Cumhurbaşkanı Erdoğan Nijeryalı mevkidaşıyla basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nijeryalı mevkidaşıyla basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nijeryalı mevkidaşıyla basın toplantısı düzenledi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
19 Ekim 2017 Perşembe 13:41

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Nijerya ile İslam İşbirliği başta olmak üzere tam bir dayanışma içerisindeyiz. Nijerya ile terör konusunda aynı kaderi paylaşıyoruz. Ülkenin kuzeyinde olan terör yüzünden 1 buçuk milyon insan yerinden oldu. Boko Haram ile FETÖ ve DEAŞ arasında hiçbir fark yoktur.

Aziz kardeşime terör konusundaki tecrübelerimizi paylaşacağımızı söyledik. FETÖ’nün yurt dışı okullarının insan yetiştirmek için değil, kendine militan yetiştirmek için açtığını söyledik.

Nijerya 182 nüfusuyla batı Afrika’nın büyük güç aktörlerindendir. FETÖ ile mücadelede Nijerya’dan işbirliği bekliyoruz.

Ayrıca Nijerya ile ekonomik olarak işbirliğimizi nasıl geliştirebiliriz diye bakanlarımızla birlikte çalışmalar yaptık. İnşaat ve enerji konusunda yatırımlarım alanları vardır. İş adamlarımızı orada yatırımlar yapması için davette bulunuyoruz. Nijeryalı öğrencilere her yıl burs imkanı vererek ülkemizde ağırlıyoruz. Daha fazla öğrenciye de kapılarımızı açmak isterim. Eğitim ve kalkınma yardımlarında yanlarında olacağız.

Terör mücadelesinde en önemli dayanağımız istihbarattır. Nijerya ile MİT’imn dayanışması bizim için çok önemlidir. İstanbul’dan Dubai’ye giden 1000 adet av tüfeği gönderilerek usulsüzlük yapılmıştır. Gümrük bakanlığınca bu konu aydınlatılacak ve gizli kapaklı bir şey ortada kalmayacak.

BELEDİYE BAŞKANLARININ İSTİFASI

Ben bedeli ağır olacak diye bir şey söylemedim. Gereği yapılacaktır dedim. 3 belediye başkanı istifalarını verdi diğer üçü ise kısa zamanda istifalarını verecektir diye düşünüyorum. Aksi takdirde yine söylüyorum gereği ne ise gereği yapılacaktır. Arkadaşlarımızla çalışmamızın sonlanması uyumsuzluktan dolayı değildir. Karar süreciyle alakalı bir durumdur. Biz sıradan bir parti değiliz. Bu sıradan bir harekette değildir. Bu bir davadır. Bu davanın içinde olan insanlar nasıl davranacaklarını bilirler ve bize gerek kalmadan gereğini yaparlar.

Türk özel sektörünün Nijerya'ya ilgili günbegün artıyor. Özellikle mütehahitlik firmalarımızın ünü Nijerya'da artıyor. Başta elektrik olmak üzere enerji alanında işbirliğini ele aldık. Türkiye'nin önemli tecrübeye sahip olduğu bu alanda işbirliği yapabiliriz. Ben buradan işadamlarımızı Nijerya'da yatırım yapmaya davet ediyorum. Ayrıca THY'nin sefer sayılarını arttırmasıyla ilişkimizi geliştireceğine inanıyorum. TİKA Nijerya'da koordinasyon ofisi açmayı düşünüyor. Bir Nijerya atasözü der ki "rüzgar olmadan ağaz oynamaz." Güçlü siyasi irade olmadan ilişkiler ilerlemez. Hamdolsun ki Nijerya'da da Türkiye'de de bu irade mevcuttur. D-8 zirvesini daha güçlü hale getirmenin gayreti içerisindeyiz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar