23 mart 2018 dolar kuru ne kadar oldu?

Dolar ve euro 23 Mart 2018 tarihinde resmen rekor kırmaya koşuyor. İşte en güncel dolar, euro fiyatları..

23 mart 2018 dolar kuru ne kadar oldu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
23 Mart 2018 Cuma 10:12

Dolar gece yarısı tarihi rekorunu kırdı ve 4.0375'i girdü şimdi ise 3,97 seviyesinde bulunuyor.Peki ya dolar kurunu Fed kararı mı etkiledi? 23 mart 2018 dolar kuru ne kadar oldu? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

DOLAR KAÇ PARA OLDU?

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl kaç faiz artırımı yapacağına odaklanan piyasalarda üç artırım tahmininin korumasının ilk etapta olumlu algılanmasıyla dolar/TL ilk etapta 3,90 seviyesinin altını test etmiş ancak bu seviyelerde kalıcı olmayarak öğleden sonra 3,93 seviyesini aşmıştı.

EURO 5 LİRAYA YAKLAŞTI

Euro/TL de 4,9728'le tüm zamanların en yükseğini gördü. Euro şu sıralarda 4,90 sınırında seyrediyor. Dün öğleden sonra görülen yükselişle ilgili analistler ABD'nin Çin'e olası gümrük vergisi açıklamasına yönelik endişelerin etkili olduğunu söylemişti.

DOLAR-EURO GÜNCEL FİYATLARI GÖRMEK İÇİN..

DOLARA TRUMP ETKİSİ

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık muhtırasını dün imzaladı. Muhtıraya göre gümrük vergisinin getirileceği ürünlerin büyüklüğü 60 milyar doları bulacak. Küresel hisse senedi ve para piyasaları kararın ardından ticaret savaşı söylentileriyle geriledi.

Fed Faiz Kararını 22 Mart'ta açıkladı

Uluslararası piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlenmiş durumdaydı. Dün başlayan toplantı bugün sona erdi ve Fed faiz kararını açıkladı. Genel beklenti bankanın bu akşam 25 baz puanlık faiz artışı yapması yönündeydi. Fed beklenildiği gibi 25 baz puanlık faiz artışı yaptığını açıkladı. Fed politika faizini 25 baz puan artışla 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Fed 2018'de toplamda 3 faiz artışı sinyali verdi.

Fed'in politika karar organı FOMC, bugün Washington'da sonuçlanan toplantısının ardından yaptıkları açıklamada, "Ekonomik görünüm son aylarda güçlenmekte" dedi. Yetkililer, "para politikası duruşunda daha fazla kademeli artırımlar" bekledikleri yolundaki önceki söylemlerini tekrarladı.

Fed yetkililerinin faiz artırım patikasında yaptıkları yukarı yönlü revizyon, ilk çeyrekteki yumuşak ekonomik verilerini değerlendirdiklerini ve Cumhuriyetçilerin Aralık ayında parlamentodan geçirdikleri vergi indirimlerinden dolayı bu yıl ve gelecek yıl bir iyileşme beklediklerini işaret ediyor. Finansal koşullar, yatırımcıların merkez bankasının daha hızlı faiz artırımlarına gidebileceğini beklerken tahmincilerin daha güçlü bir ABD büyümesi ve daha sıkı bir işgücü piyasası öngörmeleri ile birlikte Ocak ayının sonlarından bu yana sıkılaştı.

Amerikan Merkez Bankası (FED) nedir?

FED, ABD'de 1913 senesinde çıkan Federal Reserve yasasıyla kurulan ve bu sistem içinde yer alan bankalardan oluşuyor. FED, bazı kesimlerde bankaların organizasyonu olarak da biliniyor. Washington merkezli bu sistem, bir merkez bankasının işlevlerini barındırıyor. 1929 yılında patlak veren ve 30'lu yıllar boyunca devam eden Büyük Buhran döneminin ardından FED sistemine tanınan yetkiler, merkez bankalarının bağımsızlığı sayesinde arttı. Merkez bankasının hükümetin denetiminde kalmadan daha sağlıklı bir sistem olmasının önemi, ekonomik krizden sonra daha da anlamlı hale geldi. Bu sayede FED'e daha büyük imkanlar tanındı ve özgürlük alanı genişletildi.

FED'in uluslararası piyasalar için büyük önem taşımasının nedeni, dünyanın en büyük ekonomik gücüne sahip ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri'nin para politikalarını yönetmesinden kaynaklanır. Ve ABD doları, dünyadaki tüm ülkelerin piyasalarında yer alan bir para birimidir. Anaparası üye olan bankalara ait olan Amerikan Merkez Bankası, aldığı kararlar ve bağımsız yapısıyla dünya üzerindeki bütün ülkelerde etkiye sahiptir.

FED'İN GÖREVLERİ NELERDİR?

Amerikan Merkez Bankası'nda, başka ülkelerin merkez bankalarında olduğu gibi birtakım hakları ve yerine getirmesi gereken görevleri vardır. En önemli 2 görevinden biri piyasaya para sunumunu ve kredi ihtiyacını ekonominin beklentisine göre tespit etmek, diğeri ise güvenli ve sorunsuz bir bankacılık anlayışını yaymaktır.

-Bankaları denetleyip düzenlemek,

-Madeni ve kağıt paraların basımından ve dağıtımından sorumlu olmak,

-Piyasadaki para ve kredi hacmini tespit etmek,

-Bankalara dar zamanlı borç vermek

-Bankalar arasındaki fon aktarımını sağlamak.

Yukarıdaki görevler FED'in ana görevlerinden olsa da bu görevleri tam ve eksiksiz yerine getirilebilmek için bağımsızlık özelliğinin mutlaka bu sistemde bulunması gerekiyor. Ayrıca ekonomik sürekliliği ve fiyat sürekliliğini sağlaması gerekiyor. Bunlar tüm merkez bankalarında aynı olan uzun vadeli planlar arasında yer alıyor.

FED NAKİT VERİR Mİ?

Amerikan Merkez Bankası'ndan kolay kolay borç alınamıyor. Fakat FED, ekonomik krizleri engellemek için acil nakit ihtiyaçlarına cevap verebiliyor. FED ayrıca ABD hükümetine mali konularda danışmanlık hizmeti de veriyor. Bu hizmetin zorunlu olmadığı biliniyor.

FED PİYASALARI NASIL ETKİLİYOR?

Dünyanın en büyük ekonomik gücü ABD'nin para politikalarından sorumlu olan FED, haliyle aldığı kararlarla uluslararası piyasaları etkileyebiliyor. Doların tüm dünyada geçerli olan bir para birimi olması, FED'in önemini bir kat daha arttırıyor. Bu nedenle FED'in alacağı ve uygulayacağı para politikası ve faiz kararları, tüm piyasalarda dikkatle takip ediliyor. Para basma yetkisini elinde bulunduran FED, bastığı paranın ne kadarını piyasaya süreceği ile ilgili de planlamalar yapıyor. Doların hem az hem de çok piyasada kalması büyük krizlere yol açabildiği için uluslararası piyasalara FED yön veriyor.

DOLARIN FAİZ ORANLARI

Uluslararası piyasaların tamanındaki faiz oralalarına etki edebilecek bir güce sahip olan Amerikan Merkez Bankası'nın bu özelliğinin bir de negatif yönü bulunuyor. Globalleşen bir dünyanın neticesi olarak ABD'nin mali durumunda ortaya çıkabilecek bir kriz veya sarsıntı, diğer ülkelere de fazlasıyla yansıyor. Bu nedenşe FED'in verdiği faiz kararları tüm ülkeleri yakından ilgilendiriyor.

YAPISI VE ORGANLARI

FED her ne kadar diğer ülkelerin merkez bankalarındaki özellikleri taşısa da farklı yönleri de bulunduruyor. Çünkü diğer devletlerde tek bir merkez bankası varken ABD'de bu sistemin birden fazla merkeze yayıldığı görülüyor. Bunun sebebi ise ABD'nin oldukça büyük bir devlet olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle tekli merkezden ekonomik politikaların idaresi zor olacağı için daha fazla merkez bankası sistemini zorunlu hale getiriyor.

Yasası gereğince 12 Federal Rezerv bankasından oluşan FED'de şu organlar bulunuyor:

a) Yönetim Kurulu
b) 12 Federal Rezerv Bankası
c) Federal Serbest Piyasa Komitesi
d) Üye Bankalar
e) Danışma Komisyonu Organı Bu organların aldığı kararlar diğer merkezlere de iletiliyor, ekonomik kararlar bir bütün halinde alınıyor. Ayrıca 12 bölgedeki merkez bankasında ayrı ayrı yönetim kurulu ve başkan bulunuyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar