Turcoin nedir? Turcoin kurucusu Sadun Kaya kimdir?

Türkiye’nin ilk yerli dijital parası olarak bilinen Turcoin de binlerce kişiyi dolandırdı. Peki ya Turcoin nedir? Turcoin kurucusu Sadun Kaya kimdir?

Turcoin nedir? Turcoin kurucusu Sadun Kaya kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
18 Haziran 2018 Pazartesi 16:43

Kıbrıs merkezli kurulan Hipper A.Ş geçtiğimiz ocak ayında "Bitcoin'e rakip Turcoin geliyor" sloganıyla duyurduğu ilk yerli dijital para Turcoin binlerce kişiyi mağdur etti. Kurucusu Sadun Kaya’nın ise Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın gibi firar ettiği söyleniyor.  Hipper A.Ş. ve ortaklarının 1 milyar TL ile yurt dışına kaçtığı iddia ediliyor. Türkiye'nin ilk dijital parası Turcoin ile dolandırılan alacaklılar şirketin tesislerini bastı.

Kısa zaman önce 22 yöneticisine Mercedes marka otomobil hediye eden Hipper A.Ş. şirketi, yalnızca 1500 TL'lik yatırıma aylık 250 TL kazanç vadetmişti. 1 milyar TL ile sırra kadem basan Hipper A.Ş. yöneticileri gibi firmanın %49 ortağı Anafis A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sadun Kaya'nın da yurt dışına kaçtığı iddia edildi. Mağdur olan binlerce vatandaşın şirketin tesislerini bastığı belirtilirken, üst yönetim kadrosundan bir muhatap bulamamaları dikkat çekti.

Konuyla ilgili olarak Anafis A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sadun Kaya'ya telefonla ulaşıldı. Kaya, Gümrük Bakanlığı'nın incelemesine kadar sistemin kusursuz çalıştığını dile getirirken, ortakların kendisini suçladığını ancak asıl kandırılan tarafın kendisi olduğunu dile getirdi. "Sistemde toplanan paradan benim hesabıma 30 milyon TL geldi. Diğer ortaklar benden habersiz 400 milyon TL toplamış. Şu an herkes suçu bana atmak istiyor. Bana dekont gönderenlere ödeme yapıyorum." diyen Kaya, şöyle devam etti: "Bankalar, bakanlık incelemesine paralel hesapları bloke etti. Ödemelerimiz aksadı. Sistem de tıkandı. Oyuna geldim. Bu işten aklanınca kendimi titan ve networking pazarlama ile mücadeleye adayacağım".

Turcoin nedir? Turcoin nasıl satın alınır?

31 Ocak 2018 tarihinde bir basın lansmanı ile tanıtılan Turcoin ilk yerli ve milli kripto para birimidir. İlk olarak 2012 yılında deneysel olarak madenciliği başlatılan Turcoin'in kısaltması 'TURCO' ve sembolü 't' dir. Turcoin sisteminde madenciliği yapılacak coin miktarı toplamda 120 milyon olarak belirlenmiştir ve bu rakamın 30 yıl içerisinde tamamlanacağı öngörülmektedir. Turcoin sisteminde halihazırda 24 milyon öncoin olduğu belirtildi. Sistemin en küçük para birimi 0.0000001'e denk gelen Turco'dur. Turcoin ile yapılan işlemler için herhangi bir ücret alınmayacağı belirtilmiş ve şu an için Turcoin satışının yalnızca turcoin.com üzerinden yapıldığı açıklandı. Bir (1) Turcoin'in 100 ABD dolarından satışa sunulmuştur. Rakamın 100 dolardan satışa sunulmasının sebebi ise, Turcoin sisteminin yeni ve sıfırdan başlayan bir sistem olmadığı, bu sebeple yapılan hesaplamalar sonucu 100 dolar rakamına erişildiği dile getirildi.

Turcoin patenti kime ait?

Turcoin isim hakkı ile ilgili ortaya atılan iddiaları yalanlayan Sadun Kaya, Turcoin patentinin kendi firması olan Anafis AŞ.'ye ait.

Turcoin kurucusu Sadun Kaya kimdir?

Sadun Kaya İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü mezunudur. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapmıştır. Daha sonra Bursa'da otomotiv yan sanayi sektöründe çalışmış ve ardından kendi şirketi olan Anafis AŞ.'yi kurmuştur. Sadun Kaya, ön ödemeli kartların tek üreticisi olan ve aynı zamanda bir çok global firmaya teknoloji transferi ve alt yapısı sağlayan Anafis Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı.  Bitcoin'e rakip olarak Turcoin'i üretmeye başladı. Kurucu Sadun Kaya kripto para meraklıları tarafından “Jet Sadun” olarak adlandırılıyor. Toplam 9 dil bilen Sadun Kaya İngilizce, Farsça, Arapça ve Rusça’nın yanı sıra diğer bir kaç dili daha çok iyi konuşabilmektedir.56 ülke gezdiğini belirten Sadun Kaya daha sonra kendi şirketlerini kurmuş Türkiye’ne online oyun sektöründe E-Pin kodu satışlarının yapıldığı sektöre girmiş kısa sürede yurt dışında bir çok ülke ile anlaşmalar imzalamıştır. GSChas ile sonrasında vergi sorunu nedeniyle Kıbrıs’ta devam etmiştir.43 şirketin Türkiye Elektronik Para Derneğinin kurucusudur. gamesilk sitesi üzerinden E-Pin satışlarına devam etmektedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar