e-Devlet soy ağacı sorgulama ücretli mi olacak?

e-Devlet soy ağacı sorgulama hizmeti ücretli mi olacak sorusu sistemin kapatılmasının ardından merak konusu oldu. Peki e-Devlet soy ağacı sorgulama ücretli mi olacak?

e-Devlet soy ağacı sorgulama ücretli mi olacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
12 Şubat 2018 Pazartesi 11:41

e-Devlet soy ağacı sorgulama hizmeti 7'den 70'e herkesin merak ettiği bir konu oldu. Ekşi sözlükte açıln bir başlık e-Devlet soy ağacı sorgulama hizmeti ücretli mi olacak? Tartışmalarını da beraberinde getirdi. Konu ile ilgili resmî açıklama geldi. Geçici olarak hizmete kapatılan soy ağacı sorgulama ne zaman hizmete açılacak? ücretli olacak mı? Günlük kota ne kadar olacak? tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner'in yaptığı açıklamaya göre soy sorgulama hizmetine günlük kota koyulacak. Sinan Güner, hizmetin ücretli olup olmayacağı konusunda hiç bir açıklamaya yer vermedi. Güner'in yaptığı açıklama ise şöyle;

“Toplamda 310 bin sorgulama çıktısı verildi. Böyle bir kapasitenin yürütülmesi imkânsız. Kapasite tespit çalışmaları yapılıyor. Soy sorgulama için günlük belirli bir kota açacağız. ‘Bugün bu kadar’ diyerek ertesi güne aktaracağız.”

Soy ağacı sorgulama hizmeti ne zaman açılacak?

Sistemin ne zaman açılacağıyla ilgli net bir tarih vermenin çok zor olduğuna dikkat çeken Sinan Güner, Talebi normal gördüklerini söyleyen Güner, “Vatandaşlara hak vermek lazım. Neyle karşılaşacaklarını merak ediyorlar. Vatandaş biraz sabretsin. Anne ve babalarıyla daha fazla konuşup onlara sorsunlar. Biz hizmetimizin arkasındayız. Ne zaman açılacağıyla ilgili net tarih vermek çok zor. Kısa zamanda açılacak” sözlerine yer verdi.

Soy ağacı sorgulama hizmeti daha önce de veriliyordu.

Soy sorgulama hizmetinin neden açıldığı konusuna da değinen Sinan Güner Şu açıklamayı yaptı;

“Bu hizmet zaten vardı. İl ve ilçe nüfus müdürlüklerinde dilekçe vererek, randevu alarak zaten talep ediliyordu ve oldukça fazlaydı. Kanunların el verdiği ölçüde anneanne, dede, torun gibi bilgilere ulaşmak mümkün. Daha önce vatandaş yan soylarını da öğrenmek için dilekçe veriyordu. Yetkililerin bu bilgileri vermesi yasak. İstediklerini alamayan vatandaş münakaşa çıkarıyordu. Bu sorunları çözmek istedik.”

Soy sorgulama sisteminde sadece kendi bilgilerinize ulaşabileceksiniz

e-Devlet üzerinden ‘nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri ve diğer adres belgesi’ gibi hizmetler devam ederken soy sorgulama hizmetinin de yakın zamanda hizmte açılacağı yetkililer tarafından bildiriliyor.

Üretilen belgelerde kişilerin yalnızca kendilerine ait alt ve üstsoy bilgileri yer alıyor. Belgelerde, 6698 Sayılı ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ gereğince kardeşler gibi yan soylarına ait bilgiler ise e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.

Soy ağacı sorgulama ücretli mi olacak konusu Ekşi sözlükte böyle konuşuldu;

e-Devlet soy apacı sorgulama ücretli mi olcak?

e-Devlet soy apacı sorgulama ücretli mi olcak?

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar