Adıyaman'da yıkılmayan ama yan yatan binanın sırrı ortaya çıktı

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde bir bina deprem sırasında geriye yattı. Altından fay hattı geçen 6 katlı binanın tek camı bile kırılmadı. Türkiye'nin konuştuğu nasıl yan yattı? Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Sinan Cansız, neden böyle bir görüntünün ortaya çıktığını açıkladı. İşte ayrıntılar...

Adıyaman'da yıkılmayan ama yan yatan binanın sırrı ortaya çıktı
Son Güncelleme: 13 Şubat 2023 Pazartesi 09:48
13 Şubat 2023 Pazartesi 09:45

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Adıyaman'da bir bina temelden geriye doğru yan yattı.

Depremle birlikte 60 derece geriye yatan binanın camı dahi kırılmadı. Depremde bu binada yaşayanlardan can kaybı olmadı.  Bölge halkı, binanın yapıldığı zeminde sıvılaşma olduğunu iddia ediyor.

Adıyaman'da yıkılmayan ama yan yatan binanın sırrı ortaya çıktı - Resim : 1

"NASIL ÇIKTIĞIMIZI BİLE HATIRLAMIYORUM"

Deprem anında evlerinde olduklarını anlatan Yıkılan binanın çevresinde ikamet eden 67 yaşındaki Nurdagül Bozok, "Bu binadan nasıl çıktığımızı bile hatırlamıyorum. Çok kötü durumdayız. Deprem anında yan tarafımızdaki binada oturanlar da vardı. Evin sahibi de umreye gitmişti. Döndükten sonra evini böyle görünce o da şok oldu. Daha yeni yapmıştı çünkü." dedi.

Adıyaman'da yıkılmayan ama yan yatan binanın sırrı ortaya çıktı - Resim : 2

BİNANIN NEDEN YAN YATTIĞI ORTAYA ÇIKTI

Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Sinan Cansız ise bu konuya dair "Binanın zemin etüdü yapılıyor yetersizse iyileştirme yapılır. Yapılmayınca zemin sıvılaşması meydana gelebiliyor.Zemin taşıma gücünü yitirip ya devriliyor ya da batıyor. Binanın kendisinde bir problem yok bu zemin etüdünden kaynaklanan hata" dedi.

Cansız konuşmasının devamında ise "Zemin sağlamlaştırması yapılmazsa bu şekilde devrilmeye sebep olabilir." dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar