Borç verme faizi nedir?

Borç verme faizi nedir? Sorusu Merkez bankasının dolara müdehalesi sonrası merak konusu oldu. Borç verme faizi nedir? sorusunun cevabını sizler için derledik.

Borç verme faizi nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
23 Mayıs 2018 Çarşamba 19:29

Borç verme faizi nedir? Sorusu merkez bankasının doların yükselişini engellemek için müdahalede bulnmasının ardından merak konusu oldu. Borç verme faizi nedir? Sorusunun yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Borç verme faizi nedir?

Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranı ile ilgili kararını açıklarken bir borç verme, bir de borç alma faiz oranı duyuruyor. Enflasyon hedeflemesi rejimi ile yönetilen ülkeler merkez bankası ‘faiz koridoru’ denilen bir sistem ile çalıştırılmaktadır.

Borç verme faiz oranı; Likitide sıkıntısı çeken bir bankanın, Merkez Bankası'nın belirlediği oranda faizle aldığı borca denir.

Merkez Bankası’nın borç alma faiz oranı ise, geçici likidite fazlası olan bir bankanın, bu fonunu değerlendirerek, bir faiz getirisi sağlamak için merkez bankasına bu fonu mevduat şeklinde yatırması halinde almayı kabul ettiği faiz oranı anlamına geliyor. Borç verme faiz oranı, borç alma faizinden yüksek olduğu için arada oluşan koridora da ‘faiz koridoru’ deniyor.

Merkez Bankası, son aylarda direkt politika faizine müdahale etmek yerine faiz koridorunu daraltıp genişleterek piyasalarda döviz kurlarını kontrol altına almaya çalışıyor.

Merkez Bankası bugün borç verme faiz oranını yüzde 13,5'tan 16.5'e çıkararak bankalara daha yüksek faizle borç vereceğini açıklamış oldu. Piyasa çevrelerinde bu kararın TL’de likidite sıkışıklığına yol açacağı belirtiliyor. Aynı zamanda bu kararın TL’yi değerli kılacağı, bunun da döviz kurundaki spekülatif artışa fren olması bekleniyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar