CHP'li Karatepe Bakan Şimşek'le görüştü: Asgari ücret artırılmalıdır nokta

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda Mehmet Şimşek ile dört buçuk saat süren toplantı sonrası yaptığı açıklamada "Biz çok somut taleplerle gittik. Asgari ücret artırılmalıdır nokta" dedi

CHP'li Karatepe Bakan Şimşek'le görüştü: Asgari ücret artırılmalıdır nokta
Son Güncelleme: 24 Haziran 2024 Pazartesi 17:24
24 Haziran 2024 Pazartesi 17:22

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile makamında görüştü. Hazine ve Maliye Bakanlığındaki görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Şimşek, Karatepe'yi kapıda karşıladı. Karatepe’ye CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke'nin Danışmanı Gülümhan Gülten, Şimşek’e ise Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya eşlik etti. İkili arasındaki görüşme saat 10.00’da başladı ve 4 saat 15 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından Bakan Şimşek, Karatepe'yi aracına kadar uğurladı. Karatepe ile birlikte görüşmeden çıkan Gülten'in elindeki kırmızı dosya dikkat çekti. Görüşmenin ardından Karatepe basın açıklaması düzenledi. Karatepe'nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi olmadığını gördük. 4 ana başlıkta önerilerimizi sunduk. Harcama kısmından bakarsak paranın önemli bir kısmını üst gelir kısmının harcadığını görüyoruz. Bu açıdan emekli aylığındaki gibi artışların sınırlanmasının doğru olmadığını görüyoruz.

Bunları da Sayın Bakan ile paylaştık. Biz enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir dönemde asgari ücrete yılın ikinci döneminde zam yapılmamasını şiddetle reddediyoruz.


Memur emekli aylıklarındaki artış enflasyon farkı artı sözleşmeden gelen diye bir ifade kullanılarak yapılıyor biliyorsunuz. Yılın ilk yarısında sözleşmeden çıkan kısım yılın ilk yarısında ortaya çıkan enflasyondan düşülerek yapılacak. Bu şekilde bakıldığında yapılacak artış yüzde 20 gibi bir oranda kalacak. 

Benzer şekilde tarım konusundaki düşüncelerimizi paylaştık. Sadece milyonlarca çiftçimiz ve işçimiz için değil tarımın bir güvenlik meselesi olduğunu ve asıl önemli olanın vatandaşın gıdaya uygun fiyatla ulaşması için önemli olduğunu belirttik.
Biz görüşmeye gitmeden önce hesaplamasını yaptık, milli gelirin yüzde 1'i kadar destek olsaydı ne kadar olurdu mevcut destekle ne kadar diye. 90 milyar dolar bir eksik gördük. Milli gelire oranla baktığımız eksik verilen yıllarda ithalata harcanan tutarın ne kadar arttığına da dikkat çektik. Şeker bile ithal ettik bunun için 1,4 milyar dolar para harcadık.


Dolayısıyla bizim çiftçimizden esirgediğimiz parayı biz yurtdışındaki çiftçilere transfer etmiş bulunuyoruz. 

Önemli konulardan bir tanesi vergide adaletin sağlanması. Vergi sisteminin adaletli olmadığını, özellikle düşük gelirli vatandaşların üzerindeki vergi yükünün çok ağır olduğunu ifade ettik. Düzenleme yapılması konusunda Sayın Bakana bazı önerilerde bulunduk.

Örneğin şu an vergi dilimleri belirlenirken asgari ücret bunlardan düşülmüyor. Dolayısıyla ocak ayında aldığı maaş ile vatandaşın aralık ayındaki aldığı maaşın arasında büyük bir fark olduğunu ifade ettim. Özellikle düşük gelirli vatandaşların ne kadar fazla vergi ödemek zorunda olduklarını paylaştık.

Faiz oranları artırıldı. Ancak en yüksek faiz artışları kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarında olduğunu biliyoruz. Daha vahim olanı bu hesaplar üzerine ya da kredi kartları üzerine kullanılan kredinin yüzde 30'u kadar verginin de vatandaşın omuzlarına yüklenmiş olması. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil.
Muhtaç olan insan kredinin maliyetine bakma imkanına bile sahip değil. Ek hesaplardaki artış tutarına baktık. Faizdeki artışa rağmen, buradaki verginin Şimşek tarafından yüzde 100 artırılmasına rağmen borç tutarı 260 milyar liraya yükselmiş durumda. Vatandaş geliri yetmediği için bu hesapları kullanarak yüksek faiz ödemek ve yüksek vergi de ödemek zorunda kalıyor.
İktidar bu hesapları kullanan vatandaşlardan ortalama 2 milyar lira vergi alıyor. Bunun bir tercih değil zorunluluktan kaynaklandığını belirttik. 
TÜİK verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini söyledik. Tüketici fiyatı enflasyonu hesaplamasında kullanılan fiyatların yayınlanmadığını biliyorsunuz. TÜİK biz de fiyat verisi yok diye bir açıklama yaptı. Ben bu konuyu sayın bakana sundum ve bir öneride bulundum. Bağımsız bir heyet oluşturun, bunlar TÜİK verilerini şeffaf bir şekilde incelesinler ve kamuoyuna açıklanmasındaki tereddütlerin kaldırılmasında yardımcı olsunlar dedim.
Vergi uzlaşması neden açıklanmıyor diye bunu yeniden gündeme getirdik. 44 şirketten 37'si 'hiç para kazanmadık' demiş. Ne kadar vergi sildiler, kimleri affettiler bunları sorduk. 
Tüm bunları bakana sunduk. Kendisi de bazı değerlendirmeler yaptı. Sonrasında toplantı sona erdi. 

Yurt dışı çıkış harcı ve diğer vergi paketinde olduğu söylenen maddeleri konuştuk ancak hangisinin kesin olarak olduğuna dair bir şey söylenmedi. Paket meclise geldiğinde göreceğiz.

Asgari ücrete zam yapmayacağız demedi ancak ben yapılacağına dair bir izlenim edinmedim. 

Emekli maaşları için artışın enflasyon oranıyla sınırlı kalmaması gerektiğini ifade ettim. Bakan da dinledi. Biz de takipçisi olacağız ne yapacaklar göreceğiz. 
Biz iktidarla bir ekonomi programı üzerinde çalışmadık. Bu dört ana başlığı daha detaylı olarak sayın bakanla paylaştık. Bazılarına yanıt verdi ama ben uzun uzun beklentilerimizi ve halkın beklentilerinin ne olduğunu aktardık. 
Biz çok somut taleplerle gittik. Asgari ücret artırılmalıdır nokta. Pazarlık meselesi değil. 

Biz bu görüşmeleri sadece görüşmüş olmak için yapmadık. Bu konuda somut adımlar atarlarsa, görüşebiliriz. Onun dışında bizim bir araya gelelim gibi bir düşüncemiz yok. 

Vergi kanunlarında bir değişiklik yapılacaksa bunların tüm taraflarla görüşülerek hazırlanması gerektiğini belirttik. Demokratik ülkelerde süreçte bunların böyle yürüdüğünü, işte bir metin var meclise de sunduk ertesi gün geçti gibi bir uygulama olmaması gerektiğini aynen bu şekilde ifade ettik.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar