Kılıçdaroğlu’ndan faiz değerlendirmesi: Daha da indirilmesi lazım

Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimi hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Faizlerin yüksekliğinden şikayet ediyorlar. Faizlerin daha da indirilmesi lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan faiz değerlendirmesi: Daha da indirilmesi lazım
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
26 Temmuz 2019 Cuma 14:22

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar’da belediye başkanları çalıştayında konuştu. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Bizim topraklarımızda insanın insana güveni çok fazladır. Bizim topraklarda güven duyulan insana "özü sözü bir" denilir. Hepimiz bir toplumda güven içinde yaşamak isteriz. Bugün Türkiye'nin en temel sorunlarından birisi siyasal iktidara duyulan güvensizliktir. Güvensizlik üzerine sağlıklı politikalar inşa edemezsiniz. Geleceği inşa edemezsiniz. Dış politikayı, eğitimi, adaleti inşa edemezsiniz. Yasama, yargı ve yürütmeyle güçler ayrılığını inşa eden devlet güven veren devlettir. Bir kişinin yaptığı hata toplumsal güvensizliği dinamitler. Sağlıklı güvenin inşa edildiği toplumda hepimiz huzur içinde yaşarız.

"TL’ye güven yok oldu"

Demokratik bir rejimimiz vardı. Eksiğiyle, fazlasıyla. Meşru olmayan koşullarda bir referandum yapıldı ve tek adam rejimine geçildi. Bugün geldiğimiz noktada tablo nedir? Tek adam rejimine geçtikten sonra büyüme hızımız binde 3 oldu. Hani her şey çok hızlı olacaktı? Hani Türkiye hızlı büyüyecekti? Milli gelirimizde artış olacaktı, son 1 yılda 135 milyar dolar düştü. 882 milyar dolardı, 747 milyar dolara düştü. Kişibaşına gelir de 1773 dolar düştü. 10 bin 849 dolardı, 9 bin 76 dolara düştü. Türk lirası değer kaybettiğinde bir propaganda başlatılmıştı; dolarlar yakıldı... Bugün herkes nakit tasarrufunu dolar bazında yapıyor. Türk lirasına güven yok olmuş durumda. Son 10 ayda banklarda artan döviz miktarı 28 milyar dolar.

Bugün dünyada bütün finans çevrelerinde, Türkiye Merkez Bankası'nın itibarı kocaman bir sıfırdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli bir kurumunu nasıl itibarsız kılabilirsiniz? İç ve dış borçlar tam bir felaket. 2018'in ilk üç ayında toplam 986 milyar liraydı. Şimdi 1 trilyon 265 milyar liraya çıktı. Cumhuriyet kurulurken, Osmanlı'nın borçları son kuruşuna kadar ödendi. Şimdi Türkiye, talimat alma noktasına gelmiştir. Bu borçlanmanın bedeli olarak da Londra'daki bir avuç tefeciye Türkiye Cumhuriyeti bütçesi teslim edilmiştir. Hiç olmadığı kadar faiz ödeniyor.

“Üreten devlet, dünyada saygın devlettir”

Güçlü devlet, üreten devlettir. Her alanda üreten devlet, dünyada saygın devlettir. Tek adam rejiminde Türkiye üretimden koparılmaya başlandı. Her şeyi ithal etmeye başladık. Bu güzel topraklarda tamamını üretmemiz gerekirken çiftçimiz perişan, biz dışarıdan getiriyoruz. Siz bu devasa ekonomiyi bir bakkal dükkanını yönetmemiş bir damada emanet ettiniz. Baba-oğul devleti yönetiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir örnek var mı? Fakirlik, yoksulluk bilmeyen bir kişiyi getiriyorsunuz fakirliği, yoksulluğu çöz diyorsunuz.

"Faizlerin daha da inmesi lazım"

Enflasyon olunca, hayat pahalılığı çıkıyor. Asgari ücret getirdiler, yüzde 26 zam yaptılar. Satın alınan ürünlere son bir yılda bulgur yüzde 32, kuru fasulye yüzde 46, salça yüzde 90, çocuk bezi yüzde 40. Bu tablo bir şeyi daha ortaya çıkardı; açlık sınır 2 bin 124 lira. Faizlerin yüksekliğinden şikayet ediyorlar. Faizlerin daha da indirilmesi lazım. Parlamentoya bir yasa teklifi getirdiler, 400 milyar liralık paranın ayrılması öngörülüyor. Kimi kurtaracaklar? Bir avuç kişiyi kurtaracaklar. Çiftçiyi, emekliyi, işçiyi, işsizi, esnafı kim kurtaracak? İşsiz sayısı 8,5 milyona dayandı.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar