Deprem uzmanları, Türkiye'nin deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulunuyor. Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un CNN Türk'teki bir programda yaptığı değerlendirmeler, özellikle Marmara bölgesinde beklenen depremlere ilişkin dikkat çekiyor. Ersoy'un vurguladığına göre, Marmara'yı etkileyen deprem tehlikesi Kuzey Anadolu Fay hattından kaynaklanıyor ancak güney kolda da önemli riskler bulunuyor. Bursa'da tespit edilen yeni fay hattı, bu risklerin varlığını gösteriyor.
Ersoy, yapmış olduğu açıklamalarda deprem riski taşıyan bölgelerdeki yerleşim alanlarında önemli bir tehlike söz konusu olduğunu ifade etti. Örneğin, 1953'te Yenice Gönen depremi gibi güney kolda meydana gelen depremler, bu riskin varlığını ortaya koyuyor. Bölgedeki fay hatlarının incelenmesi, deprem tekrarlama aralıklarının belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor.
'MARMARA'DAKİ TEHLİKE YAKLAŞIYOR'
Ersoy'un değerlendirmelerine göre, Marmara bölgesinde beklenen büyük depremin yaklaştığını belirtiyor. Kuzey Anadolu Fay hattında biriken enerjinin dolduğunu ifade eden Ersoy, bu durumun büyük İstanbul veya Marmara depreminin gerçekleşme olasılığını artırdığını vurguluyor. Ancak, bu risk sadece Marmara bölgesiyle sınırlı değil; Ege bölgesi de dahil olmak üzere Türkiye genelinde de deprem riski bulunuyor.
'100 YIL BEKLEMEYECEK BİR DEPREM GELİYOR'
"Depremler sık sık tekrar ediyorsa o zaman artık o büyük İstanbul ya da büyük Marmara depremi yakınlaştı mı demek oluyor?" sorusuna cevaben Ersoy şu ifadelerde bulundu:
"Evet, çünkü kuzey koldaki enerji gerilimi zaten doldu. Yani şu anda da olabilir, on yıllar içerisinde de olabilir. Ama 100 yıl beklemeyecek bir deprem. Bu depremin de 7 üzerinde olacağını defalarca söyledik zaten. Tabii bu başlık altında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de deprem beklenebilir. Mesela Ege bölgesinde. Tüm Ege bölgesinde yerleşim alanlarında deprem olabilir."
Son olarak, Ersoy'un değerlendirmesi, Kahramanmaraş-Elbistan hattının komşu alanlarında da risklerin bulunduğunu ortaya koyuyor.
Yorumlar