İsrail ilk kez böyle suçlandı!

İsrail'in Filistin'i işgal ettiği 1967 yılından bu yana uyguladığı baskı ve zulüm ilk kez uluslararası bir insan hakları örgütü tarafından belgelendi. ABD'li kuruluş İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre İsrail, Filistin'e "Irk ayrımcılığı" uyguluyor.

İsrail ilk kez böyle suçlandı!
Son Güncelleme: 27 Nisan 2021 Salı 12:59
27 Nisan 2021 Salı 12:57

İsrail'in Filistinlilere yıllardır uyguladığı zulüm ve baskı politikası, uluslararası raporda kanıtlandı. Merkezi ABD'de bulunan İnsan hakları izleme örgütü, İsrail'i Filistinlilere "Irk ayrımcılığına varan" suçları işlediğini belirtti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, böylece İsrail'i Filistin'e uyguladığı zulüm nedeniyle suçlayan ilk büyük uluslararası kuruluş oldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Filistin Sorumlusu Omar Şakir yaptığı açıklamada buldukları delillerin 30 yıl içinde saptanan en sert bulgular olduğunu belirterek, İsrail'in bu konuda ilk kez suçlandığının altını çizdi.

ABD Merkezi kuruluş, Filistin raporunu hazırlarken İsrail işgalindeki Filistin toprakları ve İsrail topraklarında yaşayan yaklaşık 7 milyon Filistinli ile aynı bölgelerde yaşayan Yahudilere uygulanan politikaları karşılaştırdı. Ortaya çıkan sonuçta ise Yahudilerin Filistinlilere göre daha ayrıcalıklı hale geldiği görüldü.

"APARTHEİD" VURGUSU YAPILDI

İsrail'in ilk defa suçlandığı raporda kullanılan "apartheid" kelimesi dikkat çekti. Irk ayrımcılığı anlamına gelen kelime ilk olarak Güney Afrika'da yaşayan siyahların, beyazlara göre ayrımcılığa uğradığını belirtmek için kullanılmıştı. Irk ayrımcılığı uluslararası hukuka göre "insanlığa karşı işlenen suçlar" kapsamında bulunuyor.

Apartheid, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kuran Roma Tüzüğü'ne göre, "Belirli bir rejimi sürdürmek" amacıyla "bir ırksal grubun diğerine göre sistematik baskı ve tahakküm kurduğu kurumsallaşmış bir uygulama" olarak tanımlanıyor.

FİLİSTİNLİLERİN YURTLARINDAN ZORLA ATILDIĞI BELGELENDİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda İsrail'in Filistinlileri yurtlarından zorla atıldığı da belgelendi. Raporda, İsrail'in işgal ettiği topraklarda Yahudi yerleşim birimlerinin sayısını arttırmak için Filistinlileri yerlerinden zorla çıkardığını ve onları belirli alanlara atmaya çalıştığının altı çizildi. Raporda, İsrailli yetkililerin Filistinlileri "demografik bir tehdit" olarak gördükleri belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in başta Batı Şeria olmak üzere işgal ettiği Filistin topraklarına yaşayan Filistinlilerin hiçbir vatandaşlık hakkından yararlanamadığını vurguladı.

İSRAİL REDDETTİ

Öte yandan İsrail yönetimi ise yaptığı açıklamada söz konusu rapora tepki gösterdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada İnsan Hakları İzleme Örgütü'nü "İsrail karşıtı eylemlerin odağı olmak" ile suçlayarak rapordaki iddiaların kurgusal ve mantıksız olduğunu savundu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar