Biden’dan Çin’e yüksek teknoloji yaptırımı

ABD, Çin’e askeri teknolojilerde katı sağlayabilecek çip, yapay zeka ve kuantum bilgisayarları konusunda yatırım yapılmasını yasakladı. Yasaya dair kararname Biden'ın imzasıyla yürürlüğe girdi.

Biden’dan Çin’e yüksek teknoloji yaptırımı
Son Güncelleme: 11 Ağustos 2023 Cuma 16:45
11 Ağustos 2023 Cuma 16:43

Amerika Devlet Başkanı Joe Biden yüksek teknolojik sektörlerde Çin’e yatırım yapmasını yasaklayan bir kararnameyi yürürlüğe soktu. Yeni kararname ABD’li firmaların Çin’de çip, yapay zeka ve kuantum bilgisayarları sahasında yatırım yapmalarını yasaklıyor. Kararname Çin ordusunun muhtemel bir savaşta belirleyici olarak nitelendirilen askeri teknolojilere ulaşmasını engellemeyi hedefliyor.

Kararnameyle birlikte teknoloji devleri, girişim sermayeleri ya da Venture kapital grupları aracılığı ile yüksek teknoloji bilgilerinin Çin’e gitmesinin önüne geçilmek isteniyor. ABD tarafı bu kararın Amerika’nın ve müttefiklerinin ulusal güvenliği amaçlı bir yatırım olduğunu ve iki ülke arasındaki ekonomik rekabeti frenlememesi gerektiği görüşünü savunuyor.

'ABD REKABET KOŞULLARINI BALTALIYOR'

Çin tarafı ise yeni kararnameyi kınarken henüz karşı bir yaptırım açıklamadı. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada kararnamenin ABD’nin sürekli savunduğu adil rekabet koşullarını ve uluslararası ekonomik düzeni baltaladığı belirtildi. Yapılan açıklamada Çin tarafının karşı yaptırım haklarının saklı olduğu dile getirildi.

Kararname, Çin’in ekonomik durgunluk yaşadığı bir döneme denk geldi. Biden’ın bu hamlesinden iki ülke arasında ekonomik ve siyasal gerilimi yumuşatmak için sürdürülen görüşmelerin de zarar görmesi bekleniyor.

'YAPTIRIMLAR ETKİLİ OLMAYACAK'

Ancak uzmanlar kararnamenin ABD’li yatırımcıların zaten daha önceden de bu ülkedeki yatırımlarını azaltmış olması nedeniyle fazla etkili olmayacağı görüşünde. Çin’deki Start up girişimlere yoğun şekilde destek veren Amerikan Ventur Capital şirketleri bu yatırımlarını iyice azaltmaya başlamıştı.

Öte yandan Çin Döviz Dairesi verilerine göre bu yılın ikinci çeyreği itibarıyla ülkeye gelen yabancı direk yatırımlar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 90 oranında azalarak 5 milyar dolar düzeyine düştü. Bu rakam yabancı yatırım verilerinin açıklanmaya başladığı 1998’den beri tespit edilen en düşük oran. Yatırımların azalması Çin ekonomisinin kötü durumu, yaşanan siyasi gerilimler ve Batı’da artan faiz oranlarına bağlanıyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar