Fuat Oktay: Yarın okullar açık olacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Yarın okulları tatil ettirecek herhangi bir hususa rastlanmadı. Dolayısıyla yarın okullar açık olacak" dedi.

Fuat Oktay: Yarın okullar açık olacak
Son Güncelleme: 26 Eylül 2019 Perşembe 20:34
26 Eylül 2019 Perşembe 20:18

Fuat Oktay'ın konuşmasının satır başlıkları:

Can kaybı olmaması, fazla sayıda yaralı sayımızın olmamasından dolayı biraz daha rahatız ama bunu bir fırsata dönüştürelim istiyoruz. İstanbul'da deprem sürekli konuşulan bir konu. Bir taraftan depremi, mevcut ihtiyaçları yönetirken bir taraftan da geleceğe ilişkin hazırlıklarımızı gözden geçme fırsatını bize vermiştir.  28 hizmet grubumuz vardır burada. Vatandaşlarımızın da bu anlamda kendilerini biraz daha güvende hissetmeleri için bunu ifade edeceğim ama, güvende hissetmeleri kamunun hazırlığı çerçevesindedir. Bireysel bazda da kendilerine düşen hazırlık boyutunda da o kısmı yapmalarıyla ilgili çağrılarımız olacak. İlk andan itibaren haberleşme, ulaştırma, arama-kurtarma, barınma, beslenme hizmet grubumuz, altyapı hizmetleri, altyapıda bir şey çöktüğünde hasar tespiti yapacaktır. Burada psikososyal destek alanına kadar hizmet gruplarımız var. Tüm arkadaşlarımız, hizmet gruplarımız buradadır. İstanbul'da yapılan işlerle alakalı çalışmış durumdayız.Şu an itibarıyla gördüğünüz şekilde Çevre Şehircilik Bakanımız, Valimiz, AFAD Başkanımız, büyükşehir belediye başkanımızla birlikteyiz.Bugün itibarıyla ihbar hatlarımıza bina çatlaklarıyla ilgili 172 civarında ihbar almış durumundayız. Bunların tamamıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Silivri Devlet Hastanesi'nde de yapılan çalışmalar sonucunda uzmanlarımızın bize raporladığı kullanılabilir ve afete dayanıklı olduğu şeklindedir. Bahçelievler'de sadece iki binanın tahliyesi söz konusu. Avcılar'da bir minarenin yıkılmasını biliyorsunuz. En son durum itibarıyla Sağlık Bakanlığımızdan aldığımız çerçevede 28 kişiye müdahale edildiği bunlardan sadece 2 yaralımızın kırıklar sebebiyle hastanede olduğu, belki bunların uzun süre kalabileceğidir. Depremden ziyade panik kaynaklıdır bu hastalarımız. Paniğe girecek hiçbir konu yoktur. Afetlerin, krizlerin toplumsal, kurumsal, bireysel boyutta en etkin yönetim şekli paniğe girmemektedir. Rahat bir şekilde bunu çok daha rahat atlattığımızı görüyor olacağız. Altyapı, güvenlik ve enerjiye baktığımızda bir sorun gözükmüyor. Yine bu vesileyle vatandaşlarımıza ifade edelim, herhangi bir sebepten dolayı barınma ihtiyacı hissedelerse valiliğimize, AFAD başkanlığına iletebilirler. İlgili kaymakamlıklara da müracaat edebilirler. Şu anda bize müracaat edip de herhangi bir hizmet alamayan hiçbir vatandaşımız bulunmamaktadır. Misafir edilmeleriyle ilgili talepleri olması durumunda her türlü tedbiri almış durumdayız.

Barınma ve toplanma alanları çalışmalarımızda yeterli olduğunu görüyoruz. Yarın tüm hizmet gruplarımızdan daha büyük ölçekteki afetlerle alakalı sadece İstanbul için değil Türkiye için de çalışmalarını herkes güncelleyecek ve sabah da çalışmaları gözden geçiriyor olacağız. 7 bin 60 okul bahçemiz, 2 bin 864 park, bahçe ve meydanımız bulunmaktadır. Toplanma alanları demek herhangi afet anında asıl amacımız buradan hemen barınma alanlarına tahliyeyi sağlıyor olabilmek. Toplanma alanlarında vatandaşlarımızı buraya alıp acil ihtiyaçlarını ve müdahalelerini sağlayıp, ilgili müdahaleleri yapacağız. Okullarımız, kamu binalarımızın da yüzde 92'sinin tamamının büyük ölçekli depreme hazır hale getirildiği noktasındadır. Amacımız bunu yüzde 100'e çıkarmaktır. Bunlar barınma alanlarıdır aynı zamanda. Bir taraftan spor alanıdır aynı zamanda kendi bölgesindeki vatandaşlarımız için de barınma alanlarımızdır. Binalarımızdaki depreme dayanıklılık oranı arttıkça barınma ihtiyacımız aslında ilave barınma alanları oluşturma ihtiyacımız daha da azalmaktadır. Yarın itibarıyla da sadece 5.8 değil tüm Türkiye'deki hazırlığımızı tekrardan gözden geçirmek durumdayız.

Okullarımızla ilgili toplanma alanlarıyla alakalı,bunların nerede olduğu e-devlette şu anda dünyanın en iyi ülkelerin arasına girmiş durumundayız. Toplanma alanlarının nerede olduğunu e-devletten elde edebilirsiniz. Yarın itibarıyla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda yarın okullarımızı tatil etmesi gereken herhangi bir bulguya rastlamadık.

Güvenlikte, asayişte, altyapıda  depremle ilgili bir sorunumuzun olmadığını ifade etmiştim. Hizmet grubunda çalışan tüm arkadaşlara, 28 tane hizmet grubumuz var. Basından ricam şu, afetlerin yönetiminde panik oluşturabilecek haberler hiçbirimize fayda sağlamayacaktır. Haber niteliği teşkil edebilir ama bu haber teşkil ederken hiçbir vatandaşımızın burnunu kanamasın. Sizden ricamız, panikleyici hiçbir şey yoktur. Sizden ricamız eğitici faaliyetlere dönük katkı verebilirseniz bizlere çok teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız ve buradaki arkadaşlarımızın adına teşekkür ediyorum. Kamu görevlilerimize, öğretmenlerimize şunu özellikle rica ediyorum, kendi yuvanızı, okulunuzu, sınıfınızı, yurdunuzu, kamu binanızı ve kendi çalıştığınız yeri sizler de dahi afete hazır mıyım cevabı evet olana kadar lütfen hazırlıklarınızı tamamlayın. Yürekten teşekkür ederim.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar