Afyonkarahisar ve Denizli'de kuş gribi alarmı

Türkiye'deki bazı tavuk çiftliklerinde kuş gribi vakalarının bildirildiği, 6,5 Ocak'tan bu yana 20 milyona yakın hayvanın itlaf edildiği belirtildi.

Afyonkarahisar ve Denizli'de kuş gribi alarmı
Son Güncelleme: 2 Mart 2023 Perşembe 18:35
2 Mart 2023 Perşembe 17:44

Kuş gribi olarak bilinen ve ölümlere neden olabilen “Avian İnfluenza”, Türkiye’deki bazı tavuk çiftliklerinde görüldü. Bloomberg HT’nin haberine göre Denizli ve Afyonkarahisar’da bazı tavuk çiftliklerinde kuş gribi vakalarına rastlandı.

Vakalara rastlanması sonucunda 20 Ocak’tan bu yana yaklaşık 6,5 milyon kanatlı hayvanın itlaf edildiği bildirildi. Bunlardan 5 milyonu Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesindeyken, 1,5 milyonu ise Denizli’nin Honaz ilçesindeydi. Henüz insanlarda bir vaka bildirilmedi.

İnfluenza virüslerinden A tipinin neden olduğu kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanlarda solunum ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabiliyor. Yüksek seviyede bulaşıcılığa sahip olan hastalık genellikle ölümle sonuçlanıyor.

Kümes hayvanlarında görülen ve 15 farklı alt tipi bulunan influenza A virüsü, hastalığa neden olma yeteneğine göre (virülans) ikiye ayrılıyor:

Yüksek virülansa sahip olanlar: Kuş gribine yol açar, bir kuş sürüsünde %100’e varan ölümcüllüğe neden olur. Kuşlar, belirtilerin başladığı ilk gün içinde bile ölebilir.

Düşük virülansa sahip olanlar: Çok daha hafif bir hastalığa neden olur.

Kuş gribi insanlara bulaşır mı?
Kuş gribi insanları doğrudan genellikle enfekte etmez, dolaylı olarak enfekte eder. Özellikle ölü veya canlı hastalıklı kuşlar ile bu kuşların atıklarına maruz kalan kişilere solunum veya temas yoluyla bulaşabilir. Kuş gribi, insandan insana bulaşmaz.

Kuş gribi belirtileri:

38°C üzerinde ateş 
Öksürük
Boğaz ağrısı
Kırıklık
Nefes darlığı
İshal

Kuş gribi tedavisi var mı?
Kuş gribi tedavisinde antivirallere başvuruluyor. Bu ilaçların, belirtilerin başladıktan sonraki 48 saat içinde kullanımına başlanması gerekiyor. Ayrıca oksijen ve ventilatör ile destekleyici bakım da tedavide yer alıyor.

Kuş gribinden nasıl korunulur?
Hastalık şüphesi olan veya ölü ya da canlı hayvanlarla temas etmeden önce eldiven ve maske gibi önlemler alınmalı.
Sadece denetimden geçmiş ürünler tüketilmeli.
Kanatlı hayvanları 60-70 derece sıcaklıkta pişirilmeli, az pişmiş şekilde tüketilmemeli.
Şüpheli bir canlıya dokunulduğunda eller mutlaka sabunla yıkanmalı.
Kuş gribinden şüphelenenler,

Riskli teması olan kişiler ile son temastan sonraki 10 gün boyunca belirtilerin olup olmadığı takip etmeli.
Kişi, hastalığı bulaştırma riski nedeniyle evde diğer kişilerden kendisini izole etmeli.
Öksürdüğünde veya hapşırdığında ağzını bir mendille kapatmalı, mendilleri delik olmayan naylon poşetlerle ağzını kapatarak ikinci bir naylon poşet içerisinde atmalı.
Eller sık sık yıkanmalı.
Kişisel eşyalarını başka kişilerle paylaşmamalı.
Kuş gribi 1,5 yıldır tüm dünyada yayılmaya devam ediyor:

Kuş gribi, son 18 aydır dünya çapında pek çok ülkede yoğun bir şekilde görüldü. Bugüne kadar 200 milyondan fazla hayvanın itfalına neden oldu. Kuş gribinin görüldüğü ülke sayısı ise en az 60 olarak paylaşıldı.

Geçtiğimiz hafta artan vakaların ardından Arjantin ve Uruguay’da ulusal sağlık acil durumu ilan edildi. Ayrıca Arjantin, kümes hayvanı ihracatını askıya aldı. Kamboçya’da ise kuş gribi teşhisi konulan 11 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar