Azerbaycan ve Ermenistan hava sahalarını birbirine açtı

Azerbaycan'ın sivil uçaklarının Ermenistan hava sahasını kullanmaya başladığının açıklanmasının ardından, Ermenistan sivil uçaklarının da Azerbaycan hava sahasını kullanabileceği belirtildi.

Azerbaycan ve Ermenistan hava sahalarını birbirine açtı
Son Güncelleme: 6 Ekim 2021 Çarşamba 15:41
6 Ekim 2021 Çarşamba 15:39

Azerbaycan Hava Yolları’na (AZAL) ait uçakların Ermenistan hava sahasını kullanmaya başladığının açıklanmasının ardından, Ermenistan’a ait sivil uçakların da aynı şekilde Azerbaycan hava sahasını kullanabileceği açıklandı.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kurallarına göre bölgenin hava sahası ve tüm hava koridorları uçuşlara açıldı. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşın sona ermesiyle bölgesel havacılık güvenliği kurallarının da değiştiği belirtilen açıklamada, Azerbaycan’ın uluslararası anlaşmalara uygun olarak Ermenistan’daki “Zengezur” koridoru üzerinden uçuşlar gerçekleştirdiği ifade edildi.

Açıklamada, “Bu konuda hem Azerbaycan’ın hem de Ermenistan’ın yükümlülükleri var. Aynı şekilde Ermenistan’ın sivil uçakları da Azerbaycan hava sahasından geçen koridorları kullanabilir. Ayrıca bu bölgedeki iletişimin açılmasının bir başka örneğidir. Sonuç olarak, Ermenistan bir geçiş ülkesi haline geliyor ve Azerbaycan’ın artık İran hava sahasını kullanmasına gerek kalmıyor” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan Hava Yolları, bugünden itibaren Ermenistan hava sahasını kullanarak Bakü-Nahçıvan hattında iç hat seferlerini gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Azerbaycan, Karabağ sorunu nedeniyle daha önce Ermenistan hava sahasını kullanmıyordu. Bakü-Nahçıvan uçuşu İran üzerinden yapılıyordu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar