AB’den Rusya’ya yeni yaptırım paketi: Tam 11 milyar euro

Rusya’nın Ukrayna işgalinde ilk yılın dolmasına günler kala, Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları sertleşiyor. Avrupa Birliği üyeleri, Rusya’ya yönelik 11 milyar euroluk yeni bir yaptırım paketini görüşüyor.

AB’den Rusya’ya yeni yaptırım paketi: Tam 11 milyar euro
Son Güncelleme: 16 Şubat 2023 Perşembe 09:37
16 Şubat 2023 Perşembe 09:34

Avrupa Birliği’ne mensup 27 ülkeden temsilciler, Rusya'ya karşı yeni bir grup yaptırımı görüşmek üzere bugün Brüksel'de bir araya geldi. Bloğun, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinin birinci yıl dönümü münasebetiyle yeni yaptırımlar üzerinde anlaşmaya varması bekleniyor, ancak belirli önerilerin henüz tüm AB üye devletlerinin oybirliğiyle desteğini alması gerekiyor.

‘RUS EKONOMİSİ KÜÇÜLÜYOR’

AB’nin başkenti Brüksel’de konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya'nın savaş makinesini sürdürme yeteneğini zayıflatıyoruz. Dokuz yaptırım paketini kabul ettik, Rus ekonomisi küçülüyor. Baskıyı sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

Leyen, "11 milyar eurodan bahsediyoruz. Rus silahlı sistemlerinde kullanılan insansız hava araçları, füzeler ve helikopterler gibi bazı çift kullanımlı ve elektronik bileşenlere kısıtlamalar öneriyoruz. Ayrıca İran'da üretilen ve Rusya tarafından Ukrayna'daki savaş alanında kullanılan yüzlerce insansız hava aracı var. Bu İran insansız hava araçları Ukraynalı sivilleri öldürüyor” diye ekledi.

RUS BANKALARINA YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLAR

AB’den isimsiz iki diplomatik kaynağın yaptığı açıklamada, komisyonun Alfa-Bank, çevrimiçi Tinkoff ve Rosbank dahil olmak üzere dört Rus bankasını SWIFT sisteminden çıkarmayı düşündüğünü belirtti. Gizli görüşmelere aşina olan kaynaklara göre, AB'nin Rusya'dan yasaklanan ithalat listesine kauçuk ve asfalt eklenecek ve blok Russia Today'in Arapça hizmetini Avrupa’da yasaklayacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar