için kaldı

Finlandiya'nın NATO üyeliği! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cuma günü verdiğimiz sözü tutacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda "Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Cuma günü verdiğimiz sözü tutacağız" dedi.

Finlandiya'nın NATO üyeliği!  Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cuma günü verdiğimiz sözü tutacağız
Son Güncelleme: 15 Mart 2023 Çarşamba 14:47
15 Mart 2023 Çarşamba 14:44

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin olarak olarak "Cuma günü verdiğimiz sözü tutacağız" açıklamasında bulundu.

İSVEÇ'E KIRMIZI, FİNLANDİYA'YA YEŞİL IŞIK
İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyelikleri için Türkiye'den gelen açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'yü Türkiye'ye davet ettiği ortaya çıktı. İsveç'in üyeliği için hala kırmızı ışık yanarken Finlandiya'ya yeşil ışığı gözüktü.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Niinistö, Erdoğan'ın daveti üzerine 16-17 Mart'ta Türkiye'ye çalışma ziyareti gerçekleştirecek.

17 Mart Cuma günü İstanbul'da yapılacak görüşmelerde, Türkiye-Finlandiya ilişkileri tüm veçheleriyle gözden geçirilecek, işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, NATO Madrid Zirvesi marjında imzalanan Üçlü Muhtıra temelinde Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ile güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması da öngörülüyor.

Ankara’nın özellikle İsveç’in terörle mücadelede ve işbirliği konusunda yeterli adımlar atmadığını açıklamasından sonra İsveç’in üyelik süreci yavaşlarken son dönemde Finlandiya’nın İsveç’ten önce NATO üyesi olabileceğine dair açıklamalar gelmişti.

Reuters’ın 'son dakika' ibaresiyle aktardığı haberde iki Türk yetkilinin sözlerine yer verildi. Haberde yetkililerin, “Türkiye Finlandiya’nın NATO üyeliğini İsveç’ten bağımsız olarak 14 Mayıs’taki seçimlerden önce onaylamayı planlıyor” dediği belirtildi.

Yetkililer, “Finlandiya’nın NATO üyeliğini meclis Nisan ortasında kapanmadan önce onaylayabilir” dedi.

İSVEÇ'E NEDEN KIRMIZI IŞIK?
Danimarkalı-İşveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan, daha önce birçok kez alçakça konsolosluk binasının önünde devlet koruması eşliğinde Kur'an-ı Kerim'i yakmıştı. İsveç hükümetinin bu süreçte alçak eyleme 'dur' demeyen tutumu Türkiye- İsveç gerilimine sebep olmuştu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar