için kaldı

Düzce ve çevresinde yeni deprem bekleniyor mu? Uzman isim yanıtladı

Düzce'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem büyük paniğe neden oldu. Meydana gelen deprem sonrası benzer büyüklükte bir depremin meydana gelme ihtimali merak konusu oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır yakın gelecekte bölgede 6 ve üzeri büyüklükte deprem olması olasılığının hemen hemen kalmadığının altını çizdi.

Düzce ve çevresinde yeni deprem bekleniyor mu? Uzman isim yanıtladı
Son Güncelleme: 23 Kasım 2022 Çarşamba 13:18
23 Kasım 2022 Çarşamba 10:54

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde saat 04.08'de meydana gelen deprem birçok ilde hissedildi. Başta İstanbul olmak üzere çok sayıda ilde hissedilen depreme vatandaşlar uykularında yakalandı. Yaşadıkları panikle kendilerini sokağa atan birçok kişi evlerini terk edip geceyi sokakta geçirdi. AFAD'dan yapılan açıklamada 5.9 büyüklüğünde ve 6.81 derinliğindeki depremin merkez üssünün Düzce'nin Gölyaka ilçesi olduğu belirtildi.

AFAD'ın yaptığı son açıklamaya göre depremde 1'i ağır 46 kişi yaralanırken can kaybı bulunmuyor. Öte yandan AFAD bazı binalarda hasar meydana geldiğini bildirdi.

Birçok ilde panik yaratan deprem, başta İstanbul olmak üzere Ankara, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Düzce'de depremin ardından enerji nakil hatlarında kesinti meydana gelirken, sarsıntıyla büyük korku ve panik yaşayan vatandaşlar evlerini terk etti.

"BEKLENMEYEN BİR DEPREM DEĞİLDİ"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, endişe yaratan depremden sonra yaşadıkları korkuyu sosyal medyada paylaşan vatandaşların akıllarındaki soru işaretine açıklık getirdi. Meydana gelen depremin sürpriz olmadığını dile getiren Prof. Dr. Ziyadin Çakır, “Gölyaka’nın kuzeyinde 1999 İzmit Kırığı'nın devamında kırılmayan bir parça vardı. Çok büyük olasılıkla o fay kırıldı. Dolayısıyla deprem sürpriz değildi. Sürpriz olan böylesine büyük bir depremde can kaybının olmaması ve ciddi bir hasar yaşanmamış olması. Bu gerçekten şaşırtıcı ve bu açıdan baktığımızda bu bölgede daha önce yaşanan depremden ders almışız gibi görünüyor” dedi.

 

Milliyet gazetesine açıklamalar yapan Çakır, “1999 depreminden bu yana geçen zaman diliminde bina stoklarının yenilenmesi ve yapı denetim politikalarının bu bölgede başarılı şekilde çalıştığı sonucuna ulaşabiliriz. Yoksa böyle büyük bir depreme eski koşullarla yakalanmış olsaydık Düzce Ovası'nda büyük bir yıkım görebilirdik” diye konuştu.

'BÖLGEDE YENİ DEPREM İHTİMALİ HEMEN HEMEN HİÇ YOK'

Depremin geniş bir bölgede hissedilmesinin normal olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ziyadin Çakır, “En son ne zaman böyle büyük bir deprem yaşandı ve dar bir alanda hissedildi? 1999'dan bu yana bu bölgede böyle bir deprem olmamıştı. Bu bilimsel olarak orta büyüklükte bir deprem ama 6 büyüklüğündeki bir deprem aslında oldukça ciddi bir afet” ifadelerini kullandı.

Depremin gerçekleştiği Düzce bölgesinde yakın bir zamanda şiddeti 6 ve üzeri büyüklükte bir deprem yaşanma ihtimalinin hemen hemen ortadan kalktığını ifade eden Çakır, şunları da söyledi:

“Bölgede ana fay üzerinde kırılmamış eksik bir vardı, o parça da kırıldı. Bu hatta var olan diğer küçük faylarında bu kadar büyük deprem üretmezler. Yani yakın gelecekte bölgede şiddeti 6 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip bir fay kalmadı. İzmit’ten Düzce’ye ve Bolu’ya uzanan hatta büyük bir deprem yaşanma olasılığı hemen hemen hiç yok."

Düzce’de gerçekleşen depremin, İstanbul ve Marmara'da beklenen büyük deprem ile bir ilgisi olmadığı vurgulayan Çakır, “Yaşanan depremin yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki İstanbul’da beklenen depreme bir etkisi olmaz” diye de ekledi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar