Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bolton'a Suriye tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısında, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un sözlerine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bolton'a Suriye tepkisi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
8 Ocak 2019 Salı 13:20

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, ülkesinin Suriye'den çekilmesini 'Türkiye'nin Kürtleri koruma güvencesi verme' şartına bağlamıştı

AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Bolton’un bu sözlerin yanıt verdi.

 Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Bolton'un verdiği mesajı yutmamız mümkün değil. Bunlar bu ülkede benim Kürt vatandaşım kimdir, YPG kimdir sanırım bunları tanımıyorlar. PKK-YPG/PYD benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi olamaz. Biz bu terör örgütü mensuplarını ister Kürt vatandaşlarımızın, ister Arapların içinden çıkmış, ister Türklerin içinden çıkmış olsun teröristse hakkından geliriz. Terörist olacak, bunlar Kürt, bunlara dokunmayın... Yok böyle bir şey. Teröre yeni bir tarif mi geliştirdiniz? Teröre yeni bir tarif mi geliştirdiniz? Teröristse gereğini yaparız. Bolton çok ciddi yanlış yapmıştır. Suriye'deki terör koridoru içinde yer alanlar gerekli dersi alacaktır.

 "Gerekli talimatı verdim"

 Sayın Trump'a Münbiç ve Fırat'ın doğusunda terör örgütleriyle yürüttükleri işbirliğine ilişkin görüşlerimizi ilettik. Türkiye'nin DEAŞ'la mücadele edebileceğini ifade etti. Bizim bu teklifimiz üzerinde Sayın Trump, Suriye'den çekilme görüşünde olduğunu ifade etti. DEAŞ bittiğinde ABD'nin Suriye'deki varlığına gerek kalmayacağını söyleyen Trump'a her türlü desteği verdim. Bunun ardından da ekiplerimize meselenin detaylarını konuşma talimatı verdim.

 ABD yönetimleriyle daha önceden de yaşadığımız bir durum yeniden karşımıza çıktı. Biz Trump'la net anlaşmaya varmış olmamıza rağmen, farklı sesler gelmeye başladı. Sayın Trump'ın kararlığı bizim referans noktamız olmaya devam ediyor. Suriye'de halen faaliyet gösteren DEAŞ'a karşı askeri harekat için hazırlıklarımızı tamamladık. YPG/PYD'ye yönelik hazırlıklarımız da tamamlandı. Başka teröristler de olursa onların da hakkından gelmek boynumuzun borcudur.

 "İnlerine gireriz"

 Türkiye'nin Suriye meselesindeki hassasiyetini anlamamış olanlara bu meseleyi tekrar anlatmak bizi yormaz. Terör örgütünün arkasında duranlara da iki çift lafımız var. Türkiye her zaman sözünü tutan bir ülke olmuştur, müttefiklerinden de aynı hassasiyeti beklemektedir. Suriye meselesinde Türkiye'nin inisiyatifi artıkça çarpıtmalar tedavüle sürülmeye başlandı. Kürtler katledilecek diyenler, meselenin ardını biliyor. Biz canlarını ve geleceklerini kurtarmak için Suriye'den gelen hiçbir kişiye ne dinini, kökenini sormadık, sormayız. Şu anda Kobani'den ülkemize gelen 200 bin Kürt kardeşimizi kim barındırıyor? Hangi Kürt öldürüldü, teröristten başka? Cudi'ye de girereiz, Gabar'a da gireriz gereğini yaparız. İnlerine gireriz.

 Saddam Irak'ın kuzeyine yönelik saldırı başlattığında yarım milyon insan hiç tereddüt etmesen sınırlarını açan biz olduk. Her kim ki mazlumu Türk diyerek, Türkmen diyerek yaftalıyorsa o zalimin ortağıdır. Türkiye hiçbir yer masum insanları yok etmeye gitmez. Türkiye sadece yaşatmaya gider. Tek istisnamız teröristlerdir."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar