Bakan Şimşek açıkladı: Dünya Bankası'ndan 1,5 milyar dolarlık kredi

Dış kaynak akışına ilişkin değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomi yol haritasına duyulan güvenle dış kaynak akışının bu yıl da devam ettiğini belirtti. Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen işbirliği kapsamında 3 ayrı proje finansmanı için 1,5 milyar dolarlık kaynak sağlandığını açıkladı.

Bakan Şimşek açıkladı: Dünya Bankası'ndan 1,5 milyar dolarlık kredi
Son Güncelleme: 29 Mart 2024 Cuma 14:29
29 Mart 2024 Cuma 14:26

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış kaynak akışı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Şimşek, dış finansman kuruluşlarından ülkedeki kurumlara proje finansmanı sağlama konusundaki devam eden çabalarını vurguladı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) deprem bölgesi için duyurduğu 1,5 milyar avroluk finansman paketi kapsamında 500 milyon avroluk desteği hatırlattı.

Dünya Bankası tarafından da 3 proje için destek sağlandığını belirten Şimşek, bu yıl da dış kaynak akışının hızla devam ettiğini ifade etti. Türkiye'nin ekonomi yol haritasına duyulan güvenin, bu akışı desteklediğini dile getirdi. Dünya Bankası ile yapılan işbirliği kapsamında 3 ayrı proje için 1,5 milyar dolar temin edildiğini açıkladı.

BANKA İCRA DİREKTÖRLERİ KURULU'NDAN ONAY

Bununla birlikte, Şimşek, Dünya Bankası tarafından sağlanacak olan yaklaşık 1,5 milyar dolarlık 3 projenin Banka İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylandığını belirtti.

Bu kapsamda ilk olarak Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ (TKYB) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) tarafından yürütülecek "Türkiye Dağıtık Enerji İçin Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi" kapsamında TKYB ve TSKB'ye yaklaşık 697 milyon dolar kaynak sağlanacağını belirten Şimşek, "Projeyle şirketlerin güneş panelleri ve batarya yoluyla elektrik depolama sistemlerine yönelik yatırımları desteklenecek. Böylece oluşturulacak ekonomik büyüklüğün 1 milyar doları geçmesi bekleniyor." ifadesini kullandı.

Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülecek olan "Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi" için yaklaşık 400 milyon dolarlık bir kredi sağlanacağı açıklandı. Bu projeyle, yeşil geçişten olumsuz etkilenebilecek sektörlere destek sağlanması hedefleniyor.

Şimşek, TKYB tarafından yürütülecek olan "Türkiye Endüstriyel Emisyon Azaltım Projesi" için 416,7 milyon dolarlık bir kredi sağlanacağı da belirtti. Bu projeyle KOBİ'lere uygun koşullu finansman sağlanarak daha yeşil üretim sistemlerine geçişlerinin destekleneceği ifade edildi.

Şimşek, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerine ulaşmak için Dünya Bankası ile güçlü işbirliğini sürdüreceğini vurguladı. Geçen yıl Türkiye'ye sağlanan dış kaynakların, ülkenin şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerine dayanan programına duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu da belirtti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar