2018 tarım destekleri ne zaman ödenecek? 2018 destekleme ödemeleri sorgulama

Çiftçiler kendilerine ödenecek olan 2018 tarım desteklerinin ne zaman ödeneceğini araştırmaya başladı. 2018 tarım destekleri ne zaman ödenecek? 2018 destekleme ödemeleri sorgulama..

2018 tarım destekleri ne zaman ödenecek? sorgulaması çiftçiler tarafından araştırılmaya başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2018 tarım destekleme ürünlerini açıkladı. Peki ya 2018 tarım destekleri ne zaman ödenecek? Detaylar haberimizde.

Tarım destekleme miktarları araştırma konusu olmaya devam ediliyor. Türkiye'nin her bölgesinde farklı ürünlere destekleme ödeyecek olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu listeleri yayımladı.

2018 tarım destekleri ne zaman ödenecek?

Bu yıl hesaplara ne zaman yatırılacağı resmi merciler tarafından henüz açıklanmayan tarım destekleri, geçtiğimiz yıl Ziraat Bankası tarafından; TC Kimlik Numarası 0 ile bitenler için 31 Mart 2017, TC Kimlik Numarası 2-4 arasında bitenler için 07 Nisan 2017, TC Kimlik Numarası 6-8 arasında bitenler için ise 14 Nisan 2017 tarihinde ödenmişti. Bu yıl da ödemelerin bu tarihlerde yapılacağı öngörülmektedir.

Çiftçilere ödenecek olan tarımsal destek ne kadar olacak?

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu.Bakanlar Kurulunun, "2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ÇKS'ye dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belirlendi.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 15 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 19 lira, çeltik, pamuk için dekar başına 40 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 44 lira, nohut, mercimek, kuru fasulye için dekar başına 14 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 18 lira, aspir için dekar başına 12 lirası mazot, 4 lirası gübre üzere 16 lira, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, dane mısır, patates için dekar başına 19 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 23 lira, kanola (Kolza), soğan, yaş çay, fındık, yem bitkileri ve diğer ürünler için dekar başına 10 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 14 lira, nadas için de 6 liralık mazot desteği verilecek. Mazot fiyatlarında artış olması durumunda belirlenen mazot destekleme birim fiyatları, bu yıl içerisinde günlük mazot fiyat artış oranları ortalaması kadar oranda Maliye Bakanlığının uygun görüşüyle artırılarak uygulanacak. Toprak analizi desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuvarlarına 40 lira destek sunulacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bölgelerde desteklenecek olan ürünler ile ilgili bilgi yayımladı. İşte, o bilgi ve ürünlerin listesi;

"Milli Tarım Projesi Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında, Ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik öneme haiz, bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önemli 21 ürünün istatistiki verileri, ekim nöbeti (münavebe), iklim, toprak ve topografya, su kısıtı verileri (mevcut su potansiyeli ve bitki su tüketimi), il-ilçe (Kamu, STK ve Üniversiteler) önerileri de dikkate alınarak oluşturulan Karar Destek Sistemi sonuçları ile il / ilçe müdürlüklerimizle Temmuz-Ağustos döneminde yapılan toplantı/telekonferans görüşmeleri neticesinde 2018 üretim yılı havzalarda desteklenecek ürün listeleri oluşturulmuştur."

Ürün listesine buradan ulaşabilisiniz.

2018 yılında tarım alanında yapılacak adımlar

Hükümet, Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak için arka arkaya reformlarını devreye sokarken, tarımda dev adımlar atıyor. Hükümet, tarımda önümüzdeki dönemde 6 dev adım atacak:

ORGANİK KATLANACAK: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2005'ten bu yana organik tarıma toplam 394 milyon liralık destek sağladı. Yeni dönemde organik tarım yapan çiftçiye de tarımsal desteklerin yanında organik tarım desteği sağlanarak, tarım alanları içerisinde söz konusu alanların oranı yüzde 1.95'ten yüzde 4'e çıkarılacak.

DÜŞÜK FAZİLİ KREDİ: İşletmeleri ekonomik ölçek büyüklüğüne ulaştıracak projeler bir bir hayata geçiyor. Arazilerini büyütmek isteyen mirasçılara arazi toplulaştırması kapsamında kredi imkânları sağlanacak. Büyük ölçekli tarım işletmeleri oluşturan çiftçilere de özel destekler verilecek. 8 milyon hektarlık arazinin toplulaştırma çalışmaları kısa sürede tamamlanacak.

YÜKSEK KATMA DEĞER: 14 yeni araştırma merkezi kurularak sertifikalı ürün yönetimine ağırlık verilecek. Biyoteknoloji, gen kaynaklarının korunması, nanoteknoloji çalışmalarına öncelik verilerek katma değeri yüksek üretim desteklenecek.

KURAKLIK TAKİPTE: Tarımsal kuraklık için de yeni bir adım atılıyor. Buna göre, tarımsal kuraklığın daha etkin izlenebilmesi ve önlemlerin alınabilmesi için tarımsal meteoroloji merkezleri yaygınlaştırılacak. 400 olan tarımsal meteoroloji merkezleri bin 200'e çıkarılarak ülke genelinde etkin bir şekilde çalışacak.

ISLAH EĞİTİMİ VERİLECEK:Verimi ve randımanı yüksek üretim için ıslah çalışmaları artırılacak. Hayvancılıkta, ari, hastalıklara dayanıklı ırklar elde etmek için, "Halk Elinde Islah" projesi kapsamında çiftçiye ıslah eğitimleri verilerek, ırkların ıslah edilmesi sağlanacak.

DOĞU'YA 6 MİLYAR LİRA: Akdeniz'de boşa akan sular Konya Ovası'na yönlendirilerek su tasarrufu sağlanacak. Konya Ovası Projesi kapsamında, 9 milyon dekarlık arazi sulanacak. Doğu Anadolu Projesi kapsamında sağlanacak 5.7 milyarlık kaynakla bölgede gelir ve istihdam artışı sağlanacak.

İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman İmamoğlu’nun 'Hamas terör örgütür' sözlerine Saadet Partisi’nden tepki! İddianame yazıldı sıra davada 7'lik deprem potansiyeli var Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? İsrail Gazze ve Refah’ı vurdu