için kaldı

Babacan: Ekonominin reçetesi eğitim ve hukuktan başka bir şey değil

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına rağmen milyonlarca çocuğun eğitim dışında kalmasına ilişkin "sosyal ve ekonomik bunalımın en büyük göstergesi" olarak yorumunda bulunan DEVA Partisi lideri Babacan, "Senelerdir söylediğim gibi; ekonominin reçetesi eğitim ve hukuktan başka bir şey değil." ifadelerini kullandı.

Babacan: Ekonominin reçetesi eğitim ve hukuktan başka bir şey değil
Son Güncelleme: 19 Eylül 2022 Pazartesi 14:52
19 Eylül 2022 Pazartesi 14:50

Eğitim-öğretim yılı ‘eksik’ başladı. Milyonlarca çocuk krizin etkisiyle okula ara vermek zorunda kaldı. MEB istatistiklerine göre 5-17 yaş grubunda 1 milyon 201 bin çocuğun okul kaydı olmadığı belirtildi. Bu sayı açık öğretime gidenler ve sığınmacılarla katlanırken verileri doğrulayan yorumlar sosyal medyaya yansıdı. “Okullar açıldı ama gidemiyorum” notuyla paylaşılan bir videoya “Tek olmadığımı bilmek acı verici”, “Çok iyi puan alıp üniversiteye gidemiyorum çünkü kardeşlerime bakmak zorundayım” ve “Cama çıkıp okula gidenlere özeniyorum” gibi yorumlar yazıldı.

‘OKUTSAK NE OLACAK’ ANLAYIŞI DA EKONOMİ KADAR BÜYÜK BİR ETKEN

KARAR’a konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, pandemi ve ekonomik krizin olumsuz sonuçlarını çocukların yaşadığını söyledi. Kurul “MEB bu konuda acilen bir çalışma yapmak durumunda. Biz de araştıracağız, takipçisi olacağız” dedi. Eğitimci Ali Barskanmay da okuldan uzaklaşmanın salgın öncesi başladığını vurguladı. Diplomalı işsizler, ekonomik maliyetler ve dini-siyasi sebeplere işaret eden Barskanmay, velilere yardım yapılması gerektiğini bildirerek “Sosyal devlet kimliğiyle çocuklar okula kazandırılmalı” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim İstatistikleri örgün eğitim verilerine göre 5-17 yaş grubunda 1 milyon 201 bin çocuğun okul kaydı yok. Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul “Eğitim sisteminin dışladığı çocuklardır bu çocuklar. MEB, bu konuda acilen bir çalışma yapmalıdır” dedi. Eğitimci Ali Barskanmay ise “MEB’in eğitimi ne kadar ciddiye aldığı sorusunu insanın aklına getiriyor” dedi.

BABACAN'DAN TEPKİ

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Babacan'ın açıklamaları şöyle:

"Milyonlarca çocuğun örgün eğitimin dışında kalması sosyal ve ekonomik bunalımın en büyük göstergesi…

Bir kısmı çalışıyor, bir kısmı maddi imkansızlıklar sebebiyle okula gidemiyor. Bir kısmı da ailelerinin mevsimlik işçi olması sebebiyle evlerinden uzakta, çadırlarda yaşıyor.

Çocukların yeri sanayi, dükkan, atölye, tarla, ev veya çadır değil.

Şunu çok iyi biliyorum: Türkiye, tüm çocuklarına eşit ve kaliteli eğitim sunduğu ölçüde zenginleşecek ve özgürleşecek.

Senelerdir söylediğim gibi; ekonominin reçetesi eğitim ve hukuktan başka bir şey değil."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar