için kaldı

Değerli Konut Vergisi ile İmar Kanunu'nda değişiklikler!

Değerli Konut Vergisi ile İmar Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla, Değerli Konut Vergisi uygulaması bir yıl ertelenirken, vergi uygulamasının kapsamı da daraltıldı.

Değerli Konut Vergisi ile İmar Kanunu'nda değişiklikler!
Son Güncelleme: 14 Şubat 2020 Cuma 09:11
14 Şubat 2020 Cuma 09:09

TBMM Genel Kurulu'nda, coğrafi bilgi sistemleri ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken nitelikli taşınmazlar "Değerli Konut Vergisi"ne tabi olmayacak.

Tek meskeni olanların ve birden fazla değerli konut kapsamına giren taşınmazı olanların en düşük değerli taşınmazı Değerli Konut Vergisi'nden muaf olacak. Değeri 5 milyon lira ile 7,5 milyon lira arasında olan konutlarda, 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 3; değeri 7,5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olan konutlarda, 7 milyon lirayı aşan kısım için binde 6; değeri 10 milyon liradan fazla olan konutlarda 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası içinse binde 10 oranında vergilendirme yapılacak. Değerli Konut Vergisi'ne ilişkin mükellefiyet 2021 yılının başından itibaren başlayacak.

İmar planlarında bina yükseklikleri serbest olarak belirlenemeyecek, çevredeki emsal değerler ve silüet dikkate alınarak bakanlık tarafından belirlenecek. Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini artıran imar planı değişiklikleri yapılamayacak.

Büyükşehirlerde mahalleye dönüşen ve nüfusu 5 binin altında kalan yerlerin, kırsal yerleşim özelliğinin devam edip etmediğine büyükşehir belediye meclisi karar verecek. Köylerde ve mezralarda yapılacak konut ve yapıların projeleri valilik tarafından onaylanacak ardından muhtarlığa bildirilecek.

Kanun yürürlüğe girmeden önce yıkım kararı alınan ancak ilgili yerel idarelerce yıkımı gerçekleştirilmeyen binalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yıkılacak. İmar planı kararıyla kıyılarda da millet bahçeleri yapılabilecek. Bitlis Ahlat'ta, kanunda sınır ve koordinatları belirtilen Kıyı Kanunu'na tabi bölgede, imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilecek.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar