için kaldı

137 yıllık proje hayata geçirildi

Rize'nin İkizdere ilçesi Ovit Dağı Geçidi’nde yapılan Türkiye’nin en uzun, dünyanın 3’üncü uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Ovit Tüneli’nde ulaşım başladı.

1 8

Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılında Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer alan tünel projesi 137 yıl sonra gerçekleşmiş oldu.


2 8

Rize'nin İkizdere ilçesi Ovit Dağı Geçidi’nde bir krayolu tüneli oluşturma projesi olan Ovit Projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. 137 yıl önce planlanan proje için ilk adım 1930 yılında yol projesiyle atıldı. 

3 8

Ovit Tünel Projesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. 11 Kasım 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımı ile 'Ovit Tüneli'nde Işık Göründü' töreni yapıldı. 


4 8

Ovit Dağı geçidinde yapımı tamamlanan 14.3 kilometrelik Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, dünyanın 3’üncü uzun çift tüplü tüneli oldu.

5 8

Ovit Dağı Geçidi dün gece başlayan kar yağışıyla birlikte ulaşıma kapandı. Bölgede yolun ulaşıma kapanmasıyla birlikte aydınlatma ve mekanik aksamlarının yapımı süren Ovit Tüneli’nde tek tüpte ulaşım kontrollü olarak verilmeye başlandı. 

6 8

Tünelin giriş kotu 2 bin 54, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre olarak belirtildi. 412 milyon 366 bin liraya mal olan Ovit Tüneli ile Rize- Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısaldı ve 12 ay boyuna kesintisiz ulaşım sağlanmış oldu.

7 8

Bu sabahtan itibaren Ovit Dağı tünelinde tek tüpte ulaşım kontrollü olarak verilmeye başlandı. DHA'nın aktardığına göre, tünelden geçen bazı sürücüler yıllardır Ovit Dağı'nda kar nedeniyle zorluk çekildiğini belirterek tünelle ulaşımın kolaylaştığını söyledi.

8 8