Çavuşoğlu: ABD ile F-35 ve yaptırımlar konusunda ortak çalışma başlatıldı

ABD ile ilişkilere de değinen Bakan Çavuşoğlu, ''S-400, F-35 ve yaptırımlar konusunda ABD ile ortak çalışma teklifi bu kez ABD'den geldi. Uzmanlar düzeyinde teknik görüşmeler başladı.'' dedi.

Çavuşoğlu: ABD ile F-35 ve yaptırımlar konusunda ortak çalışma başlatıldı
Son Güncelleme: 30 Aralık 2020 Çarşamba 12:00
30 Aralık 2020 Çarşamba 12:00

2020 Dış Politika Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2020 yılında önceliğin diplomasi olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

''Önceliğimiz her zaman olduğu gibi 2020'de de diplomasi oldu. Gerektiği hallerde sahaya indik, diplomasinin yolunu açtık.

AB'ye "Biz hazırız" mesajı

AB ile 2020'deki ilişkilerimiz inişli çıkışlı oldu. Yunanistan ve Rum Kesimi'nin ve daha sonra Fransa'nın katılımıyla gergin geçen bir yıl oldu. Ama son zirveyle birlikte sağduyunun hakim olduğunu görüyoruz. Elbette sonuç bildirgesinde memnun olmadığımız hususlar var. Seneye AB ile ilişkilerimizin daha pozitif ortamda yürütülmesi için biz hazırız. AB'nin de hazır olmasını bekliyoruz. AB üyesi olmasak bile biz Avrupa'nın bir parçasıyız.

"Akdeniz'de bizsiz olmayacağını herkese gösterdik"

Meşru çıkarlar için adım attığımız zaman herkesi memnun etmediğimizi gördük. Ama bizim önceliğimiz milletimizin çıkarlarını korumaktır. Doğu Akdeniz de bunlardan biridir. Bize rağmen bir şey yapılamayacağını, sadece Doğu Akdeniz'deki ülkelere, sadece AB'ye değil herkese gösterdik. Ne yapabileceğimizi dost da düşman da gördük. Ama bizim arzumuz Doğu Akdeniz'in barış ve istikrar bölgesi olması. O nedenle de Cumhurbaşkanımızın, AB'ye teklif ettiği çok taraflı konferans için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ABD'nin yeni yönetimiyle olumlu bir ilişki amaçlıyoruz

ABD ile FETÖ sorunu devam ediyor. Suriye'deki YPG'ye destek sorunu devam ediyor. S-400'ler nedeniyle CAATSA uygulandı. Ağır ya da hafif olması önemli değil, yaptırım kararı yanlış. ABD'de yeni yönetimle olumlu bir ilişki sürdürmeyi amaçlıyoruz.

Ermenistan, Azerbaycan ve komşularının toprak bütünlüğüne saygı duyarsa normalleşmenin yolu açılır.

Fransa samimiyse ilişkilerimizi normalleştirebiliriz.

ABD'den ortak çalışma teklifi

S-400, F-35 ve yaptırımlar konusunda ABD ile ortak çalışma teklifi bu kez ABD'den geldi. Uzmanlar düzeyinde teknik görüşmeler başladı.

Terör ile mücadele

2020'de terörle mücadelede hız kesmedik. PKK ve FETÖ'ye karşı duyarlılığın farklı ülkelerde arttığını görüyoruz. Bu yıl 9 FETÖ okulu kapatıldı, 3'ü devralındı. Bir tanesi de kamulaştırıldı.''

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar