Yatırım için hangi altın alınmalı? Birikim için hangi altın türüne yatırım yapılmalı?

Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altın kabul edelim en iyi yatırım araçlarından biri. Peki ya yatırım için hangi altın alınmalı?

Yatırım için hangi altın alınmalı? Birikim için hangi altın türüne yatırım yapılmalı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
17 Mart 2018 Cumartesi 15:13

Geçmişten günümüze kadar hemen herkesin birikimlerini değerlendirmek için altın yatırımı yapmaya devam etmesi, daha doğrusu yatırım için altını tercih etmesi hepimizin şahit olduğu bir durum. Altının son yıllarda küresel iktisadi ve siyasi olayların etkisiyle yükselişi yatırımcıları bir kez daha bu değerli metale yöneltti.

Bilinçli bir tüketici olarak, mutlaka hepimiz tasarruf sahibi olmalıyız ve elimize geçen paranın bir kısmını biriktirmeliyiz. Bunu yapmamızın en önemli nedeni ise gelecekte karşımıza çıkabilecek maddi bir sıkıntıya hazırlıklı olmaktadır. Tahmin edersiniz ki insanoğlunun başına her an bir şeyler gelebiliyor. Böyle durumlara, maddi olarak hazırlıklı olmak adına, belli bir birikime sahip olmak gerekiyor. İşte ülkemizde genellikle bu hazırlık, altın alınarak yapılmaktadır. Eski zamanlardan beri gelen bir alışkanlık olarak kuyumcudan altın alınır ve yastık altı denen şekilde saklanır. Bir maddi sıkıntı çekildiğinde de yine kuyumcuda bozdurularak nakite çevrilir.

Yatırım için hangi altın alınmalı?

Altın deyince genelde çeyrek, yarım altın veya bilezik gibi takı tasarımları akla geliyor. Gerçekten her biri takı için eşsiz güzellikte olabiliyor fakat yatırım için altın alacaksanız, işçilik maliyeti nedeniyle bu tasarımlar yerine gram altın en karlısı diyebiliriz. Birikim yapmak için hangi altının tercih edilmesi gerektiği en çok merak edilen konulardan birisidir. Bu sorunun cevabı merak edilse bile hemen herkes kendince bir tür belirlemiştir. Örneğin bir kişi, her ay Ata Lira alırken, bir başkası gram bazında yatırım yapmayı tercih etmektedir. Bu konu biraz da ne kadarlık bir parayla birikim yapacağınıza göre değişmektedir. Yani siz her ay 200 lira ayırabiliyorken, gram bazında yatırım yapmanız çok daha mantıklı görünmektedir.

Gram altına alternatif olarak çeşitli maliyetlerin bulunmadığı altın ürünlerini de alabilirsiniz. Örneğin, cumhuriyet altınında da eski – yeni tarihli ayrımı bulunmaz bu nedenle tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde işçilik maliyetinin olmadığı 22 ayar bilezikleri de yatırımlarınız için tercih edebilmeniz mümkün. Cumhuriyet altını veya 22 ayar bilezik fiyatları her bütçeye uygun olmadığı için çoğu zaman tercih edilmiyor. Fakat çeyrek veya yarım altın almaktansa alabiliyorsanız yatırım için cumhuriyet altını veya 22 ayar bilezik de satın alabilirsiniz. Orta ya da uzun vadede beklentilerinizi karşılayabilir.

Altın hesabı açmak daha mantıklı

Altınlarınızı “yastık altında” değerlendirmek yerine bankalardan altın hesabı açarak değerlendirebilirsiniz. Son yıllarda bankaların altın buluşma ya da altın toplama günü olarak adlandırdığı alımlarda mevcut altınlarınızı, değer kaybı yaşamadan hesabınıza aktarabilirsiniz. Şubelere götürdüğünüz altınların güncel değeri uzman eksperler tarafından hesaplanıyor ve altınlarınız bozdurulmadan karşılığı kadar gram altın hesabınıza yatırılıyor.

Bankada açtığınız altın hesabına dilediğiniz zaman bütçenizi zorlamayacak bir şekilde alım yapmanız da kolay. Mesela, 20 lira karşılığında bile gram altın almanız ya da satarak istediğiniz zaman basitçe nakde çevirmeniz mümkün. Çalınma, kaybolma gibi riskleri ortadan kaldırması sebebiyle de bankalardan altın hesabı açmak avantajlıdır. Ayrıca bankada vadesiz altın hesabı açabileceğiniz gibi vadeli altın hesabı açarak, altınlarınızdan faiz getirisi de elde edebilirsiniz.

Bankalardan açacağınız altın hesaplarında dikkat etmeniz gereken tek nokta yüksek hesap işletim ücretleridir. Çoğu banka altın hesaplarından hesap işletim ücreti alıyor olsa da biliyorsunuz ki yeni dijital şubesiz bankacılık ürünlerinden bu tip masraflar alınmıyor.

Tüm bu nedenleri alt alta topladığımızda altından kâr elde etmek ve iyi bir yatırım aracı olarak değerlendirmek için gram altın en avantajlısı. Altınlarınızı bankalarda değerlendirmeniz de ekstra avantajlı olacaktır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar