Erdoğan'dan Togg'un İtalya'da üretildiği iddialarına tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan ziyareti sonunda gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan'dan Togg'un İtalya'da üretildiği iddialarına tepki
Son Güncelleme: 12 Kasım 2022 Cumartesi 15:42
12 Kasım 2022 Cumartesi 14:45

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan'da katıldığı Türk Devletleri Teşkilatı 9'uncu Zirvesi'nden yurda döndü.

Dönüşü sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobil TOGG hakkında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobilin İtalya'da üretilmesi senaryolarına tepki gösterdi.

"Bu kadar da ahlaksızlar"

Robotik sistemlerin kısa bir süre sonra Türkiye'de üretileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg'un 'İtalya'da üretiliyor' söylemlerine "Bu kadar da ahlaksızlar" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geri kalan Togg açıklamaları;

"Her şeyden önce Togg fabrikasındaki üretim bütünüyle robotik. Araçların bütünü o robotik sistemle üretiliyor.

O gün biz bunları gördük. Ben de eşimle fabrikaya girene kadar olayı çok daha farklı tahayyül ediyordum ama girdikten sonra çok daha farklı yaşamaya başladım.

Tabii bunlar ne demeye başladılar? “Bunlar İtalya’da üretiliyor” dediler. Yani bu kadar da ahlaksızlar. Biz bu robotik sistemi yurt dışından alamaz mıyız? Bunun yanında bu robotik sistemler belki kısa bir süre sonra ülkemde de üretilir hale gelecek.

"İHA, SİHA, Akıncı üretimi de görülmeli"

Bizim yerli ve milli noktasında da olay sadece bununla kalmayacak tabii. İHA, SİHA, Akıncı üretimi de görülmeli.

Bay Kemal de bir kere gitmiş oraya galiba ama buna rağmen adam hala yalan söylüyor. Temel efendi de gitmiş o da yalan söylüyor; yeterli değil filan diyor. Yani bunları anlamak mümkün değil.

Bizim işimiz tabii sadece bunlar da değil. Mesela BMC’nin zırhlı araçları var. Şu anda buna benzer birçok alanda, ağır sanayide, ileri teknolojide fabrikalarımız var. Bunlarla beraber gümbür gümbür inşallah yola devam ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamasından geri kalanlar;

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun İngiltere ziyareti sonrası alevlendirdiği 'temiz para getireceğim' konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan ele aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun varsayımlarıyla ülkeye getirileceği temiz para için, "İngiltere de bu kadar enayi var mı sana kalkacaklar bu parayı verecekler" ifadelerini kullandı

"Parayı kime getireceksin, iş adamı mısın?"

"Şimdi “temiz para getireceğim” diyor. Sen kimsin? Hani Londra’ya gidişi eleştiriyordun? Buradan getireceğin parayı kime getireceksin? Sen iş adamı mısın? Senin yanında böyle bir para talebinde bulunan birileri mi var?

"İngiltere de enayi mi?"

Parayı kime getiriyorsun? Yani afedersiniz İngiltere’de bu kadar enayi var mı; sana kalkacaklar bu paraları verecekler; “Al Bay Kemal bunu Türkiye'de nerede kullanırsan kullan.”

Cumhurbaşkanı'nın yanıtladığı diğer sorular ise şu şekilde;

"Türk dünyası ne yazık ki bugüne kadar çok darbeler yedi"

"Ben bu anlamlı soru için özellikle çok teşekkür ediyorum. Türk devletleri arasındaki iş birliği, gücünü tarihsel kardeşlik bağlarından, ortak kültür, dayanışma, dil ve geleneklerinden alıyor. Türk dünyası ne yazık ki bugüne kadar çok darbeler yedi ve bu yediği darbeler sebebiyle de arzu edilen hedeflere ulaşamadı. Kendi aralarında da ne yazık ki belli bir güç devşiremedi, oluşamadı. Geçtiğimiz dönem başkanlığını devraldığımız İstanbul Zirvesi, Türk devletleri için aslında bir dönüm niteliği taşıyordu. Biz bu zirveyle Türk Konseyini, Türk Devletleri Teşkilatı adıyla uluslararası bir teşkilata dönüştürdük. O zirveyi gerçekleştirdiğimiz Demokrasi ve Özgürlükler Adası bu noktada ciddi bir sıçrama merkezi oldu.

"Bütün bu süreci sevgiye, saygıya dayalı yürüttük"

Ev sahipliğini yaptığımız İstanbul Zirvesi’nde ayrıca iş birliğimizin uluslararası hedeflerini ortaya koyan 2040 vizyonunu da kabul ettik. Bütün bu süreci Türk devletleri arasındaki karşılıklı sevgiye, saygıya dayalı olarak yürüttük. Sağ olsunlar kardeşlerimiz de bu süreç içerisinde belirlediğimiz istikametten sapmadılar ve yere sağlam bastılar. İşte bugün de atılan adımların neticesi olarak şahsıma Türk Dünyası Ali Nişanı’nı takdim ettiler. Türk Devletleri Teşkilatı kendisini başarılı bir iş birliği platformu olarak ispatlamış bulunuyor; bölgesinde ve dünyada ağırlığı artıyor.

"Türkiye-Özbekistan Üniversitesi’ni inşallah Taşkent’te kurmuş olacağız"

Burada ayrıca Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı’yla taltif olmak bizim için çok çok farklı, çok çok anlamlıydı. Özellikle de Şevket Mirziyoyev’in bu konuda hassasiyeti, Buhara’yı bu konuda bir merkez haline getirme gayretleri var. Belki de önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Özbekistan-Türkiye ortak üniversitesini kurmak suretiyle İmam Buhari Fakültesi veya enstitüsü gibi bir adımı da inşallah burada birlikte atacağız. Birkaç gün önce buraya arkadaşlarımız geldiler, birlikte Buhara’da, Taşkent’te çalışmalar yaptılar ve bu çalışmaların neticesini de çok kısa zamanda görmek istiyoruz. Bununla birlikte bu ilk çeyrekte de imzaları atarak Türkiye-Özbekistan Üniversitesi’ni inşallah Taşkent’te kurmuş olacağız."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar