ABD'den F-35 ve F-16 açıklaması

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Donfried, Türkiye'nin F-16 satın alma talebiyle ilgili teknik sürecin sürdüğünü söyledi. Donfried, "Yakında Washington'a bu konuda görüşmeye devam edecek bir heyetin geleceğini biliyorum." dedi

ABD'den F-35 ve F-16 açıklaması
Son Güncelleme: 19 Kasım 2021 Cuma 15:52
19 Kasım 2021 Cuma 15:44

ABD-Türkiye hattında F-35 ve F-16 savaş uçakları konusu gündemdeki yerini koruyor. 

Konuyla ilgili ABD'den yeni bir açıklama geldi. 

Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, Türkiye'nin F16'lara gösterdiği ilgiden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Donfried, "Yakında Washington'a bu konuda görüşmeye devam edecek bir heyetin geleceğini biliyorum. (Türkiye'nin ABD'den F16 satın alma talebi) Bu talebi, ileriye taşımak için bu teknik süreci sürdüreceğiz" dedi.

Bir gazetecinin Türkiye'nin F-35'ler için ödediği 1,4 milyar doların iade süreci veya karşılığında F-16 verilmesine yönelik kongreden onay çıkmaması durumunda ne yapılacağı sorusunu ise Donfried, "ABD ve Türkiye, birçok yönü olan sağlam bir savunma ilişkisine sahiptir" şeklinde yanıtladı.

YUNANİSTAN'DAKİ ABD VARLIĞI

Donfried, "ABD'nin Yunanistan'daki askeri varlığını artırması Türkiye'de rahatsızlık duyulmasına yol açtı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e Ortak Savunma İş Birliği Anlaşması'nın imzalanmasından sonra gönderdiği mektupta da 'iki ülkenin, barışı tehdit eden eylemlere karşı kararlılığı" ifadesi yer alıyor.

ABD, Yunanistan'la birlikte Türkiye'ye karşı bir pozisyon mu alıyor?" sorusu üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunu duyduğuma çok üzüldüm, bunun Türkiye'de endişeye yol açmasına... Çünkü ABD'nin herhangi bir NATO müttefikiyle daha derin angajmanının olmasının iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. ABD, Türkiye'deki iş birliğimizi derinleştirmekle de aynı derecede ilgileniyor. Elbette ziyaretimin amacı, ABD ve Türkiye'nin nasıl daha yakın çalışabileceğini Türk ortaklarımızla birlikte düşünmek. Yunanistan'la iş birliğine de kesinlikle bu açıdan bakılması gerektiğini düşünüyorum.
Hatırlayacaksınız; Başkan Biden göreve geldiğinde 'Amerika yeniden' vurgusuyla ABD'nin kilit müttefiklerimizle ilişkilerimizi derinleştirmek, ittifaklarımızı ve ortaklıklarımızı yeniden canlandırmak arzusunu dile getirdi. ABD'nin, müttefiki Yunanistan'la yaptığı şeyin özünde bu var ve Türkiye ile iş birliğimizi derinleştirme konusunda da kararlıyız."

 
Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar