Dünyada yeni varyant endişesi!

Kovid-19 vaka sayılarının dünyada artış göstermesi paniğe yol açarken uzmanlar, Noel ve yeni yıl tatili nedeniyle çok sayıda kişinin seyahate çıkmasının yeni alt varyantın yayılma riskini arttırdığını belirtiyor. Bilim insanları, ABD'de baskın varyant haline gelen Omicron’un alt varyantının Kovid vakalarının yeniden patlama yapmasına da yol açabileceğini kaydetti.

Dünyada yeni varyant endişesi!
Son Güncelleme: 31 Aralık 2022 Cumartesi 13:19
31 Aralık 2022 Cumartesi 13:00

Başta Çin olmak üzere birçok ülkede artan Kovid-19 vaka sayıları dünyada yeniden endişelere yol açtı. Omicron'un yeni alt varyantı XBB.1.5 ABD’deki korona vakalarının neredeyse yüzde 41’inden sorumlu. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) alt varyantın ülkede bir önceki haftaya göre neredeyse iki kat arttığını duyurarak durumun endişe yarattığını vurguladı.

Bilim dünyası, bir süredir korona aşılarını etkisiz kılabilecek yeni Kovid varyantlarını incelerken diğer yandan da Çin'de yükselişe geçen vaka sayıları yakından takip ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, dün Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ve Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme İdaresi üst düzey yetkilileriyle video konferans yöntemiyle toplantı yapıp Çin’in Kovid-19 varyantların izlenmesi, aşılama, klinik bakım, iletişim ve Ar-Ge alanlarında planları ve faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

'VERİLER DÜZENLİ OLARAK PAYLAŞILMALI'

DSÖ toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada “DSÖ, epidemiyolojik duruma ilişkin belirli ve gerçek zamanlı verilerin düzenli olarak paylaşılmasını tekrar istedi” ifadelerini kullandı. DSÖ’nün talep ettiği düzenli Kovid-19 verileri arasında; savunmasız ve 60 yaşın üzerindeki kişiler dahil yapılan aşılar, genel aşılama durumu verileri, hastaneye yatışlar, yoğun bakımda tedavi görenler ve ölümleri içeren veriler olduğu belirtildi.

YOLCULARA TEST KONTROLLERİ YAPILACAK

Çin hükümeti Mart 2020’den bu yana sınırlarını ilk defa gelecek hafta ‘tam olarak’ açacağını duyurduktan sonra ülkeler, arka arkaya Çin’den gelen yolculara uygulayacağı Kovid-19 kontrollerini duyurmaya başladı. Bu kontrollerin son 48 saat içinde yapılmış negatif Kovid testi veya tam aşılama sertifkası gibi önlemler olduğu belirtildi. Fransa, Çin’den gelen yolculardan son 48 saatte yapılmış negatif Kovid testi isteyeceğini belirtirken İspanya, yolcuların tam olarak aşılanmış olmasını veya negatif testi yeterli bulacağını ifade etti.

İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı 5 Ocak'tan itibaren Çin'den direkt uçuşlarla gelenlerden kalkış öncesi Kovid testi yaptırmalarının isteneceğini açıkladı. ABD, Hindistan, Güney Kore, İtalya ve İsrail gibi ülkelerde gelen yolculara çeşitli düzeyde kısıtlamalar ve kontroller getireceğini duyurmuştu.

YENİ YIL TATİLİ VARYANTLARI YAYDI

Uzmanlar, Noel ve yeni yıl tatili nedeniyle çok sayıda kişinin seyahate çıkmasının da yeni alt varyantın yayılma riskini arttırdığını belirtiyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Kaan Karaca En beğenilen yorum
Umalım ki TÜRKİYE Sınırlarından Elini Kolunu Sallayarak TÜRKİYE’ye GÖÇMEN AKINI OLMAZ