için kaldı

Kılıçdaroğlu Alman basınına konuştu: Artık üçüncü sınıf bir demokrasi olmak istemiyoruz

Kritik seçimler öncesinde Almanya dergisi Der Spiegel'e konuşan Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, en büyük işinin toplumsal barış ve huzuru sağlamak olduğunu vurgularken, “Artık üçüncü sınıf bir demokrasi olmak istemiyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu Alman basınına konuştu: Artık üçüncü sınıf bir demokrasi olmak istemiyoruz
Son Güncelleme: 5 Mayıs 2023 Cuma 13:02
5 Mayıs 2023 Cuma 12:55

Türkiye'nin heyecanla beklediği 14 Mayıs seçimleri öncesi Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya’nın Der Spiegel dergisinden Şebnem Arsu, Maximilian Popp ve Özlem Topçu’nun sorularını cevapladı.

Dergi, “Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu: Erdoğan’ın korkması gereken adam” başlıklı haberini okurlarına, “Destekçileri ona Türk Gandi diyor: Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, uzun zaman hafife alındı. Şimdi ise Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na son verme şansı yüksek. 74 yaşındaki siyasetçiyi diğerlerinden ayıran ne? Bir görüşme” sözleriyle tanıttı.

‘ERDOĞAN İLK DEFA İKTİDARI İÇİN KORKMALI’

Gazete Duvar'ın aktardığına göre; üç gazeteci, Kemal Kılıçdaroğlu ile başkent Ankara'daki CHP Genel Merkezi’nde yaptıkları söyleşiye yer verdikleri haberlerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi 20 yıldan bu yana, önce başbakan, sonra cumhurbaşkanı olarak yönettiğini hatırlatarak, “O, insanlara refah, ama aynı zamanda baskı getirdi. Atatürk’ten bu yana neredeyse hiçbir siyasetçi ülkeyi bu kadar şekillendirip kendi izini bırakmamıştı. Fakat şimdi ilk defa ciddi olarak iktidarı için korkmalı” değerlendirmesinde bulundu.

'ARTIK ÜÇÜNCÜ SINIF DEMOKRASİ OLMAK İSTEMİYORUZ'

Yaklaşık 1 saat süren söyleşi sırasında Kılıçdaroğlu’nun bir kez bile arkasına yaslanmadığını yazan Der Spiegel, kendisinin “Artık üçüncü sınıf bir demokrasi olmak istemiyoruz” sözlerini aktardı. İttifakının seçimleri kazanması durumunda ne olacağı sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, “O zaman nihayet bahar gelecek” yanıtını verdi.

‘TAVİZ VERMEK GÜÇSÜZLÜĞÜN EMARESİ DEĞİLDİR’

Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayını açıklaması öncesi İYİ Parti lideri Meral Akşener’in itirazını ve yaptığı konuşmayı da hatırlatan Der Spiegel, Kemal Kılıçdaroğlu’nun söz konusu krize yaklaşımını kendisi ve yönetiminin nasıl görüneceği hakkında çok şey söylediğini yazdı. Dergi, “Gücünün oldukça farkında, ama güç kazanmanın ve onu elde etmenin taviz vermeden mümkün olmayacağını biliyor gibi görünüyor. Öyle veya böyle, tavizler siyaset sanatının emaresidir, güçsüzlüğün değil" dedi.

‘KİM ELİNDE SOPA OLANI KORUYUP KOLLAR?’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabından ‘Alevi.’ notuyla paylaştığı video mesajı da hatırlatan Der Spiegel, Kılıçdaroğlu’nun videoda “Evet, ben Aleviyim’ diyerek bir tabuyu yıktığı değerlendirmesinde bulundu.

Millet İttifakı’nın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş planından bahseden Der Spiegel’e göre, Kılıçdaroğlu, “Bizim gibi düşünmeyen insanlar da demokrasi istiyor. Kim elinde sopa olan bir lideri koruyup kollar?” diye sordu. Dergi, Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda belki de en büyük işinin topluma barış ve huzur getirmek olduğu yorumunu da yaptı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar