoyol işletmecilerine ortak olunması gündemi var, bazı limanların işletilmesi gündemi var, bunları görüşüyoruz. Karar genel anlamda verildi. Yaklaşık 5-6 milyar dolarlık proje söz konusu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar