TÜRK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı dün gerçekleşti. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, "Ücretli çalışanların vergi kayıpları önlenmelidir" dedi.

TÜRK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması
Son Güncelleme: 8 Aralık 2022 Perşembe 11:01
8 Aralık 2022 Perşembe 10:26

2023 yılı için asgari ücret belirleme aşamasına geçildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ilk toplantısını gerçekleştirdi. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak açıklamalarda bulunuyor.

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak'ın açıklamaları;

 

Türkiye'de ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükümlülüğü var. Yılbaşında alınan net ücret vergiler nedeniyle giderek azalmaktadır. Asgari ücretliler başta olmak üzere milyonlarca çalışanın gelir vergileri kaynağından kesilerek ödenmektedir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.

Türkiye, ne yazık ki asgari ücret ülkesi haline gelmiştir. Asgari ücretin yükseltilmesi kadar önemli olan konu asgari ücretli çalışan sayısının düşürülmesidir.

Bizim gerçeğimiz bir yandan ülkemizin büyümesi, çarkların dönmesi olması kadar mutlu insanların yaşadığı Türkiye'de birlikte kazanmak umududur. Alacağımız kararın asgari ücretlilere hayırlı olmasını diliyorum.

İŞÇİ VE İŞVERENİN TALEBİ
İşveren kesiminin yeni asgari ücret için ortalama beklentisi 9 bin lira seviyelerinde olurken, işçi kesimi ise masaya açlık sınırı olan 7,785 TL ve üzeri rakamlar için oturacak. Toplantı öncesi canlı yayında milyonların karşısına geçen TÜRK-İŞ Başkan'ı Ergün Atalay, “Bugün masaya oturacağımız rakam açlık sınırı
olan 7,785 TL. Bu bizim teklifimiz değildir. Açlık sınırıdır' diyen Türk-İş Başkanı Atalay, 'Bizden duymadıklarınıza itibar etmeyin. Beraber oturup konuşacağız, uygun olmayan bir rakam olursa katılmayız' diye konuştu.

BAKANLIĞIN ASGARİ ÜCRET ANKETİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, gerçekçi bir rakam üzerinde durduklarını ifade etmişti. Ancak son açıklamasında Bakan Bilgin, ortalamayı
yukarıya taşıyan bir asgari ücret politikası izlediklerini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında başlattığı araştırma sonuçlarını açıkladı.
Araştırmanın sonuçlarına göre ortak beklenti olan rakam da netleşti. Asgari ücret 2023 için ortaya çıkan rakam 7.845 TL oldu.

İKİNCİ TOPLANTI TARİHİ
Komisyonun ikinci toplantısının ise 14 Aralık’ta yapması kararlaştırılmıştı. Gerçekleştirilecek üç toplantının ardından 2023 asgari ücret zammı belli olacak. Asgari ücret zammının Aralık ayının son haftası itibariyle açıklanması bekleniyor

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar