Gizemli milyarder Fatma Tuba Yazıcı kimdir?

Forbes dergisinin her yıl yaptığı en zengin Türk listesinde yer alan gizemli milyarder Fatma Tuba Yazıcı'nın kim olduğu merak ediliyor.

Gizemli milyarder Fatma Tuba Yazıcı kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
2 Mart 2018 Cuma 11:47

Forbes dergisinin her yıl yayınladığı en zengi Türk listesi güncellendi. Türkiye'nin en zengin 100 ismi Forbes dergisi tarafından açıklandı. Bu listeye göre Türkiye'nin en zengin adamı Murat Ülker oldu. Türkiye'nin en zengin Türkler listesinin ikinci sırasını ise Erman Ilıcak oldu. Forbes en zengin Türk listesinde en dikkat çeken isim ise gizemli milyarder Fatma Tuba Yazıcı oldu. Peki ya Fatma Tuba Yazcıcı kimdir?

FATMA TUBA YAZICI KİMDİR?

Fatma Tuba Yazıcı, dünyanın en zenginleri listesinde 1 milyar dolarlık servetiyle 1741. sırada yer alıyor. İnşaat sektöründe de hizmet veren Diler Holding patronu Fatma Tuba Yazıcı 1973 yılında doğdu. 36 yaşındayken eşi Recep Sami Yazıcı’yı kaybeden Fatma Tuba Yazıcı ana iş kolu demir çelik olan Diler Holding’i daha da ileriye taşıyan bir kadın patrondur.

DİLER HOLDİNG

1949 yılında kurulan Diler Holding, kendi bünyesinde barınan yan kuruluşları ile birlikte, aktif olarak çelik üretimi (karbon ve alaşımlı), dış ticaret, enerji, deniz nakliyesi, liman işletmeciliği, madencilik, banka ve turizm alanlarında faaliyet göstermektedir. Devletin sahip olduğu ilk yüksek fırınlı haddehane olma özelliğini taşıyan tesisleri, 1939 yılında Karadeniz bölgesinde bulunan Karabük’te üretime başlamıştır.1984 yılında kurulan Diler Dış Ticaret firması, grup ürünlerinin uluslararası pazarda tanıtımını amaçlamıstır.

1985 yılından itibaren, uluslararası ticarette gösterilen muazzam başarı, grubun ana faaliyet dalı olan demir çelik üretimindeki kapasite artışına olanak sağlamak ile birlikte başka sektörler olan bankacılık, deniz taşımacılıgı ve turizm alanlarına da yönelmesine imkan sağlamıştır. Bugün itibari ile, Diler Grup şirketleri, sahip olduğu personel, beceri, pazar bilgisi, toplam kalite yönetimi, yenilikteki uzmanlığı ve ISO 9002 belgesinde belirlenen müşteri odaklı yaklaşımı özelliklerinin birbiri ile mükemmel uyumu içindedir.

MURAT ÜLKER KİMDİR?

1959 yılı İstanbul doğumlu olan Murat Ülker Kırım Aluşta asıllıdır. Dedesi Hacı İslam Efendi, Fatih Medresesi mezunu bir muallimdi. Trakya’da yine bir Kırımlı göçmenle evlenen Hacı İslam Efendi, Tekirdağ Saray’da görev yaparken Balkan Savaşları dolayısıyla İstanbul’a, oradan da Kırımdaki yurtlarına geri döndü. Murat Ülker’in babası Sabri Ülker de 1920 yılında Aluşta’nın Korbek köyünde doğmuştur. Aile Sovyetler Birliğinin kurulması ile birlikte müslümanlara yapılan baskı nedeniyle 1929’da İstanbula göç etmiştir. 1940’lı yıllarda babası Sabri ve amcası Asım’ın girişimciliği ile temelleri atılan şekerlemecilik işi, 1944’te ürettikleri bisküviye Ülker adını vermeleri ile gelişerek devam etmiş, daha sonra Yıldız Holding’e dönüşmüştür. Bu arada, markaları Ülker namıyla iş çevrelerinde tanındıklarından dolayı iltibasları gidermek için 1954’te ailenin evvelce Berksan olan soyadı Ülker olarak değiştirilmiştir. Murat Ülker, lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamlamış ve Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olmuştur. 1982 yılında iş hayatına atılan Murat Ülker, yurtdışında AIB ve ZDS gibi okullarda eğitim gördü. Amerika Birleşik Devletleri’nde Continental Baking şirketinde staj yaptı.Yıldız Holding’te ilk görevine 1984 yılında Kontrol Koordinatörü olarak başladı. İlerleyen yıllarda İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı ve ardından Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. 2000 yılında Yıldız Holding İcra Kurulu Başkanlığını üstlenen Murat Ülker, 2008 yılında Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam ediyor.

ERMAN ILICAK KİMDİR?

Erman Ilıcak 3 Ekim 1967’de Malatya’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde tamamladıktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İngilizce ve Rusça bilen Erman Ilıcak ENKA şirketinin Rusya operasyonlarında 1991 yılında mühendis olarak işe başladı. Viyana Ekonomi Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi’nin düzenlediği MBA programından 2002 yılında diploma aldı. Daha sonra da Paris’ de bulunan International School of Management’ın düzenlediği işletme doktorası programını 2011 yılında bitirdi.

Erman Ilıcak, halen başkanlığını yapmakta olduğu Rönesans Holding’i 1993 yılında Rusya'da “ENKA” şirketinde çalışıyorken ayrılıp, St. Petersburg'da kurdu. 1993’te çalışanlarından biri kendisi, birisi muhasebeci, birisi tercüman olmak üzere St. Petersburg’da evleri boyamak için kurduğu, 5 kişinin çalıştığı şirketi bugün Rusya’nın en büyük ikinci yabancı müteahhitlik şirketi haline geldi. 2013 yılına gelindiğinde 2,5 milyar dolarlık servetiyle Forbes’in “En zengin Türk” sıralamasında 10’uncu sıradan yer aldı.

Rönesans Holding; Rusya, Türkiye, İsveç, İsviçre, Finlandiya, Almanya, Belarus, Kazakistan, Türkmenistan, Avusturya, Azerbaycan, Irak, Libya, Gabon, Nijerya, Suudi Arabistan ve Katar’da işler yapmaktadır. Rönesans İnşaat, başta alışveriş merkezi, ofis binaları, endüstriyel tesisler, üniversiteler ve havaalanları olmak üzere birçok projenin anahtar teslim müteahhitliğini yapıyor. Ayrıca Ekovitrin 2014 yılında "Yılın İşadamı" olarak seçilen Erman Ilıcak, TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve TED Ankara Kolejliler Spor Kulübü'nin başkanıdır. TÜSİAD’a da üye olan Erman Ilıcak, evlidir ve 3 çocuğu vardır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar