Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli para çağrısında bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuştu. Erdoğan milli paralar üzerinden ticareti geliştirmeye hazır olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli para çağrısında bulundu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
10 Ekim 2018 Çarşamba 11:45

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Ticaret Bakanlığımıza Dışişleri Bakanlığımıza bu organizasyona öncelik ettiği için teşekkür ediyorum. Türkiye olarak Afrika kıtası ile işbirliğimize büyük önem veriyoruz. Özellikle 2005 yılını Başbakanlığı döneminde Afrika dönemi olarak kabul ettik.

Ayrım yapmadan Afrika kıtası ile işbirliğimizi güçlendirme gayreti içindeyiz”

Göreve geldiğimizde 12 büyükelçiliğimiz varken, bugün Afrika'da 41 büyükelçiliğimiz var. Karşılıklı saygıya dayalı ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Afrika kıtasının tamamıyla işbirliğimizin güçlendirme amacındayız. Gösterdiğimiz çabaların meyvelerini farklı alanlarda topluyoruz. 21 farklı Afrika ülkesini ziyaret ettik. Büyük önem arz eden en az gelişmiş ülkeler konferansımızın dördüncüsüne ev sahipliği yaptık. Dünya İnsani Zirvesi yine ülkemizde gerçekleştirildi. Bu zirveler öncesi ve sonrasında tarımdan sanayiye birçok alanda toplantılar düzenledik.

İstanbul'da zirveler düzenledik”

Öğrenci burslarından, turizm yardımlarına kadar oldukça geniş yelpazede işbirliklerimizi geliştirmeye çalıştık. Türkiye bugün dünyanın 6. en yaygın diplomatik ağına sahip ülkesi haline geldi. Göreve geldiğimizde büyükelçilik sayılarımızın artması inşallah Afrika'nın tamamında büyükelçiliğimizin olacağının teminatıdır.

“Afrika ülkeleri tavrını demokrasiden yana koydu”

Bizi eleştirenler İsrail'e sessiz kalırken, Afrika ülkeleri Filistin davasına sahip çıktı. Özellikle kıta genelinde demokrasinin korunması hususunda ciddi çaba sarf ediyor. Pek çok ülke darbecilere kucak açarken, Afrika bunu yapmıyor. Afrikalı kardeşlerimiz aynı insani tavrı göç meselesinde gösterdi. Batılı ülkeler mültecileri açlığa, ölüme bırakırken, Afrika gibi kısıtlı geliri olanlar kapılarını açıyor.

“Milli para ticaretini geliştirmeye hazırız”

Sadece ana ticaret ortaklarımızla değil Afrikalı dostlarımız dahil tüm ülkelerle milli paralar üzerinden ticareti geliştirmeye hazırız. Burada öncelikle sorun nedir? Zihniyeti değiştirmektir. Burada mesele alternatif yolların mümkün olduğuna inanmaktır."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar