Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kazakistan’da enerji hamlesi: Petrolü bizim üzerimizden taşıyalım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan ziyareti kapsamında iki ülke arasında ticaret, enerji ve lojistik başta olmak üzere 13 kritik iş birliği anlaşması imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Kazakistan’ın başkenti Astana’da büyük bir törenle karşılandı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile bir araya gelen Erdoğan, Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Altıncı Toplantısı’na başkanlık etti. İki liderin baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen imza töreninde, iki ülke arasındaki stratejik bağları güçlendirecek 13 yeni belgeye imza atıldı.
Erdoğan: "Kazak Petrolünü Türkiye Üzerinden Dünyaya Sunmak İstiyoruz"
Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan’ın dünyanın önde gelen enerji üreticilerinden biri olduğunu vurguladı. Enerji güvenliği noktasında Türkiye’nin kilit bir rol üstlenmeye hazır olduğunu belirten Erdoğan, "Dünyanın önde gelen ham petrol ihracatçılarından Kazakistan'dan daha fazla miktarda petrolü ülkemiz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmayı arzu ediyoruz" dedi. Bu hamlenin sadece iki ülke için değil, küresel enerji arzı için de kritik bir öneme sahip olduğu ifade edildi.
Doğu-Batı Orta Koridoru’nun Stratejik Önemi Artıyor
İmza atılan anlaşmaların sadece mal sevkiyatını değil, enerji kaynaklarının taşınmasını da kapsadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Koridor vurgusu yaptı. Tarihi İpek Yolu’nun modern karşılığı olan Doğu-Batı Orta Koridoru’nun öneminin her geçen gün arttığını söyleyen Erdoğan, Türk yatırımcıları Kazakistan’daki varlıklarını artırmaya davet etti. İmzalanan 13 belgenin ticaret, yatırım ve sanayi gibi pek çok alanda yeni kapılar açması beklenirken, Türk-Kazak İş Forumu ile yeni projelerin hayata geçirileceği duyuruldu.