Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilk yakıt! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'den mesajlar

Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında bulunan ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS, "nükleer tesis" statüsüne kavuşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk yakıtı getirme törenine canlı bağlantı ile katıldı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilk yakıt! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'den mesajlar
Son Güncelleme: 27 Nisan 2023 Perşembe 19:46
27 Nisan 2023 Perşembe 16:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk yakıtı getirme törenine canlı bağlantı ile katıldı.

Erdoğan'ın açıklamaları:

Bu gurur günümüze iştirak eden başta Cumhur İttfakı ortaklarımız olmak üzere tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Bu törenle milletimize bir sözümüzü daha gerçekleştirmiş oluyoruz. Akkuyu'da üretim öncesi aşama olan yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Yakıtların teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Ülkemiz nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir. AB, elektriğinin yüzde 25'ini nükleerden elde ediyor. Geçen yıl AB Komisyonu, nükleer enerjiyi yeşil enerji kabul ederek bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Projemize en başından destek veren Sayın Putin ve Rus makamlarına şükranlarımı sunuyorum. İnşada ve üretime geçme süresinde görev alan Türk ve Rus tüm personeli tebrik ediyorum. 

Putin'in mesajları:

Partnerliğimizin temelinde karşılıklı yarar, iyi komşuluk gibi ilkeler var. İşbirliğimizin dışında ikili ilişkilerimizi tüm kilit konuları ile ele aldık. Bir takım kritik konularda anlaşma sağlandı. En önemlisi ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerimizi daha da geliştirmeye karar verdik.

BAKAN DÖNMEZ: ÖNÜMÜZDEKİ YIL ELEKTRİK ÜRETMEYE DE BAŞLIYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Dört reaktörün inşası aynı anda devam ediyor. Bugün nükleer enerjide bir mihenk taşını daha geride bırakıyoruz. Akkuyu artık nükleer tesis statüsüne kavuşuyor. Nükleer enerji artık Türkiye için uzak bir hedef değil. İnşallah önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye de başlıyoruz. Yıllık elektrik ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10'unu buradan karşılayacağız. Yıllık 7 milyar metreküplük doğal gaz ithalatı ve 35 milyon ton karbon salınımının önüne geçmiş olacağız. Sahada en yoğun dönemde yaklaşık 30 bin kişi görev aldı. Bu rakam Gülnar ilçemizin nüfusuna da denk bir rakam. Akkuyu NGS Türkiye için bir elektrik santralinden daha öte bir anlam taşıyor. Burası Türkiye'nin gelecekte kuracağı nükleer enerji endüstrisinin de ilham kaynağı olacaktır" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar