için kaldı

Bakan Kurum'dan TOGG açıklaması: Şehirlerimizi TOGG’a hazırlıyoruz

TOGG’un ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapı, şarj istasyonları, otopark sistemleri ve simülasyon ortamlarını inşa ederek şehirleri TOGG’a hazırladıklarını da belirten Bakan Kurum, “TOGG’umuzun sürücülerine, meteorolojik verileri anlık olarak gösterecek; gerekli tahmin, erken uyarı ve rota önerilerini sunacak çalışmalarımızı da artık son aşamaya ulaştırdık” dedi.

Bakan Kurum'dan TOGG açıklaması: Şehirlerimizi TOGG’a hazırlıyoruz
Son Güncelleme: 9 Kasım 2022 Çarşamba 14:10
9 Kasım 2022 Çarşamba 14:07

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunumda, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan olumsuzlukların tüm dünyada olduğu gibi bir Akdeniz ülkesi olan ülkemizi de etkilediğini, hayatımızı her açıdan değiştirdiğine dikkat çekti. Bakan Kurum, “Özellikle ekonomik, sosyal ve çevresel zararlara sebep olan afetlerdeki artışlara karşı şehirlerimizin direncini arttırmak amacıyla tüm sektörlerde öncelikli eylemlerin belirlendiği Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılı içerisinde tamamlayacağız.” dedi.

İklim değişikliğine sebep olan kirliliği büyük oranda üreten alanların şehirlerle binalar olduğuna da dikkat çeken Bakan Murat Kurum, “81 ilimizde yürüttüğümüz Akıllı Bina projelerimiz; şehirlerimiz arasındaki rekabeti ve sürdürülebilir şehircilik tecrübemizi arttırıyor” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul vesilesiyle imzalanan “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı” ile artık dünyada da model alınarak uygulanmaya başladığını da hatırlatan Bakan Kurum, “Bu kapsamda 5 yılda yürüttüğümüz çalışmalarla 150 bin kurum ve kuruluş binamızda sıfır atık yönetim sisteminin kurulumunu tamamladık. 81 ilimiz için “Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planlarını” hazırladık. Sıfır atığı bir hayat tarzına dönüştürmek için 17,5 milyon kişiye eğitim verdik. Milli Eğitim Bakanlığımızla beraber; çevre, sıfır atık ve iklim değişikliği başlıklarını eğitim-öğretim müfredatına aldık. Yine vatandaşımızın; akıllı uygulamaları, akıllı trafik ve ulaşım elamanlarını kullanarak şehrin her yerine 15 dakikada ulaşabilmesini sağlayacak yenilikçi bir strateji üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“İklim değişikliği hayatımızı her açıdan değiştirmektedir”

Dünyada ve ülkemizde her geçen gün etkisini artan bir şekilde gösteren iklim değişikliğinin hayatlarımızı her açıdan değiştirdiğini kaydeden Bakan Murat Kurum, “Bir Akdeniz ülkesi olan ülkemiz de iklim değişikliğinin olumsuzluklarından etkilenmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda tüm dünyaya ilan ettiği 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda gereken yapısal dönüşümü hızlandırıyoruz” dedi.

“Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılında tamamlayacağız”

Bakan Murat Kurum, ülkemizin ilk İklim Şûrasınıh Konya’da düzenlediğini de hatırlattığı sunum konuşmasında, Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılı içerisinde tamamlayacaklarını belirtti. Bakan Kurum, “Şura kapsamında; sera gazı azaltım, bilim ve teknoloji, yeşil finansman ve karbon fiyatlama, iklim değişikliğine uyum, yerel yönetimler, göç, adil geçiş ve sosyal politikalar konularında 7 alt komisyon oluşturduk. Şûra sonunda 76’sı öncelikli olmak üzere 217 karar aldık ve milletimizle paylaştık. Özellikle ekonomik, sosyal ve çevresel zararlara sebep olan afetlerdeki artışlara karşı şehirlerimizin direncini arttırmak amacıyla tüm sektörlerde öncelikli eylemlerin belirlendiği Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılı içerisinde tamamlayacağız” dedi.

“TOGG’un ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapı, şarj istasyonları, otopark sistemleri ve simülasyon ortamlarını inşa ediyor, şehirlerimizi TOGG’a hazırlıyoruz”

Mısır’da halen devam etmekte olan COP27 toplantısında da ulusal katkı beyanımızı dünya kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade eden Bakan Murat Kurum, “Yüce Meclisi’mizden en büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu’nun hazırlanması ve Genel Kurul’dan geçirilmesidir. Bu kanun, 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerimizin geliştirilmesi için hukuki ve güçlü bir altyapı sağlayacaktır. İklim değişikliğine sebep olan kirliliği büyük oranda üreten alanlar, şehirlerimiz ve binalarımız. Yakın zamanda milletimizle paylaşacağımız Türkiye 21. Yüzyıl Mekânsal Strateji Planımız, şehirlerimizin iklim değişikliğine karşı direncini artıracaktır. Özellikle de, tarım alanlarımızı ve su havzalarımızı koruyacak mekânsal modelimizi belli bir stratejiyle uygulayacak, tüm şehirlerimizin çevresini koruduğumuz gibi rekabet gücünün ve yaşanabilirlik düzeyinin artırılmasını garanti altına alıyoruz. Bugün sürdürülebilirlik ve çevre koruma anlayışıyla geliştirdiğimiz akıllı uygulamalar; 81 ilimizde yürüttüğümüz Akıllı Bina projelerimiz;  şehirlerimiz arasındaki rekabeti ve sürdürülebilir şehircilik tecrübemizi arttırıyor. Sıfır emisyon üreten, çevreyi kirletmeyen yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapı, şarj istasyonları, otopark sistemleri ve simülasyon ortamlarını inşa ediyor, şehirlerimizi TOGG’a hazırlıyoruz. Yine vatandaşımızın; akıllı uygulamaları, akıllı trafik ve ulaşım elamanlarını kullanarak şehrin her yerine 15 dakikada ulaşabilmesini sağlayacak yenilikçi bir strateji üzerinde çalışıyoruz” dedi.

81 ilimiz için “Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planlarını” hazırladık. Sıfır atığı bir hayat tarzına dönüştürmek için 17,5 milyon kişiye eğitim verdik

Bakan Murat Kurum, 5 yılda yürüttükleri çalışmalarla 150 bin kurum ve kuruluş binalarında sıfır atık yönetim sisteminin kurulumunu tamamladıklarını belirttiği sunumunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde küresel bir çevre hareketine dönüşen sıfır atığı, atık değil enerji üreten, kendine yeten şehirleri hedef olarak belirlemiş bir ülke olduğunu hatırlattı. Bakan Kurum, “Gururla söylüyorum, bugün bu hareket; BM 77. Genel Kurul vesilesiyle imzalanan “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı” ile artık dünyada da model alınarak uygulanmaya başlamıştır. Bu kapsamda 5 yılda yürüttüğümüz çalışmalarla 150 bin kurum ve kuruluş binamızda sıfır atık yönetim sisteminin kurulumunu tamamladık. 81 ilimiz için “Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planlarını” hazırladık. Sıfır atığı bir hayat tarzına dönüştürmek için 17,5 milyon kişiye eğitim verdik” dedi.

“550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salımını engelledik”

Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber; çevre, sıfır atık ve iklim değişikliği başlıklarını eğitim-öğretim müfredatına aldıklarını da hatırlatan Bakan Kurum, “Sıfır Atık Mavi Hareketi ile; bugün Marmara denizimizdeki müsilajın temizlenme çalışmalarından 28 kıyı ilimizdeki deniz temizliğine ve Van, Beyşehir, Mogan gibi göllerimizdeki temizlik seferberliğimize etkin bir şekilde devam ediyoruz. Plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salımını engelledik. Şimdi poşette gösterdiğimiz başarıyı depozitoda da göstereceğiz. Depozito yönetim sistemini; 2023’ün sonuna kadar tüm illerimizde ve ilçelerimizde 7.000 depozito iade noktasında gerçekleştireceğiz. Sıfır atık projesi çatısı altında uyguladığımız tüm bu çalışmalarla 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranını yüzde 27,2’ye çıkardık. 2023 yılında inşallah bu oranı önce yüzde 35’e, 2035 yılında yüzde 60’a çıkaracağız” dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar