300 koyun başvurusu nasıl yapılır? - 300 koyun hibe başvurusu başladı

300 koyun başvurusu nasıl yapılır? Sorusu 300 koyun başvurusunun başlamasının ardından merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı 300 koyun açıklamasından sonra başvurular resmen başladı. Peki 300 koyun başvurusu nasıl yapılır?

300 koyun başvurusu nasıl yapılır? - 300 koyun hibe başvurusu başladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
21 Şubat 2018 Çarşamba 12:24

300 koyun başvuruları resmen başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya değinmesinin ardından 300 koyun başvurusu nasıl yapılır? Sorusu başvuru yapacak vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İşte 300 koyun başvurusu nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı...

300 Koyun başvurusu nasıl yapılır?

Projeye başvurular TİGEM internet sitesi üzerinden yapılacak. Minimum 1666 üreticinin yaralanacağı 300 koyun projesinde, üretici başına toplam 300 başa kadar küçükbaş hayvan verilecek.

300 koyun başvuru için tıklayınız

300 koyun projesi şartları

300 Koyun projesi kapsamında üretici seçimi şartlarını sizler için derledik. 300 koyun başvurusu yapacak üreticide şu şartlar aranacak;

- Üretim yapacağı yerin mera alanı,
- Kaba yem üretebilirliği,
- Hayvan varlığı,
- Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemlidir),
- Hayvan barınağına sahip olması,
- Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınıp değerlendirilecektir.

300 koyun alma süreci nasıl işleyecek?

Tigem, Ziraat Bankası aracılığı ile;

Sözleşme imzalayacağı yetiştiriciye 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak.

Bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verecek.

Tigem, doğacak kuzuların alımını garanti eder ve taban alım fiyatını önceden belirleyecek.

Üretilecek yapağı ve süt yetiştiricinin olacak.

Ziraat Bankası aracılığı ile üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedelini avans olarak verilecek.

Sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere kendi işletmelerinde eğitim verilecek.

Sütten kesimi müteakip kuzular alınır, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek.

Alınan dişi kuzularla üretim zinciri büyüyerek devam edecek.

Üretici hayvanlara TARSİM sigortalarını yaptıracak.

Bakan Fakıbaba'dan 300 koyun projesi açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Vatanımız için canımızı vermeye hepimiz hazırız” dedi. Bakan Fakıbaba, Türkiye’de şu anda 45 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu, normalde bunun 90 milyon olması ve kişi başına bir küçükbaş hayvan düşmesi gerektiğini söyledi. Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba,bir otelde düzenlenen Çankırı Tarım Sektörünü Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada çiftçilerin her zaman yanında olduklarını söyledi. Herkesin işini en iyi şekilde yapması gerektiğini kaydeden Fakıbaba, "Bu ülke için, şehitlerimizin ruhu için çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Allah bu ülkeden bizi ayırmasın. Vatanımız için canımızı vermeye hepimiz hazırız. Milli bir mücadele bu aynı zamanda” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 300 koyun açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Teyyip Erdoğan, 300 koyun projesiyle ilgli şu açıklamalara yer vermişti;

"Sığır yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak üzere Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilerimize hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlıyoruz.

Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla damızlık düve veriyor, bu düvelerin, koyunlarda olduğu gibi, veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerini bedelsiz karşılıyoruz.

Talep eden Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla Ziraat Bankası'ndan kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz. Üreticinin bakım hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödüyor, doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz."

TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz.

Yetiştiricimiz kredi borcunu, ilk 2 yılı geri ödemesiz 7 yılda bankaya ödüyor. Böylece hem başlangıçta imkan sağlayarak hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yepyeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz."

Koyunlar kaç ayda doğurur?

Gebelik

Koyunlarda Gebelik Nedir? Koyunlarda çiftleşme yoluyla oluşan döllenmiş yumurta 3–5 gün sonra döl yatağına gelir. Döllenme ile başlayan ve doğuma kadar süren bu fizyolojik olaya gebelik denir. Koyunlarda gebelik süresi ortalama 5 aydır. Bu süre 145–155 gün arasında değişir. Genel olarak geç gelişen ırklarda gebelik, erken gelişenlere oranla birkaç gün uzun sürer. Yaşlı koyunlar ise genç koyunlara göre kuzularını birkaç gün fazla taşırlar. İkiz gebelik süresi tek doğumlara oranla 1–2 gün daha kısa olur.

Gebeliğin son 1–1,5 ayında bakım-yönetim önem kazanır. Gebe koyunların hareket ettirilmeleri yararlıdır. Bununla birlikte hızlı yürümeye, dar yerlerden geçmeye, hendekten atlatılmaya zorlanmamalıdır.

Kuzulama

Kuzulamasına birkaç gün kalan koyunun karnı en büyük şişkinliğine kavuşur, memeleri gerilir ve meme başlarına süt iner. Ferçten yapışkan bir sıvı akar.

Koyunlar genellikle kolay doğum yaparlar. Doğumda yardım başım çıkması için yapılabilir ancak bu durum ananın ıkınmasına uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Doğum sırasında kuzular yüzde 70 ön geliş, yüzde 30 arka geliş şeklinde doğarlar.

Doğumun tamamlanmasından sonra ya da doğum sırasında gebelik kordonu kendiliğinden kopar. Koyunlarda sonun kuzulamadan sonra dışarı atılma süresi de 0,5–3 saattir. Sonun dışarı atılmasından sonra koyunun döl yatağı organı yavaş yavaş eski durumuna döner. Bu süre yaklaşık 30 gündür.

Kuzularda göbek kordonu temizliği nasıl yapılır? Kuzular da göbek kordonu temizliği çok önemlidir. Bu yüzden göbek kordonu ya da bağı 4 parmak aşağıdan kesilerek bağlanmalı ve tentürdiyot ile dezenfekte edilmelidir. Düşen sonları ise ağıldan ya da otlaktan toplayarak mutlaka gömülmelidir. Çok ender olarak rastlanılsa da koyunlar sonlarını yiyebilirler.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

yaşar demirci En beğenilen yorum
benbaşvuru yaptım sonuç alamıyorum