Abdulkadir Selvi yazdı: ‘Serok Erdoğan’ sloganları MHP’yi rahatsız etti mi?

Yazar Abdulkdir Selvi, bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinde söylenilen ‘Biji serok Erdoğan’ sözlerinin MHP üzerindeki etkisini köşesine taşıdı.

Abdulkadir Selvi yazdı: ‘Serok Erdoğan’ sloganları MHP’yi rahatsız etti mi?
Son Güncelleme: 13 Temmuz 2021 Salı 08:52
13 Temmuz 2021 Salı 08:35

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisini yazdı. Gezi sırasında yapılan konuşmada halkın Erdoğan'a "Biji serok Erdoğan" diye seslenilmesinin MHP üzerinde nasıl etki brıktığını kaleme aldı.

 Selvi'nin yazası şöyle;

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’da verdiği mesajlar, üzerinde dikkatle durulmayı hak ediyor.

 

Çünkü AK Parti’nin en önemli açılımlarından olan çözüm sürecinin tu kaka ilan edildiği bir dönemde Erdoğan, çerçevesi çok iyi belirlenmiş, mesajları isabetli olarak seçilmiş bir konuşma yaptı.

Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti bir başlangıç. İlkbahara kadar Doğu ve Güneydoğu’nun tamamını ziyaret etmeyi planlıyor. Her ay bir ile gidecek. Dün gençlik buluşmasında “Bir sonraki buluşmayı Erzurumlu gençlerimizle yapmayı planlıyoruz” dedi. Erdoğan, hem Diyarbakır’ın hem Erzurum’un temsil ettiği siyasi misyona hitap edebilen bir lider. O nedenle sahaya çıkması, siyasi iklimi değiştiriyor.

Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti üç noktayı ön plana çıkardı.

1- Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?

2- Erdoğan, erken seçime mi hazırlanıyor?

3- “Serok Erdoğan” sloganları Cumhur İttifakı’nda bir soruna yol açar mı? MHP’yi rahatsız etti mi?

YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ Mİ?

 

Yeni bir çözüm süreci başlatılmıyor. Erdoğan daha önce, “Ben çözüm süreci kaldırılmıştır demedim. Şu aşamada buzdolabına konulmuştur dedim” demişti. Ama bu aşamada çözüm sürecinin buzdolabından çıkarıldığının bir işareti yok. Ama bunu yeni bir iman tazelemesi olarak görmek mümkün. AK Parti bir süredir ihmal ettiği Kürt gerçeğini öncelikli gündem maddelerinden biri haline getirdi. Çünkü Kürtleri kazanmadan seçim kazanamayacağını gördü. 2023’te seçimleri kazanabilmesi için Kürt oylarını alması gerektiğini fark etti.

ÇÖZÜM SÜRECİNİ TARTIŞMAYA AÇTI

Ancak sadece bu kadarla yetinmedi. Erdoğan, Diyarbakır’da çözüm sürecini kimin sona erdirdiğini tartışmaya açtı. Çözüm sürecini biz başlattık ama çözüm sürecini sonlandıran biz olmadık çünkü çözüm sürecini bunların kötü niyeti, art niyeti, gizli gündemleri sonlandırdı dedi. Çözüm sürecini sabote eden PKK ve HDP’yi Kürtlere şikâyet etti. “Bunları gördüğünüz her yerde yakalarına yapışın, sorun, sorgulayın. Çözüm sürecini bitirmek için kim size talimat verdi, bunu sorun. Hendek ve çukurlarla ülkeyi içsavaşa sokmaya çalışma talimatını kimden aldınız? Bunu sorun” diye konuştu.

2005 BEYANI

Erdoğan’ın üzerinde yeterince durulmadığını düşündüğüm sözleri ise 2005 yılına ilişkin niyet beyanı oldu. “Biz Diyarbakır’da 2005 yılında size ne demişsek dün de oradaydık, bugün de aynı yerdeyiz, yarın da aynı yerde olacağız” dedi.

2005’TE NE OLMUŞTU?

 

Erdoğan, 18 Ağustos 2005 tarihinde Diyarbakır’da Kürt sorununun çözümü konusunda ezberi bozan bir çıkış yapmıştı. “Kürt sorunu bu milletin bir parçasının değil, hepsinin sorunudur. Benim de sorunumdur” demişti.

Geçmişte yapılan hataları yok saymanın büyük devletlere yakışmadığını söylemişti.

SABOTE ETMİŞLERDİ

Erdoğan’ın Kürt sorununda ret ve inkâr politikalarını tarihin çöp sepetine atan bu çıkışı karşısında PKK ve onun siyasi uzantıları ne yapmıştı? Erdoğan’ı Diyarbakır’da çiçeklerle karşılamamışlardı. Tam aksine rahatsız olmuşlardı. Süreci sabote etmek için ellerinden geleni yapmışlardı. Belediye çöpleri toplamamış, kepenklerin kapatılması talimatını verip, Erdoğan’ın TOKİ’deki açılış programına katılacak olanlar tehdit edilmişti.

 

BALDIRAN ZEHRİ İÇERİM

Erdoğan, “Baldıran zehri içerim” diyerek çıktığı yolda Kürt sorununun çözümünde çok önemli kazanımlara imza attı. Ama PKK, ABD ve HDP ortaklığı ile bu süreç sabote edildi. AK Parti iktidar olduğunda Kürt sorunu denilince OHAL’in kaldırılmasından Kürtçe kasete kadar 30-35 maddelik bir liste hazırlanırdı. Anadil haricinde ne kaldı? Ama çözüm adına her adım atıldığında PKK ve onun siyasi uzantıları bunları sabote etmek için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Sonunda hendek savaşlarıyla çözümü engellediler.

SEROK ERDOĞAN RAHATSIZLIĞI VAR MI?

 

Bugün MHP’nin grup toplantısı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır gezisi sonrası MHP Lideri Bahçeli’nin konuşması her zamankinden daha çok dikkatle takip edilecek. MHP’nin görüşlerini MHP lideri açıklayacak. Ancak ben MHP yöneticileriyle kurduğum temaslarda bir rahatsızlık hissetmedim. Muhalefetin Cumhur İttifakı’nı çatlatmak için MHP’yi kaşıma çabalarının bir karşılığı gözükmüyor. MHP bu tuzağa düşmeyecek. MHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında atılan “Serok Erdoğan” sloganlarının bölücü bir mesaj taşıdığını düşünmüyor. Bölgenin geleneksel bir yaklaşımı olarak değerlendiriyor.

 
 

Bugün Bahçeli’nin vereceği mesajlar ne olacak, ona bakacağız ama ben MHP’de bir “Serok Erdoğan” rahatsızlığı hissetmedim.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar