CHP’li Yılmaz’dan Suriye açıklaması: Paramparça olacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP’li Yılmaz’dan Suriye açıklaması: Paramparça olacak
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
11 Nisan 2018 Çarşamba 14:34

Suriye hükümetinin Doğu Guta ve Duma’da yaptığı kimyasal saldırı sonrası birçok ülkeden tepki gördü. BMGK ‘Suriye’ gündemi ile toplandı.

  CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz,  TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Suriye hakkında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Suriye’nin çeşitli evrelerden geçtiğini söyledi. Yılmaz yaptığı açıklamada, üç senaryonun olduğundan bahsedildiğini ifade etti.

“ÜÇ SENARYO VAR”

Yılmaz, “Şimdi üç senaryodan bahsediliyor; bu saldırıyla birincisi Suriye'nin elinde bulundurduğu kimyasal kapasitenin ortadan kaldırılması, ikincisi Esad'a suikast planı, üçüncüsü Esad ordusunun savaşma kapasitesinin ciddi olarak zayıflatılması. Suriye'ye müdahalenin gerekçelerine bakıldığı zaman ise çok net bir şey görüyoruz; nasıl ki Irak'a müdahale kimyasal silah gerekçesiyle ve El Kaide'ye verilen destek iddiasıyla başladı ve Irak bu noktaya getirildiyse şimdi de Suriye'de iç savaşta çeşitli tarafların kullandığı kimyasal silah iddiası, uluslararası toplumun müdahaleye meşruiyet zemini hazırlama gerekçesi olarak ortaya sunuluyor." İfadelerini kullandı.

“YANİ IRAK BENZERİ BİR FEDERAL YAPI ORTAYA ÇIKACAK”

CHP’li Yılmaz hükümetin Suriye politikası hakkında konuştu.  İsrail'in Ortadoğu'daki planlarına hizmet edildiğini ileri sürdü.

Suriye'ye kapsamlı bir askeri müdahale olması halinde İsrail'in bir taşla iki kuş vuracağına, hem Esad'dan hem de İran'ın bölgedeki varlığından kurtulacağına dikkati çeken Yılmaz, "Bu iş, İsrail üzerinden ABD'ye havale edilmiş durumda. ABD de eğer başarılı olurlarsa Rusya'dan kurtulacak." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de rejim değişikliğinin hiçbir zaman Türkiye'nin çıkarına olmayacağını savunan Yılmaz, müdahalenin doğuracağı sonuçların da doğru okunması gerektiğini ifade etti.

Yerli ve milli olduğunu söyleyen iktidarın yanlış yaklaşımlarıyla, "ümmetin bulunduğu coğrafyanın emperyalizme açılmasına, onlar tarafından bombalanmasına" göz yumduğunu iddia eden Öztürk Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer müdahale geniş kapsamlı olursa ve arazide boşluk yaratılırsa bu şu anlama gelecek; Suriye'ye ilişkin bundan sonra Irak benzeri bir yapı ortaya çıkacak. Rusya ve İran kenara itilecek, ABD ve onun oluşturacağı gönüllü koalisyon Suriye dosyasını siyasi bir çözüme kavuşturacak ama kendi versiyonuyla. Yani Irak benzeri bir federal yapı ortaya çıkacak. Türkiye bu zamana kadar ABD ile atışıyor gibi gösterip İran ve Rusya ile Soçi ve Astana süreçlerini götürdü. Şimdi bu müdahale söylenmeye başlanınca hemen tutum değiştirdi ve müdahaleyi destekler hale geldi.

Bu müdahale olsa da olmasa da Türkiye'nin Rusya ve İran ile ilişkilerinde ciddi krizler çıkacaktır. Bu hükümet, Ortadoğu'da Türkiye'nin, İslam aleminin, Müslümanların çıkarlarına hizmet etmiyor. Ortadoğu'yu parçalamak isteyen, orada egemenlik oluşturmak isteyen, kendi güvenlik endişelerini gidermek isteyen uluslararası çevrelere hizmet ediyor."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar