Yaşlılık maaşı 2018- 65 yaş aylığı ne kadar, nasıl alınır?

65 yaşın üstündeki vatandaşlara ödenen aylıkta 2018'de artış bekleniyor. Peki 65 yaş aylığı ne kadar? 65 yaş aylığı nasıl alınır, kimler nereye başvurmalı?

Yaşlılık maaşı 2018- 65 yaş aylığı ne kadar, nasıl alınır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
2 Mayıs 2018 Çarşamba 09:00

600 bin civarında 65 yaş üstü vatandaş için verilen yaşlılık aylığı ile ilgili hükümetten maaş artışına dair açıklama geldi. Halk arasında yaşlılık aylığı olarak bilinen 65 yaş aylığı ne kadar oldu? Tüm detaylar azonceoldu.com’da!

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve 65 yaşını dolduran vatandaşlara verilen maaşın ne kadar arttığı merak ediliyor.  Yaşlılık sebebiyle çalışma imkanı bulamayan kişilerin ve bu kişilere bakmakla yükümlü olan vatandaşların bulunmaması durumlarında devlet tarafından 2022 Sayılı Kanun kapsamında bağlanan aylığa SSK/SGK 65 yaş aylığı bir diğer adıyla da yaşlılık aylığı denilmektedir.

YAŞLILIK MAAŞI NEDİR?

Yaşlılık aylığı, çalışma hayatının normal olarak sonlanması sonucunda belli şartların yerine getirilmesi sonucu 65 yaşını dolduran vatandaşlara bağlanan aylığın adıdır.

2018 YAŞLILIK AYLIĞI NE KADAR OLDU?

65 yaş aylığı 3 ayda bir 754,45 TL (aylık 251,48 lira) olarak ödeniyor. Ancak yeni yıldan itibaren yaşlılık maaşında da artış olacak. 2018'le birlikte asgari ücretli, memur ve emekli maaşlarına zam uygulanması beklenirken, bu imkandan 65 yaş üstündeki vatandaşlar da yararlanacak. Hesaplamalara göre, 65 yaş üstü aylığı 780 TL'nin üstüne çıkacak.

BİNALİ YILDIRIM’DAN YAŞLILIK AYLIĞI AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım, 65 yaş üstü ve 3 ayda bir ödenen yaşlılık aylığının da 266 liradan 500 liraya çıkarılacağını söyledi.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Devletin bu imkanından yararlanabilmek için bazı koşulları karşılamanız gerek. Başvuru koşullarının başında 65 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Bunun dışında; Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SSK, Emekli Sandığı, Bağkur) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan (emeklilik maaşı olmayan), Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemeyen, muhtaçlık sınırından az geliri (2017 itibarıyla 423 lira) olan ve bu durumu valiliklerce ya da kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığı almak için başvuruda bulunabilir. Söz konusu kişilerin dul veya yetim aylığı almaması ve herhangi bir işte çalışmaması da diğer koşullardır.  Kişi başına düşen gelir 423 liranın altındaysa maaş bağlanıyor.

YAŞLILIK AYLIĞI İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

65 yaş aylığı almak isteyen kişi ikamet ettiği ilçenin mal müdürlüğünden ya da SGK il müdürlüğünden başvuru formunu temin edip doldurmalı.  Başvuru yapan kişinin gerçekten muhtaç olup olmadığına dair araştırmaların yapılmasının ardından söz konusu kişiye yaşlılık maaşı bağlanır.

BAŞVURU İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKLİ?

Eğer yukarıdaki koşulları sağlıyorsanız şu evrakları tamamlayarak başvuru yapmalısınız:

Mal müdürlüğünden ya da SGK il müdürlüğünden alınan başvuru formu,

İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri,

Muhtarlıktan alınan detaylı ikametgah,

Vukuatlı nüfus örneği,

3 adet vesikalık fotoğraf.

NOT! ‘Yaşlılık Aylığı Başvuru Formu’ aylık talebinde bulunan vatandaş tarafından imzalanmalıdır. Öte yandan, 65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden ‘vasi’lik kararı alınması şarttır. Tüm belgelerin eksiksiz olarak doldurulup onaylatıldıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekmektedir. Ardından hakkınızda araştırma yapılır ve muhtaçlık tespiti yapılmasının ardından 65 yaş aylığı bağlanır.

YAŞLILIK AYLIĞI İÇİN BUNLARA DİKKAT!

1.Başvurunuzun hizmetlerimiz kapsamında olup olmadığına,
2.Başvurunuz aylık işleminin (aylık türünün) doğru olduğuna
3.Tüm belgelerin eksiksiz olarak doldurulduğuna,
4.Belgelerin ilgili yerlere onaylatılarak alındığına,
5.Başvurunuzun ilgili Mal müdürlüğüne/Defterdarlığa teslim edildiğine dikkat edin!

YAŞLILIK AYLIĞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SSK/SGK 65 yaş aylığı sorgulama işleminizi e-Devlet sistemi ile yapabilirsiniz. 65 yaş aylığı sorgulama işlemi için öncelikle e devlet şifrenizin olması gerekmekte. Eğer e Devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesine giderek 2 lira ücret karşılığında e devlet şifrenizi almanız mümkün. Yaşlılık Maaşı–65 Yaş Aylığı Sorgulama işlemini yapmak için (https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama) linkine tıklayın. Açılan sayfada Kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayın. Açılacak e Devlet giriş sayfasındaki ilgili kutuculara TC no ile e devlet şifrenizi eksiksiz olarak girdikten sonra Sisteme Giriş Yap'a tıklayın. Yukarıda sayılan adımları eksiksiz yaptığınızda e devlet yaşlılık maaşı sorgulama işleminizi tamamlamış olacaksınız.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar