İran'ın dolar kararı, artık dolar kullanmayacak

İran'ın döviz işlemlerinde dolar yerine euro kullanacağını belirtti.

İran'ın dolar kararı, artık dolar kullanmayacak
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
18 Nisan 2018 Çarşamba 15:23

İran devlet kanalı Press TV'nin haberine göre dolar kurunu kontrol altına almaya çalışan İran'da, Bakanlar Kurulu toplanarak artık döviz işlemlerinde dolar  yerine  euro kullanma kararı alındı.

Riyalin dolar karşısında değer kaybetmesinin önlenememesi üzerine ilk önce dolar kurunu 42 bin riyale sabitleyen İran, ardından yine devrim gibi bir adım atarak vatandaşlarının banka dışında en fazla 10 bin euroyu elinde tutmasına karar vermişti.

İran Merkez Bankası İranlıların bu ayın sonuna kadar banka dışında tutukları 10 bin euroyu aşan miktarı satmalarını ya da bankalara yatırmalarını istemişti.

 

DÖVİZ SWAP NEDİR?

İki tarafın önceden anlaştığı oran ve koşullarda belirli iki farklı döviz tutarını işlemin yapıldığı tarihte takas ettikleri/değiştirdikleri, işlemin vade tarihinde ilgili para birimlerini anlaştıkları oran ve şartlarda geri takas ettikleri işlem.

 Döviz Swap işlemleri yapıldığı gün itibariyle tarafları, ilgili işlem tarihi ve vade için bağlayıcı bir anlaşma niteliği taşıyor. Nakit akışı vade başında ve vadede gerçekleşiyor.

DOLAR KULLANMAYAN ÜLKELER

Herkes en çok kullanılan para biriminin ABD Doları olduğunu düşünmektedir ama aslında Euo'dur. Sebebi basit, sadece 19 ülke Avro Birliğinde olduğundan Euro kullanıyor. Bunun dışında 6 ülke daha Avro kullanmaktadır. 

Andora, Kosova, Monako, Karadağ, San Marino, Vatikan. Bir de kendi para birimini bırakıp, Avrupa Para Birliği sebebiyle Avro kullanan ülkeler var; Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve İspanya Euro kullanıyor.

Tahran, Seul, Kamerun, Kongo, Güne, Gabon, Fildişi Sahili, Senegal, Nijer ve Togo gibi ülkelerin bulunduğu 14 ülkede Batı Afrika Frank'ı kullanıyor. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar