Bakanı Murat Kurum: 21 bin konut için sözleşmeleri yaptık

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'nda konuşan Bakan Murat Kurum, "405 bin afet konutu yapılacak, 21 bin konut için sözleşmelerimizi yaptık" dedi.

Bakanı Murat Kurum: 21 bin konut için sözleşmeleri yaptık
Son Güncelleme: 4 Mart 2023 Cumartesi 08:44
4 Mart 2023 Cumartesi 08:40

Enkaz kaldırma çalışmalarının başladığı 11 şehirde yeni konutların temelleri atılıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'nda konuştu.

Deprem bölgesinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Kurum, yeni konutlarla ilgili detayları da paylaştı.

"21 bin konut için sözleşmeler yapıldı"

405 bin konut yapılacağını belirten Bakan Kurum, 21 bin konut için sözleşmelerin yapıldığını aktardı.

"Dönüşüme girmemiş alan kalmasın istiyoruz"

"Konutlar zemin artı 3-4 katı geçmeyecek." diyen Murat Kurum, "Son bir yıl içerisinde ülkemize 2 milyon sağlam konut sağlamış olacağız. Dönüşüme girmemiş alan kalmasın istiyoruz." dedi.

Bakan Murat Kurum'un konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

"Yıkılan binaların sadece yüzde 3,3'ü 1999 sonrası yapılar"

Binaların yoğun olarak yıkıldığı yerlerin eski yerleşim alanları olduğunu da tespit ettik. Yıkılan binaların sadece yüzde 3,3'ü 1999 sonrası yapılan yapılar. Tasarımda ve işçiliklerde yapılan hataların da yıkıma neden olduğunu gördük. Buradan çıkan malzemelerin tamamı geri dönüşüme tabi tutulacak. Yıkımların yoğun yaşandığı yerlerdeki fay hatlarını, fay hatlarına olan mesafeyi, zeminin kalitesini ve sıvılaşma ile fay hatlarının ilişkisini tek tek inceliyoruz. Bu verileri kaydediyoruz.

"Şehrin kültürünü içerecek tasarımlar yapıyoruz"

Şehrin kültürünü ve sosyal yapıyı içerecek tasarımlar yapıyoruz. Yeşil alanlarıyla, okullarıyla, parklarıyla bu tasarımları yapıyoruz. Fay hatlarına uzaklığını haritalandırdık. Bunlar ışığında yerleşim yerini belirliyoruz.

Yeni çalışmalarımızda da en iyisini en güzelini, en sağlamını yapacağız. Mahalle kültürünü ve komşuluk ilişkisini yaşatacak şekilde yapacağız. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek geniş balkonlu binaları yapacağız.

İnşaat malzemesi sektörüyle bir araya geldik. Tedarik zincirini bugünden itibaren kurduk. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve bugüne kadar 120 bini aşkın canımızı yitirdik.

"6,6 milyon ev ve iş yerinin denetimi tamamlandı"

Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm hedefiyle Türkiye genelinde bugüne kadar 3,3 milyon konut yapıldı. 250 bin konutun dönüşümü sahada fiilen devam etmektedir. 6,6 milyon ev ve iş yerinin denetimi tamamlandı. Nüfusumuzun yüzde 65'ini güvenli hale getirdik.

Deprem bölgelerinden hiç elimizi çekmedik, hep oradaydık. Antalya ve Muğla'da depremler oldu, devletimiz yine oradaydı. Bütün köylerin yandığı bölgeler vardıi köyün tamamını yeniledik. Giresun'da sel oldu, yine oradaydık. Güvenli alanlara taşıdık.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar