Başkanlığı iptal edilen Zeydan'dan ilk açıklama: 3 katı oy aldığımız aday hangi yüzle o koltuğa oturacak?

DEM Partili Abdullah Zeydan kazandı fakat mazbata AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verildi. Sürecin henüz kesinleşmediğini belirten Zeydan, "Bizim neredeyse 3 katı oy aldığımız aday hangi yüzle o koltuğa oturacak?" diye konuştu.

Başkanlığı iptal edilen Zeydan'dan ilk açıklama: 3 katı oy aldığımız aday hangi yüzle o koltuğa oturacak?
Son Güncelleme: 2 Nisan 2024 Salı 18:31
2 Nisan 2024 Salı 18:29

Van İl Seçim Kurulu mazbatayı, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde belediye başkanı seçilen Abdullah Zeydan‘ın yerine AK Parti’li Abdulahat Arvas‘a verecek. Kararda, “Sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine oy çokluğuyla karar verildi” denildi.

31 Mart Yerel Seçimleri’nde DEM Parti adayı Abdullah Zeydan 245 bin 573 oy sayısı ve yüzde 55,48 oy oranı ile birinci oldu. İkinci sırada da 120 bin 147 oy sayısı ve yüzde 27,147 oy oranı ile AK Parti’li aday Abdulahat Arvas yer aldı.

Van İl Seçim Kurulu, seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. 

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında, “Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliğini taşımadığı 298 sayılı Kanunun 130. Maddesinde öngörülen süreler içerisinde tespit edildiğinden sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine oy çokluğu ile karar verildi” denildi.

Oy çokluğu ile alınan karar şöyle:

“1-) Süresi içinde yapılan itirazın kabulüne

2-)Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığından seçilmemiş sayılmasına.

3-) Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak seçime katılan Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliğini taşımadığı 298 sayılı Kanunun 130. Maddesinde öngörülen süreler içerisinde tespit edildiğinden sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine,

4- )Kararın ilgili taraflara tebliğine,
Dair kararın öğrenildiği tarihten itibaren 3 gün içinde ve en geç il Birleştirme Tutanağının düzenlenmesini takip eden üçüncü gün saat 17:00’ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna itiraz yolu açık olmak üzere oy çokluğu ile karar verildi.”

"Tamamen hukuka aykırı"
Gazete Duvar'a açıklamalarda bulunan Zeydan, adaylık sürecini ise şöyle anlattı:

"Yerel seçimler öncesi bütün mahkeme kayıtlarını ve adli sicil kaydımı sundum. İl seçim kurulu da adaylığımı kabul etti, kimse itiraz da etmedi. Kesinleşen listeler de askıya çıktı, seçilme hakkımın olduğuna hükmetti ve pusulaya da ismim yazıldı.

Bunu biz UYAP'a yüklendikten sonra öğrendik. Cuma günü 16.55'te Diyarbakır Başsavcılığı memnu haklarımı iade eden mahkemeye, 'Kararı bana bildirmemişsin, bu kararı bildir' diyor. Bu tamamen hukuka aykırı.

"Hangi yüzle o koltuğa oturacak"
AKP, bu bilgiyi bilerek pazar akşamı mazbatanın kendilerine verilmesini istiyor. Böyle bir tuzakla yüz yüze kaldık. AKP'nin talebini diğer 2 üye kabul ediyor mahkeme başkanının şerhine rağmen ama bizim itirazımız var. Bunu vicdanı olan hiç kimse, demokrasi ve adaletten yana hiç kimse kabul etmez. Van halkı da kabul etmiyor ve iradesine sahip çıkıyor. Bizim neredeyse 3 katı oy aldığımız aday hangi yüzle o koltuğa oturacak?"

Zeydan'ın dosya avukatı Mahsuni Karaman da yaşananlarla ilgili açıklama yaptı. Hukuki süreci anlatan Karaman, şunları söyledi:

"Zeydan'a anasının ak sütü gibi helal olan, halktan aldığı referansla düzenlenecek olan o mazbatayı teslim etmesi gerekiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de karar veriyor. Uymuyorlar, etmiyorlar. Ne yapacağız? Türkiye'de hukuk ortadan kalkmıştır. Bu net. Türkiye'de ne seçmenin ne de seçilenin hukuki güvenliği yoktur. Hukuk, belirsiz ve öngörülenden çıkmıştır. Ne kazanılmış haklara ne de hukuk kurallarına uyulmamaktadır."

Başkanlığı iptal edilen Zeydan'dan ilk açıklama: 3 katı oy aldığımız aday hangi yüzle o koltuğa oturacak? - Resim : 1

DEM Parti Eş Genel Başkanları Abdullah Zeydan için YSK’da

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının alınmasına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu önünde açıklama yaptı, karara itiraz edeceklerini söyledi. Hatimoğulları, “Sözünüzün arkasında durun ey Erdoğan” derken, Bakırhan Van’da DEM Parti’nin büyükşehirle birlikte 14 ilçenin tamamını kazandığını vurguladı, “Kürt halkının seçimlerde ortaya koyduğu kararlı duruş belli ki birilerini rahatsız etmiştir” dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar